Cenevizliler ve Venedikliler 11.yy'da denizler üzerindeki en büyük güçler olarak gösterilmekteydiler. Akdeniz üzerinde serbest ticaret yapabilmeleri ile bilinirlerdi. Akdeniz, yerel pazara sahip olması hem de pek çok güzergah üzerinde bulunmasında dolayı oldukça önemli bir yerdi. Aynı zamanda diğer önemli ticaret merkezlerinden biri olan ve bugünkü İstanbul olarak adlandırılan Konstantinopolis, birçok devlet tarafından ele geçirilmek isteniyordu. Bizans döneminde Venedikliler Haçlıları kışkırtarak şehri ele geçirdiler. Galata'ya yerleşip bir koloni kurdular. Cenevizliler ise Bizans'ın şehri geri alması için yardım etti. Bunun üzerine Bizans, sadece Venediklilere değil, Cenevizlilere de Galata'da koloni kurması için ayrıcalık sağladı.
Osmanlı Devleti, Cenevizlilere ilk ayrıcalığı 1387 yılında vermiştir. Daha sonra I. Mehmed döneminde Foça'daki madenlerin işletilmesi de onlara devredildi. Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethetmesinin ardından Venedikliler ile anlaşma sağlandı. Belirli bir altın karşılığında İstanbul'da ve limanlarda ticaret yapmalarına izin verildi. Aynı şekilde Cenevizlilere de serbest ticaret hakkı verilmiş ama Galata'da barınmalarına ise izin verilmemiştir. Bunun nedeni ise fetih sırasında tarafsızlık sözü verdikleri halde sözünde durmamalarıdır. Venediklilerin ve Cenevizlilerin bölgesi olan Pera da İstanbul'a bağlanmıştır.
III. Mehmet döneminde ise Cenevizliler Doğu Akdeniz'deki ticaretlerine devam etmekteydi. Çoğu Avrupalı devletlere tanınan bazı haklar Cenevizlilere de verildi. Osmanlı Devleti'nin yönetiminde sadrazam gibi üst yetkililerin bazıları Cenevizlilerdi. Ayrıca tersanelerde usta olarak da çalıştırılmışlardır.