Cep Telefonlarımız Tıpkı Lübnan Saldırısındaki Gibi Uzaktan Patlatılabilir mi?

Biliyorsunuz ki geçtiğimiz günlerde Lübnan'da Hizbullah mensuplarına, çağrı cihazları aracılığıyla bir saldırı düzenlenmişti. 

Özellikle çağrı cihazları ve Wi-Fi kutularının patlamaları tetiklediği bu saldırıda yüzlerce kişi yaralandı. Eş zamanlı olarak düzenlenen bu siber saldırı, Lübnan'ın farklı bölgelerinde dehşet saçtı. Peki tıpkı bu saldırıda olduğu gibi cep telefonlarımız uzaktan patlatılabilir mi?

Lübnan'da yaşanan çağrı cihazı patlamaları, akıllara pek çok soru getirdi: Bu bir siber saldırı mı, bir güvenlik açığı mı yoksa cihazların üretim sürecinde yapılan bir sabotaj mı?

Sorunun cevabını bu içeriğimizde vermiştik 👇🏻

İsrail Lübnan’daki Yüzlerce Çağrı Cihazını Nasıl Aynı Anda Patlatabildi? Siber Güvenlik Uzmanı Açıkladı

Peki, akıllı telefonlarımız da benzer bir tehlike altında mı? Aslında olayın arkasındaki teknik gerçekler pek de korkutucu olmayabilir...

Ancak cep telefonlarında kullanılan lityum piller, bu tür patlamalara yol açabilecek kapasitede değildir. Lityum piller, yüksek sıcaklıklara maruz kaldıklarında şişebilir, aşırı ısınabilir ve hatta alev alabilirler.

Ancak bir cihazın aşırı ısıtılarak patlatılması neredeyse imkânsızdır.

Bir cihaz aşırı ısınsa bile kullanıcı genellikle uyarılır ve tehlike tamamen patlama boyutuna ulaşmadan müdahale edilebilir. Yani, Lübnan’daki olayın cep telefonlarımıza benzer bir senaryoya yol açması pek olası değil.

Lityum, cep telefonlarından elektrikli araçlara kadar birçok cihazda kullanılan bir metal. 1817 yılında Johann Augustus tarafından keşfedilen bu metal, şarj edilebilir pillerin temel maddesidir ve ısıya karşı oldukça hassastır.

Ancak pilin güvenlik standartları, bu hassasiyeti minimize etmek için oldukça gelişmiştir. Kraliyet Kimya Topluluğu'nun verilerine göre, günümüzde lityum pillerde silikon/karbon bazlı teknolojiler ve aşırı ısınmayı engelleyen yeni çözümler kullanılmaktadır.

Lityum pillerin bir dış etkiyle patlaması ise oldukça zordur. Keskin bir cisimle vurulsa dahi, patlama ya da alev alma olasılığı oldukça düşüktür.

Bu nedenle Lübnan’daki olayın cep telefonları ile benzer bir olay olduğunu düşünmek için hiçbir teknik gerekçe yoktur.

İlginizi çekebilir:

Evimizdeki veya İş Yerimizdeki Wi-Fi Kutularına Uzaktan Siber Saldırı Düzenlenebilir mi?
İsrail’in Siber Terörü: MSB’den “Sistemler Yerli ve Milli” Açıklaması
İsrail’den Lübnan’da Siber Saldırı: Hizbullah Üyelerinin İletişim Cihazlarını Patlattılar

Popüler İçerikler

Narin Cinayetiyle İlgili "Aile Bizim Dostumuz" Diyen AK Parti Milletvekili ile Salim Güran Aynı Karede
Esra Erol'da "Tek Suçum Güzel Olmak" Sözüyle Tanınan Yazgül Estetikle Başka Biri Oldu!
Gürgen Öz, Miss Turkey 2024 Birincisi İdil Bilgen'e Gelen Eleştirileri Dilan Polat Üzerinden Değerlendirdi!
YORUMLAR

İsrail'in üstlenmediği olay için ortaya atılan hikayeler o kadar komik ki. Eğer gerçekten böyle bir olay olsaydı şu an ohooooo havalarından geçilmiyordu. Madem böyle bir şey mümkündü e zamanında Amerika falan yapsaydı ya? Niye yapmadılar? Rusya'da böyleydi şöyle süper gücüz böyle süper gücüz hani ne oldu? Hala savaşıyorlar Ukrayna ile. Her önünüze koyulana inanmayın yoksa üzülürsünüz.

19.09.2024

nam salmaya çalışan terör örgütümüki üstlensinler biz yaptık desinler. zaten boykotlarla biraz para kaybettiler. Dünyadan fazla tepki almak istemezler.

Çağrı cihazlarının yapıldığı fabrikayla anlaşıp bu cihazların içine ufacık bombalar koymuşlar da, yok hayır öyle değilmiş aslında bu cihazların içinde çok özel bir yazılım varmış canları isterse buna uzaktan erişebiliyorlarmış da, hayır hayır Mossad ajanları karşı örgüte sızıp bütün cihazları sabote etmiş de hahahahhaha bakın bir daha söylüyorum İsrail böyle bir olayı üstlenmedi, bu hikayeleri insanlar uyduruyor.

19.09.2024

Şu yazı tamamen saçmalık , günümüz devrin de wifi erişiminin olduğu , radyo ve telsiz frekanslarının olduğu bir dönem de isteyen istediğini patlatır , ister uydudan patlatır ister bir komıtla patlatır , kimse elimizdeki telefonlar patlamaz diye bıdı bıdı yapmasın hiç biri yerli üretim değil hepsinin teknolojisi yabancı isteyen istediğini yapar bu kadar basit

19.09.2024

pillerin içinde o çapta patlayacak malzeme yok. Sobanın içine atmıştım ufak bi tısladı alev sonra bişey olmadı. Youtubede yapılmış deney videolarda vardır.

TÜM YORUMLARI OKU (14)