Alevi Dernekleri Elektrik Faturalarına Karşı Yargıya Başvurdu

Alevi Dernekleri Federasyonu, Cemevlerinin, ibadethane sayılması ve fatura düzenlenmemesi için yargıya başvurdu. Federasyona bağlı 10 Alevi derneği, cemevlerinin elektrik faturası ödemekten muaf tutulması gerektiğinin karar altına alınması amacıyla, asliye hukuk mahkemesinde 'menfi tespit davası' açtı.

Alevi Dernekleri Federasyonu, cemevlerinin ticarethane sayılarak yüksek faturalar kesilmesi üzerine 'Eşit yurttaşlık hakları istiyoruz. Diğer ibadethanelere tanınan hakların cemevlerine de tanınmasını istiyoruz' diye tepki göstermişti.

Cemevi 'Ticarethane' Sayıldı, 30 Bin TL Elektrik Faturası Geldi

"Devlet bizleri ikinci sınıf vatandaş görmekten vazgeçmeli"

Bugün de federasyona bağlı 10 Alevi derneği, cemevlerinin elektrik faturası ödemekten muaf tutulması gerektiğinin karar altına alınması amacıyla, asliye hukuk mahkemesinde 'menfi tespit davası' açtı.

Dava dilekçesini vermeden önce de Alevi Dernekleri Federasyonu Başkanı Celal Fırat ve beraberindekiler Çağlayan Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. Alevi Dernekleri Federasyonu Başkanı Celal Fırat, 'Gerçekten artık bu elektrik faturaları Türkiye meselesi. Adeta her evde yangın var' dedi. Fırat şunları söyledi:

'2022 yılında yaşarken bu sorunların burada dillendirilmesi bunun hukuksal anlamda tekrar Danıştay’ın verdiği kararlar olsun, AİHM'in verdiği karar olsun, onları hukuksuz bir şekilde gören bir mantığa karşı dava açmamız bize zül geliyor. Biz bu ülkede eşit yurttaşlık istiyoruz. Türkiye'nin her geleninde eşitlik ve yurttaşlık hizmetleri bizden alınıyor. Ama gelin görün ki cemevlerimize ibadethane statüsü tanınmıyor. Bu anlamda Türkiye'deki her yurttaşın, her vatandaşın vicdanın sesini dinlemelerini arzuluyoruz. 

Türkiye Cumhuriyeti artık bizleri kinci sınıf vatandaş olarak görmekten vazgeçmelidir. Aleviler bu ülkenin asli vatandaşıdır, azınlık değildir. Cemevlerinin hukuksal statüsünü Aleviler tanımlar, devlet de bunu kabul etmeli. Bu amaçladır ki bu hafta sonu bütün Alevi örgütleri cuma günü bir kararla bugünkü yaptığımız gibi bütün cemevlerimiz mahkeme kapılarına gidecek. Türkiye'deki bütün kurumsal kimliği olan kurumlarımız bundan sonra hiçbiri faturalarını ödemeyecek. Devlet sorumluluğundan kaçmamalı.'

Mahkeme kararlarını hatırlattı

Avukat Nuran Arslaner da Alevi derneklerinin açtıkları davaya ilişkin şu bilgileri paylaştı:

'Bugün açacağımız dava, öncelikle bir menfi tespit davası. Biz mahkemeden, öncelikle şubat ayı itibarıyla tahakkuk ettirilmiş olan elektrik faturalarından dolayı cemevlerimizin, ibadethanelerimizin borçlu olmadığının tespitini talep ediyoruz. Dolayısıyla bu faturaların ödenmek zorunda kalınmaması gerektiği ve akabinde bundan sonra düzenlenecek olan faturalar bakımından da ibadethane statüsündeki hiçbir cemevinin bundan sonra da fatura ödemek zorunda kalmaması gerektiği yönünde genel bir karar verilmesi talebimiz var. 

Daha önce bu taleple yapılmış olan başvurular var. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Cem Vakfı kararında oybirliğiyle vermiş olduğu karar var. Cemevlerinin ibadethane olarak statülerinin tanınmamasının Alevi vatandaşları bakımından ciddi bir ayrımcılık sonucu doğurduğu, inanç özgürlüğü, örgütlenme özgürlüğü konularında ciddi bir ayrımcılığın söz konusu olduğu yönünde verilmiş bir karar var.'

Avukat Nuran Arslaner, bu konuda verilmiş yerel mahkeme kararları da olduğunu hatırlattı.

Arslaner, 'Bu süreç içerisinde esasında idarenin bütün Cem vakıflarının, bütün cemevlerinin statüsünün ibadethane olduğunu kabulü ile elektrik faturalarının ödenmemesi, idarenin bütçesinden ödenmesi yönünde genel bir uygulamaya gitmesi gerekirken bütün cemevlerini ayrı ayrı başvuru yapma zorunda bırakmakta. Bize kalan başka hukuki bir yol şu aşamada yok. Bütün cemevleri adına tek tek başvurular yaparak faturaların ödenmemesi gerektiği yönünde kararlar alınması için elimizden geleni yapacağız' ifadelerini kullandı.

Popüler İçerikler

Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi
Bahis Reklamı ve Teşvik İçin Soruşturma Başlatılmıştı: RTÜK Başkanı TV8 İçin İnceleme Başlatıldığını Açıkladı!
İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı
YORUMLAR
10.02.2022

Bu Cem evleri, kiliseler ve antik ibadethanelerin hepsinin "ibadethane statüsü"ne girmeleri gerekir. Ülke yasada laik pratikte sünni islamcı. Devlet'in dini olmamalı hatta ileri gidiyorum, Devlet çalışanlarının devlet dairelerinde hiçbir şekilde dini sembol kullanmaları dahi yasaklanmalı. Keza okullarda falan çocuklara din empoze edilmemeli falan uzar gider bu liste. Türkiye bunları 100 yıl sonra belki yapar diyecem de, Atatürk yapmaya çalıştı da ne oldu? 100 Yıl sonra geldiğimiz noktaya bak amk. Kendimi hiçbir dilde, Türkçe ifade edebileceğim kadar iyi ifade edemeyeceğimi biliyorum, hiçbir kültürü tamamen benimseyip adapte olamayacağımı, olsam bile kabullenilmeyeceğimi biliyorum bu yüzden Türkiye'ye mahkumum. Türkiye'yi ve Türk milletini çok sevdiğimden değil.

09.02.2022

Zam sayesinde adamlar ibadet ettikleri yerin ticarethane olmadığını anlamış. Elektrik zammı ile aydınlanmış adamlar. 😁

09.02.2022

Camiler fatura edemiyor mu? Ya da ibadethaneler? Bilen var mı?

09.02.2022

Ülkemizdeki camilerin aydınlatma faturalarını devlet ödüyor. Fakat ısınma ve soğutma faturalarını ise cami cemaati ve dernekleri kendileri ödüyorlar.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ