Cep Telefonlarımız Neden Isınır? Çok Isınan Telefonlarınız İçin Alabileceğiniz Önlemleri Açıklıyoruz

Gündelik yaşantımızın zorunlu ihtiyacı olan cep telefonlarımız zaman zaman el yakacak seviyede ısınarak telefonu kullanılamaz hale getirebiliyor. Peki telefonlar neden ısınır ve ısınan telefonlar için ne gibi yollar izlenebilir beraber bakalım...

Kaynak

Her telefonun belli miktarlarda, kullanım esnasında ısınması doğaldır. Ancak bu ısı elinizde fazlasıyla hissedilebilir hale geldiğinde telefonda bir ''ısınma problemi'' olduğunun belirtisidir.

Telefon ısınmalarının çoğunluğu yazılımsal sebeplerden meydana gelir. Ancak bu ısınmalar bazı durumlarda donanımsal olarak da karşımıza çıkabilir. Eğer telefonunuz yakın zamanda bir güncelleme aldıysa ve ardından ısınma problemi yaşıyorsanız bu yazılımsal bir sıkıntı olduğunu gösterir.

Yazılıma yönelik bir güncelleme olmaksızın telefonunuzun olması gerekenden fazla ısındığını düşünüyorsanız, bu batarya problemine ya da daha düşük bir ihtimalle işlemci problemine işaret eder. Isınan bir batarya aynı zamanda boyutunda değişiklik gösterir. Bataryası çıkabilen telefonlarda, batarya ele alınarak probleme yönelik teşhis koyulabilir.

Boyutunda değişiklik gösteren ve çok ısınan bataryalar büyük tehlike arz eder ve en kısa zamanda değiştirilmesi gerekir. Aksi halde bataryanın telefonunuza hatta size zarar vermesi kaçınılmazdır.

Yine yazılımsal olarak adlandırabileceğimiz, telefonda bulunan ya da yeni yüklediğiniz uygulamalar da sık sık, problemi olmayan bir telefonda ısınma sorunlarına neden olur. Böyle durumlarda son yüklediğiniz uygulamaları tek tek silerek ısınma probleminin düzelip düzelmediğini kontrol edebilirsiniz.

Hem telefonumuzu uzun vadede sağlıklı tutmak hem de ısınma problemi olan telefonlarımızda problemi gidermeye yönelik çözümlere gelecek olursak;

1. Telefonunuzu %100'e kadar değil, %80'e kadar şarj edin. Bir telefonu sürekli olarak %100 oranında şarj etmek, batarya ömrünü kısaltır. Telefon şarjı %30'a düştüğünde şarja takılmalı ve %80 oranına geldiğinde şarjdan çıkarılmalıdır.

2. Arka planda ne kadar çok uygulama açıksa, telefonun işlemcisi ve RAM'i bir o kadar yoğun çalışır. Bu da telefonun ısınması ve uzun vadede ömrünün kısalması anlamına gelir. O an kullanmadığınız uygulamaların arka planda çalışmadığından emin olun.

3. Hiç kullanmadığınız uygulamaları telefonda barındırmayın. Telefon hafızası ne kadar dolu olursa, işlemcinin yükünü arttıracak ve cihazın ısınmasına neden olacaktır.

4. Çevrim dışı olarak oyun oynayacağınız ya da film/dizi izleyeceğiniz zamanlar da telefonunuzu uçak moduna alın. Uçak modu şebeke bağlantısını keseceği için cihaz üzerindeki veri akışını kapatır ve ısınmayı engeller. Ek olarak uçak modu aktifken telefonunuzun daha hızlı şarj olacağını da belirtelim.

5. Telefonların ısınmasında rol oynayan bir diğer etken de virüslerdir. Telefonunuza kuracağınız anti-virüs programlarıyla, dönem dönem yapacağınız taramalar telefonun temiz kalmasına yardımcı olacaktır.

6. Güç tasarruf modu işlemcinin çalışma frekansını düşürür. Mod aktifken telefon üzerinde yapacağınız ağır aktiviteler, özellikle oyun oynamak çalışma hızı düşürülen işlemciyi fazlasıyla zorlayacak ve ısınmasına sebep olacaktır. Mecbur kalmadıkça güç tasarruf modunu kullanmamanızı öneririz.

7. Cihazın ısınmasında ki bir başka unsur da ekran parlaklığının maksimum seviyede kullanılması. Özellikle kapalı ortamlardayken ekran parlaklığını olabildiğince düşük kullanmanız hem ısınmanın önüne geçecektir hem de şarjınızın hızlıca tükenmesini engelleyecektir.

Bahsettiğimiz unsurların her birine dikkat etmenize rağmen ısınma probleminiz varsa telefonu teknik servise götürmenizi şiddetle tavsiye ederiz. Çünkü donanımsal sorunları kendiniz çözmeniz ya da çözmeye çalışmanız hem sizin sağlığınız hem cihazınızın sağlığı açısından pek tavsiye edilen bir şey değil.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Evinizde Kullandığınız Wi-Fi Bağlantısını Güvenli Hale Getirmenin 12 Yolu
Arkasında Çok İlginç Ortaya Çıkış Hikâyesi Bulunan 20 İcat ve Fikir
Telefon Bataryalarını En Çok Kullanan ve Tüketen 20 Uygulama
Android Telefonlar İçin En Kullanışlı 15 Ekran Kilidi Uygulaması
Samsung Rakibi Apple ile Video Aracılığıyla Dalga Geçti!

Popüler İçerikler

Yönetmen İlker Canikligil'in "Kaçak Film" Çıkışına Röportaj Adam'dan Aşırı Haklı Tepki
Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi
İş Kadını Olan Eski Eşinden Aldığı Nafakayla Düğün Yapan Damat, Düğünden Sonra Nafaka İstemeye Devam Etti
YORUMLAR
01.06.2021

ısındığında buzdolabı na koy 10 15 dakikada buz gibi olur ben öyle yapıyorum soğumuş bi şekilde elime alıyorum

12.06.2022

Aynı ben

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ