Çene Ağrısına Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Toplumda sık görülen rahatsızlıklardan biri çene ağrısıdır. Bu ağrılar genellikle çene bölgesindeki yapılardan kaynaklanır. Ancak bazı durumlar vücutta oluşan herhangi bir rahatsızlığın belirtisi olarak da görülebilir. Ağrı sadece çene bölgesinde oluşabileceği gibi yüzün tüm bölgesine de yayılabilir. Bazı durumlarda oldukça şiddetli olan çene ağrıları mutlaka uzman bir doktor tarafından kontrol edilmelidir. Altta yatan rahatsızlığa göre de çeşitli tedavi yöntemleri uygulanır. Peki, çene ağrılarına hangi bölüm/doktor bakar? İşte detaylar...

Ağzın çevresinde bulunan, çiğnemeyi sağlayan vücudun en önemli yapılarından biri çenedir. Bu yapı iki parçadan oluşur. Üst çene kafatasına bağlıdır. Alt çene ise kulağın ön tarafında yer alır ve çenede yer alan kemik sayesinde kafatasına tutunmuştur. Vücuttaki diğer eklemlerden farklı olarak çene eklemi, çift taraflı çalışır. Hem aşağı yukarı hem de iki tarafa doğru hareket eder. Çenenin herhangi bir bölümünde oluşan rahatsızlık, ciddi hasarlara sebep olabilir. Çene ağrıları hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Çene Ağrısının Nedenleri

Çene ağrısını pek çok nedeni bulunur. Bu ağrılar, çene bölgesindeki yapılardan kaynaklanabileceği gibi vücudun farklı bölgelerinde gelişen rahatsızlıkların belirtisi olarak da ortaya çıkabilir. Çene ağrısının nedenleri ise şunlardır:

  • Travma: Çene kemiği travmadan kaynaklı kırılabilir ya da hasar görebilir. Bu durum da sadece ağrı değil, morarma, çürüme, şişlik gibi pek çok belirti görünür.

  • Diş ve diş eti problemleri: Diş çürümesi, apse oluşumu, diş dizilim bozuklukları, 20'lik diş çıkarma, diş gıcırdatma çene bölgesinde ağrıya yol açar. Özellikle hangi dişte sorun varsa çene ağrısı da o tarafta hissedilir.

  • Eklem ile ilgili sorunlar: Bağışıklık hücrelerinin kişinin kendi vücuduna saldırması sonucunda otoimmün eklem rahatsızlıkları görülür. Romatoid artrit gibi hastalıklar, çene ekleminin kıkırdak yapısında bazı hasarlara sebep olabilir.

  • Sinüzit: Burnun içerisinde ve göz altlarındaki boşluklarda sinüsler meydana gelir. Bu boşlukların iltihaplanması sonucunda sinüzit ortaya çıkar. Kronikleşmiş sinüzitler, çene kökünde ağrı yapabilir.

  • Trigeminal Nevralji: Yüz de yer alan önemli sinir sistemlerinden biri olan trigeminal siniri, kan damarlarının baskı sonucunda ağrı yapabilir. Bu ağrı genellikle tek tarafta ve üst bölgede görülür.

  • Küme tipi baş ağrısı: Aniden başlayıp, belirli bir düzende görülen küme tipi ağrı, sadece çene değil, göz ve şaka bölgesinde de hissedilir.

  • Tümör ve kistler: Ağızda veya yüzde tümör ile kist oluşumları görülebilir. Bu kistler iyi huylu veya kötü huylu olarak sınıflandırılır. Kötü huylu kistler diş sağlığını kötü etkileyerek çene kemiğinde ağrı yapar.

  • Osteomiyelit: Bu hastalık kemiklerde enfeksiyonlara sebep olur. Hastalığın pek çok alt grubu bulunur. Bunlar çene kemiğini etkileyerek birtakım rahatsızlıklara yol açabilir. Eğer tedavi edilmezse kalıcı hasarlar oluşabilir.

  • Kalp krizi: Kalp krizleri vücudun çeşitli yerlerindeki ağrılar ile karakterize edilir. Alt çene ya da sol çene de görülen ağrılar kalp krizi belirtisi olabilmektedir.

Çene Ağrısına Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Çene ağrısı yaşayan kişilerin ilk önce diş doktorlarına gitmesi gerekir. Eğer çene ağrıları dişten kaynaklı değilse, doktor ortopedi ve travmatoloji bölümlerine de yönlendirebilir. Çene ağrına sebep olan hastalığa göre gerekli tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Kulunç Ağrısına Hangi Bölüm/Doktor Bakar?
Eklem Ağrılarına Hangi Bölüm/Doktor Bakar?
Diz ve Bacak Ağrılarına Hangi Bölüm/Doktor Bakar?
Boyun Ağrısına Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Popüler İçerikler

"Bir Evim Varsa Onun Sayesinde": Hakan Meriçliler'den Vural Çelik Tartışmasında Gülse Birsel'e Büyük Destek!
Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
Domuz Eti Skandalıyla Gündeme Gelmişti: Köfteci Yusuf Yeni Bir Sektöre Giriş Yapıyor!