Çene ağrısını pek çok nedeni bulunur. Bu ağrılar, çene bölgesindeki yapılardan kaynaklanabileceği gibi vücudun farklı bölgelerinde gelişen rahatsızlıkların belirtisi olarak da ortaya çıkabilir. Çene ağrısının nedenleri ise şunlardır:
Travma: Çene kemiği travmadan kaynaklı kırılabilir ya da hasar görebilir. Bu durum da sadece ağrı değil, morarma, çürüme, şişlik gibi pek çok belirti görünür.
Diş ve diş eti problemleri: Diş çürümesi, apse oluşumu, diş dizilim bozuklukları, 20'lik diş çıkarma, diş gıcırdatma çene bölgesinde ağrıya yol açar. Özellikle hangi dişte sorun varsa çene ağrısı da o tarafta hissedilir.
Eklem ile ilgili sorunlar: Bağışıklık hücrelerinin kişinin kendi vücuduna saldırması sonucunda otoimmün eklem rahatsızlıkları görülür. Romatoid artrit gibi hastalıklar, çene ekleminin kıkırdak yapısında bazı hasarlara sebep olabilir.
Sinüzit: Burnun içerisinde ve göz altlarındaki boşluklarda sinüsler meydana gelir. Bu boşlukların iltihaplanması sonucunda sinüzit ortaya çıkar. Kronikleşmiş sinüzitler, çene kökünde ağrı yapabilir.
Trigeminal Nevralji: Yüz de yer alan önemli sinir sistemlerinden biri olan trigeminal siniri, kan damarlarının baskı sonucunda ağrı yapabilir. Bu ağrı genellikle tek tarafta ve üst bölgede görülür.
Küme tipi baş ağrısı: Aniden başlayıp, belirli bir düzende görülen küme tipi ağrı, sadece çene değil, göz ve şaka bölgesinde de hissedilir.
Tümör ve kistler: Ağızda veya yüzde tümör ile kist oluşumları görülebilir. Bu kistler iyi huylu veya kötü huylu olarak sınıflandırılır. Kötü huylu kistler diş sağlığını kötü etkileyerek çene kemiğinde ağrı yapar.
Osteomiyelit: Bu hastalık kemiklerde enfeksiyonlara sebep olur. Hastalığın pek çok alt grubu bulunur. Bunlar çene kemiğini etkileyerek birtakım rahatsızlıklara yol açabilir. Eğer tedavi edilmezse kalıcı hasarlar oluşabilir.
Kalp krizi: Kalp krizleri vücudun çeşitli yerlerindeki ağrılar ile karakterize edilir. Alt çene ya da sol çene de görülen ağrılar kalp krizi belirtisi olabilmektedir.