CEO'ların Kazançları Çalışanlarını Binlerce Katladı! İşte Dünyanın En Çok Kazanan Yöneticilerinin Maaşları

Pandemi sürecinde ekonomik dengeler alt üst olurken, her kriz döneminde olduğu gibi zengin daha zengin oldu. Olan fakire oldu. Bunun sadece ülkemizde olduğunu sanmanız, kapitalizmi üzer. 

Ama ülkemizde sevdiğimiz şeylerin içinde başkalarının maaşı, zengini parası gibi kavramları konuşmak vardır. Ben yapmam diyorsanız, başkaları sizin paranızı konuşuyordur. 

Çenesi yorulan züğürtlerdenseniz, gelin dolar da yükselirken, kafamızdan Pi'yi 3 alır gibi 16 aldığımız dolar ile ABD'deki CEO'ların maaşlarına bakalım. Fırsatlar ülkesinin patronları çalışanlarının kaç katı kazanıyorlar beraber öğrenelim.

Kaynak: Euronews

1. Ladies first! ABD'nin en fazla kazanan kadın CEO'ları: Advanced Micro Devices CEO'su Lisa Su

pbs.twimg.com

Advanced Micro Devices bir yarı iletken şirketi olurken, CEO'sunun yıllık maaşı toplamda 29,5 milyon dolar. Son bir yılda Lisa Su'nun maaşı yüzde 9 oranında artarken, şirketinde bulunan çalışanların ortalama kazancının 230 katı ediyor. 

2. General Motors CEO'su Mary Barra

pbs.twimg.com

Otomotiv üretim şirketi olan General Motors dünyanın en büyüklerinden. CEO'sunun yıllık maaşı da 29,1 milyon dolar haliyle. Maaşına son 1 yılda yüzde 25 zam almış Mary Barra, böylelikle şirketinde ortalama bir çalışanın 420 katı para kazanıyor. 

3. General Dynamics CEO'su Phebe Novakovic

arc-anglerfish-arc2-prod-mco.s3.amazonaws.com

Havacılık ve savunma şirketinin başında bulunan Novakovic bereket versin yılda 23,6 milyon dolar kazanıyor. Geçen yıldan bu yana maaşı yüzde 24 yükselmiş ve şirketinde bir çalışan hesaplasa kendi maaşını 254 ile çarpmak durumunda ya da Novakovic'in maaşını 254'e de bölebilir. 

4. Nasdaq CEO'su Adena Friedman

miro.medium.com

Nasdaq, ABD'de teknoloji şirketlerinin kote olduğu borsa endeksi. Friedman'a ne iş yapıyorsun sorarlarsa kısaca finans hizmetleri veren bir şirketi yılda 20 milyon dolara yönetiyorum diyebilir. Meraklı akrabaları sorarsa maaşıma yüzde 27 zam aldım bile der. İşe yeğenini yerleştirmek isteyen bir tanıdık olursa ona 202 kat az maaş vereceğini de söyleyebilir. 

5. Northrop Grumman CEO'su Kathy Warden

www.jmu.edu

Yine bir havacılık ve savunma şirketi yönetici kadınla karşı karşıyayız. Yılda 19,5 milyon dolar (şu ana kadar iradesine sahip çıkıp TL'ye çevirmeyenler için dev hizmet yılda 312 milyon TL ayda 26 milyon TL maaş alıyor). Warden'ın farklı yanı maaşı son bir yılda düşmüş. Yüzde 1 oranında ama olsun enflasyon ABD'de yüzde 8, kısaca zararda ama hala sıradan bir çalışanından 166 kat yüksek maaş alıyor. 

6. Gelelim cam duvarlı aşıp erkeklere! Finans lobisinin başlarından JPMorgan Chase CEO'su Jamie Dimon

www.dotnews.com

Ünlü yatırım bankası ve finans hizmetleri kuruluşunun yöneticisi, 84,4 milyon dolar maaş alıyor. Belki işlem komisyonlarında prim alıyordur bilemiyoruz ama anlaşılan JP Morgan asgari ücretten hallice maaş veriyor olacak ki CEO'nun maaşı bir yılda yüzde 167 oranında artmış ve sıradan bir çalışandan 917 kat fazla maaş alıyor. Yani neymiş ABD'de havalı havalı plazada çalışan bankacılar ayda yaklaşık 7600 dolar kazanıyormuş. 

7. Apple'ın CEO'su Tim Cook

media.cnn.com

Teknoloji şirketi yöneticilerinden en çok tanınanlardan olsa gerek Cook, 98,7 milyon dolar alıyormuş. Kaç iPhone ediyor hesaplamadık ama son bir yılda maaşı yüzde 569 oranında artmış ve görünen o ki Apple çalışanlarının ortalama maaşlarının 1,447 katı ediyor. 

JP Morgan'da çalışıp, daha rahat Macbook alabilirsiniz.

8. ServiceNow CEO'su William McDermott

image.cnbcfm.com

Yazılım şirketi olan ServiceNow CEO'su o yazılımları ekledikleri telefonları üreten CEO'dan daha fazla kazanıyor. Yılda 165,8 milyon dolar maaş alan McDermott, bir yılda maaşını yüzde 560 oranında artırmış olsa da yine de o telefonları üretenlerden daha insaflı maaş veriyor. Maaşı ortalama bir çalışanından 709 katı fazla. 

9. Warner Bros. Discovery CEO'su David Zaslav

www.thetimes.co.uk

Biz kısaca kitlesel medya ve eğlence firması diyelim, siz film ve dijital platform deyin ama bu CEO'sunun yılda 246,6 milyon dolar kazandığı gerçeğini değiştirmiyor. 

Üstelik yüzde 70 enflasyon öncesinde yüzde 50 zam alınan bir diyarda, yüzde 8 enflasyon ortamında yüzde 554 oranında zam alanlara bakarken gözlerimiz doldu. __Bu arada şu zam olayına açıklık getirelim; CEO'lar şirket gelirlerinden pay aldıkları için bu kazanç artışı oluyor. 

Siz o filmleri dizileri izliyorsunuz ya onları hazırlayanlar 2,972 kat daha az maaş alıyor. Yine JP Morgan'ın maaşları iyi geldi gözümüze.

10. Expedia Group CEO'su Peter Kern geçen yıl ABD'de en fazla kazanan CEO oldu.

d1e00ek4ebabms.cloudfront.net

Seyahat, konaklama ve ulaşım online alışverişi platformu şirketi yöneticisi yılda 296,2 milyon dolar kazandı. 

Maaşı önceki yıla göre resmen uçmuş: Yüzde 6,592 oranında zam ne demek acaba? Bu artışa bakılırsa sıradan bir çalışanından 2897 kat yüksek maaş alıyorsa çalışanlar ne kadar zam aldı acaba? 

Yine yorduk çenemizi! O halde devam edelim sizin patronunuz sizden kaç kat fazla kazanıyor? Yorumlarda buluşalım 👇

Popüler İçerikler

Yalı Çapkını Hayranları Ferit'i Görmek İçin Tekneyle Sete Gitti!
Premier Lig Devinden Arda Güler'e Çılgın Teklif! Bonservis İçin 50 Milyon Euro Düşünülüyor
Göndermesiz Anket: En Komik Komedyeni Seçiyoruz!
YORUMLAR
28.05.2022

vizyonsuz içeriklerde bugün. Ceo patron değildir. Yönetim kurulu tarafından belirlenir. hele ki sıradan çalışanın bilmem kaç katı maaşı var kıyası yapmak tam varoşluk.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ