Günümüzde halen, cep telefonu pili ve şarj cihazı kullanımı hakkında yanlış bilinen bir takım bilgiler var. Teknolojinin ilerlemesi ile değişen ancak pek az kişinin bu yeni bilgilerden haberdar olması, hala eski model cep telefonları için edinilen bilgileri geçerli kılıyor.
Bu nedenle bizde bu yazımızda hemen her yerde sıkça duyduğumuz, cep telefonu pili ve şarj aletlerinin kullanımı hakkında artık neredeyse efsane haline gelmiş mitler ve gerçekleri araştırıp, bu konular hakkında sizlere en doğru bilgileri vermeye karar verdik.
CEP TELEFONUNU ŞARJ EDERKEN TELEFONDA KONUŞMA, PATLAR !
Pek çok kişinin ağzında dolaşan cep telefonu şarj ederken kullanma/konuşma/mesajlaşma/oynama, patlar ! diye duyduğumuz bilgi ne kadar doğru ?
Bir ürünün bataryasının şarj olmasıyla bu sırada kullanımı arasında veya bir bataryanın şarj edilme süresi ile ömrü arasında kullanıcıya ve bataryaya “zarar verici” herhangi bir ilişki bulunmamaktadır. Bu mitlerin ve daha fazlasının büyük bir kısmı, telefonların ilk çıktığı zamanlarda Nikel-temelli (NiCd veya NiMH) bataryaların “şarj döngüsü” ile alakalı mitlerdir. Ancak o zamandan bu yana çok şey değişmiştir ve artık modern, akıllı telefonlarda Lityum-İyon piller kullanılmaktadır. Dolayısıyla eğer ki cep telefonunuzda Nikel-temelli batarya bulunuyorsa, bu mitler sizin telefonunuz için geçerlidir. Ancak şu anda neredeyse hiçbir firma Nikel batarya kullanmamaktadır. Dolayısıyla teknolojiyle birlikte, bilgilerimizi güncelleme zamanımız da gelmiştir. Tabii aynıları, Lityum veya Nikel-İyon pil kullanan tüm cihazlar için geçerlidir; sadece cep telefonları için değil.
Şarj cihazına’da değinecek olursak; eğer ki sahte bir firmanın düşük kalitedeki şarj aletlerini kullanmıyorsanız, telefonunuz şarj olurken onunla oynamanızın hiçbir sakıncası yoktur. Tüm telefonlar, bu tür testleri geçtikten sonra piyasaya sürülürler ve eğer ki düzgün ürünleri kullanıyorsanız ve şans eseri sizin telefonunuzda bir arıza yoksa, herhangi bir patlama ya da kullanıcıyı elektrikle çarpma gibi bir durum yaşanmayacaktır.
Örneğin Temmuz 2013′te bir Çin havayolu firmasında çalışan Ma Ailun isimli uçuş görevlisi, telefonunu şarj ederken elektrikle çarpılmıştır. Ancak yapılan incelemede, Ailun’un “3. partiler tarafından üretilen sahte bir şarj aleti” kullandığı belirlenmiştir. Dolayısıyla sokakta satılan düşük kalitedeki şarj aletlerinden uzak durulmalıdır. Bunun haricinde telefonu şarj ederken kullanmanın korkulacak bir tarafı yoktur.
CEP TELEFONUNU GECE BOYUNCA ŞARJDA TAKILI BIRAKMA,HEM TELEFONA ZARAR VERİR, HEM DE PATLAMASINA NEDEN OLUR !
Cep telefonunuzu gece boyunca şarj edebilirsiniz; hiçbir sorun yaşamayacaksınızdır. Çünkü modern cep telefonları ve benzeri ürünler, sanıldığından daha akıllıdır. Pilinin şarjı tamamen dolduktan sonra, şarj işlemini sonlandırır ve sadece şehir akımından gelen elektrikle işlemlerini sürdürür. Dolayısıyla bir telefon şarjdayken, şarjı dolduktan sonra bataryası kullanılmaz. Bu sebeple de pil herhangi bir zarar göremez. Ancak sanılanın aksine, bataryayı %100′de tutmak, ömrü uzatıcı bir etkiye sahip değildir. Tam tersine batarya, “kullanılması beklenen” bir şekilde tasarlandığı için, belli bir “şarj döngüsü” içerisinde olmalıdır. Uzmanlar, modern cep telefonların şarjının %40-80 arasında tutulmasının batarya ömrünü uzatacağını söylemektedir.
CEP TELEFONUNU ŞARJ ETMEDEN ÖNCE PİLİN TAMAMEN BİTMESİNİ BEKLE, BİTMEDEN ŞARJ EDERSEN PİLİM ÖMRÜ AZALIR !
Cep telefonlarını şarj etmeden önce pilin tamamen bitmesini beklemek büyük bir hatadır ve Nikel bataryalardan kalma bir kullanım türüdür. Büyük telefon üreticilerinin ürünlerinde çoğunlukta kullanılan Lityum-İyon bataryalar, “derin şarj” denen %0′a indikten sonra şarj etmeye nazaran, “pil kritik düzeyde azaldı” (~ %10-20) uyarısını görmeden önce şarj edilecek şekilde tasarlanmaktadır. Bu tür ürünlerin bataryaları sürekli %0′a ulaştıktan sonra şarj edildiklerinde dengesizleşmektedir. Tüm bataryaların belli bir sayıda şarj döngüsü ömrü vardır ve her %0′a ulaştığınızda bu ömürden 1 adet ömür eksilmektedir.
CEP TELEFONUNU, FİRMANIN VERDİĞİ ORİJİNAL ŞARJ CİHAZI HARİCİNDEKİ ŞARJ ALETLERİ İLE ŞARJ ETMEMELİSİN !
Cep telefonunuzun kendi firmasının şarj aletlerini kullanmanız verimlilik sebebiyle tavsiye edilse de, şart değildir. Telefonunuza herhangi bir zarar vermez (örneğin Belkin gibi yan firmaların şarj cihazlarını kullanmak). Ancak “sahte/çakma ürün” olarak bilinen şarj aletlerinden kesinlikle uzak durulmalıdır. Bu firmalar resmiyete sahip değildirler ve ucuz malzemeler kullanarak kaliteyi de düşürmektedirler. Bu tür ürünleri kullanmanız durumunda patlama ve elektrik çarpması gibi durumlar oluşabilir. Bunun haricinde resmi firmaların ürünleri de, hemen hemen orjinal firmaların ürünleriyle aynı şekilde şarj edebilmektedir.
CEP TELEFONUNU İLK ALDIĞINDA 24 SAAT ŞARJ ETMELİSİN, YOKSA PİLİN ÖMRÜ KISA OLUR !
Bir ürünü ilk aldığınızda 24 saat kadar uzun süreler şarj etmenize hiç gerek yoktur. Eski bataryalarda bile bu abartılır; en fazla 16 saat “ilk şarj” yeterlidir. Modern bataryalarda ise bu en fazla 6 saat olarak belirlenir. Ayrıca eski bataryalarda sadece ilk gün değil, 2 ila 4 günde bir bu 16 saatlik şarjın yapılması gerekir. Modern bataryalarda ise tekrara ihtiyaç yoktur, zaten bu bataryalar, yukarıda bahsettiğimiz gibi %40-80 arasında döngüde tutulmalıdır.
Cep telefonu pili ve şarj cihazı kullanımı hakkında bilgiler :
Bu konuda bir de genel bir bilgi vermemiz gerekirse; sıcaklık bataryanıza zarar verir. Hatta genel olarak sıcaklıkla teknoloji pek iyi dost değildir. Modern bataryalar olarak bilinen Lityum-İyon bataryalar, yapıları gereği kendi kendilerine ısınmaktadırlar. Şarj olurken daha da fazla ısınırlar; bu da yukarıda sayılan birçok mitin doğmasına neden olur. Aynı zamanda düşük sıcaklıklar da pillerin hızlı boşalmasına neden olmaktadır. Dolayısıyla pilleri oda sıcaklığı civarında tutmak, modern cihazların bataryalarının ömrünü arttırmaktadır.
Ayrıca cep telefonunuzu sürekli açık tutmak iyi bir fikir değildir. Her ne kadar bu aletler “şimdilik” sadece birer makina olsalar da, aralıklarla dinlenmeye ihtiyaç duyarlar. Çünkü açma-kapanma döngüsü sırasında, tıpkı beynimizin uyku-uyanma döngüsünde olduğu gibi “temizlik” işlemleri yapılabilir. Tavsiye edilen, her gece yatağa giderken telefonu kapatıp, her sabah açmaktır. Ancak uzmanlar, eğer ki bu yapılamıyorsa, en azından haftada 1 defa telefonu birkaç saatliğine de olsa kapalı tutmayı veya bu da yapılamıyorsa, belirli aralıklarla telefonları “yeniden başlatmak“, ürünün uzun vadede batarya ömrünü arttıracaktır.
teknolojioku