Ölü Yıkayıcılarına Neden 'Gassal' Dendiğini Biliyor muydunuz? Öğrendikleriniz Sizi Etkileyebilir!

Hiç düşündünüz mü “gassal” neden “gassal” diye anılır? Ölü yıkayıcısı olarak bildiğimiz bu meslek aslında köklü bir geçmişe ve anlamlı bir hikayeye sahip. İlk kez ne zaman kullanıldığına dair ilginç bilgiler ortaya çıktı. Hadi biraz bu ismin kökenine bakalım.

Kaynak

Kaynak

Tarih boyunca birçok kültür ölüm sonrası ritüellerle vefat edenleri onurlandırmış, bu ritüellerin önemli bir parçası olarak cenazeyi yıkama işlemi öne çıkmış.

Özellikle İslam dininde ölüm dünya hayatından bir ayrılış ve ahiret alemine geçiş olarak kabul edilir. Bu nedenle ölülerin ahirete temiz bir şekilde uğurlanması amacıyla cenazeler özel bir şekilde yıkanır ve bu ritüel bir vecibe olarak görülür.

Bu önemli görevi üstlenen kişilere verilen “gassal” ismi Arapça “ġṣl” kökünden türetilmiş ve “yıkayan-yıkayıcı” anlamına gelir.

Ölülerin son guslünü yaptıkları için bu isimle anılan gassallar mesleklerini büyük bir sorumluluk ve özenle icra eder. Gassal terimi yazılı kaynaklarda ilk kez 1387 yılında “İrşadü’l-Mülûk ve’s-Selâtîn” adlı eserde yer almış.

cdnuploads.aa.com.tr

O dönemki yazılı kaynakta kullanımı ise şöyle: ''Bar turur vedi'a koyulmuş kişige takı gasb birle algan'' Ancak kullanımı daha öncesinde sözlü olarak veya günlük hayatta yaygın olabilir.

Peki gasilhane ile bağlantısı? Adından da anlaşılacağı gibi gasilhane bu yıkama işleminin yapıldığı özel alanın adı. Bugün camilerin ya da hastanelerin cenaze bölümlerinde sıkça rastladığımız gasilhaneler gassalların mesleklerini icra ettiği yerlerdir.

Gassallar mesleklerinin büyük bir kısmını gasilhane olarak adlandırılan özel yıkama alanlarında geçirirler. İstanbul’da günümüzde bir gassal günde ortalama bir düzine cenaze yıkamakta, bazen ağır psikolojik durumlarla karşılaşmaktadır.

Ayrıca sürekli cenazeyle iç içe olmalarından dolayı psikologları da bulunuyor. Gassallık mesleğini yapan bir görevli şöyle söylüyor:

''Biz bu görevin öncelikle imani bir mesele olduğunu, dini bir hizmet olduğunu, farz olduğunu bilerek başlıyoruz. Onun dışında da karşılaşmış olduğumuz belli zorluklar var. Bize de büyükşehir belediyesin tahsis etmiş olduğu psikologlar vardır. Her bölgenin kendisine ait psikologları vardır ve belli günleri vardır. Gelip seninle konuşurlar, anlatırlar, dertlerini dinlerler, yön gösterirler, yardımcı olurlar. İmani durum olmasıyla, ailelerimizin desteğiyle üstesinden geliyoruz.''

Şimdi bir düşünelim: Kaçımız bu mesleği yapabilir? Gassalların bu kutsal görevine bir kez daha saygıyla bakmak gerek.

İlginizi Çekebilir:

Tabii'nin Çok Konuşulan Dizisi Gassal Hakkında Tartışmalar Bitmiyor
Cenazeleri Yıkayan ve Defneden Gassal İmamın En Çok Merak Edilen Sorulara Verdiği İlginç Cevaplar
Gassal Dizisi İzleyenlerin Aklındaki O Soru: Gassal Maaşları Ne Kadar?

Popüler İçerikler

Market Alışverişini Yemek Kartıyla Yapanlardan Prim Kesilmesi Kararı Sosyal Medyayı Ayağa Kaldırdı
Eğitim Geçmişiyle Herkesi Kendine Hayran Bırakan ODTÜ'lü Hoca Prof. Dr. Elif Uysal Merak Edilenleri Yanıtladı
Abdullah Öcalan’ın İsteği Belli Oldu: Saygı Öztürk, Abdullah Öcalan’ın Talebini Yazdı
YORUMLAR
31.12.2024

Ebe ile Gassal Arasında adında belgesel var.....orada cenaze sahibi paltosunu giyerken gassal paltoyu tutarak yardım etmişti.........adam dönüp gassala şimdi palto giydiriyorsun yarın kefen giydirecen dedi....gassal da estağfurullah abi....diye yanıt vermişti.....abi de öyle....öyle....dedi....

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ