Çekiç Başlı Yarasalar Gerçek! Peki Korkmamıza Gerek Var mı?

Bir yaratık düşünün ki, adını duyduğunuzda aklınıza hemen fantastik bir film sahnesi gelsin. İşte karşınızda çekiç kafalı yarasa! Adı Hypsignathus monstrosus olabilir ve bir canavarı çağrıştırsa da, bu meyve sever tatlı canlıya korkmanıza gerek yok.

Batı ve Orta Afrika'nın gökyüzünde fig, muz ve mangoların peşinde süzülen bu yaratıklar, özellikle erkeklerin büyük burunları ve kare şeklindeki başları, onlara yüksek sesle honklama yapabilme yeteneği veriyor.

Bu sesler, çiftleşme mevsiminde dişi yarasaları etkilemek için kritik öneme sahip.

Çekiç kafalı yarasalar, lek davranışı gösteren türlerden, yani çiftleşme zamanı büyük gruplar halinde bir araya gelip dallara asılır ve şarkılarını söylerler.

Ve sadece en hit şarkılar, seçici dişiler tarafından seçilir.

Cornell Laboratuvarı'ndan Jack Bradbury, NPR'ye verdiği demeçte, "Bu yarasalar pek zeki sayılmaz," diyor ve ekliyor:

'Bu erkek yarasanın beynindeki sinapsların çoğu sekse adanmış. Aklında başka bir şey yok, sadece biraz yiyecek bulmak dışında.'

Bu etkileyici burun kesinlikle dikkat çekici. Bradbury, erkek yarasaların çıkardığı sesi "kesik kesik bir vızıltı (çok yüksek sesle, hızlı bir vızıltı)" olarak tanımlıyor.

Dişiler ise sadece işleri bittiğinde bu kakofoniye katılıyorlar ve çiftleşme tamamlandığında bir 'serbest bırakma sesi' çıkarıyorlar.

Afrika kıtasının en büyük yarasası olan çekiç kafalı yarasanın kanat açıklığı 97 santimetreye (38 inç) kadar ulaşabiliyor ve erkekler, dişilerden önemli ölçüde daha büyük olabiliyor. İnsanlara saldırmıyorlar ama meyve yeme alışkanlıkları nedeniyle bir zararlı olarak kabul ediliyorlar.

Çekiç kafalı yarasalar, larenksleriyle havalı şeyler yapan tek canlılar değil. Güney Danimarka Üniversitesi'ndeki bilim insanları, Myotis daubentonii'nin boğaz anatomisini incelediklerinde, vokal kıvrımlarını titreştirerek death metal growlları çıkarabildiklerini keşfettiler. Toplam vokal aralıkları yedi oktava yayıldı ve bu onları şarkı söyleme konusunda zirveye taşıdı.

"Güney Danimarka Üniversitesi Biyoloji Bölümü'nden Profesör Coen Elemans, "Çoğu memelinin aralığı 3-4, insanların ise yaklaşık 3'tür," diyor ve devam ediyor:

'Bazı insan şarkıcılar 4-5 aralığına ulaşabilir, ama onlar çok azdır. İyi bilinen örnekler arasında Mariah Carey, Axl Rose ve Prince var. Meğerse yarasalar, larenkslerindeki farklı yapıları kullanarak bu aralığı aşabiliyorlarmış.'

Kedilerin Gizli İşaretleri: Kedinizin Sizden Ne İstediğini Anlama Kılavuzu
Filin Ayakları Sadece Yürümekle Kalmıyor: Sesleri de Hissediyorlar!
Kamp Sırasında Bir Anda Çadırın Önünde Beliren Ayı Karşısında Ne Yapacağını Şaşıran Kampçı

Popüler İçerikler

Kendisini ‘Cinsel Terapist’ Olarak Tanıtan Buse Aydın’ın Yetkisi Yokmuş!
Nasip Olur mu Be? İstanbul Boğazı'nda "Seni Yerler" Dinleyen Adam Yalı Balkonunda Sezen Aksu'yla Karşılaştı!
Şeriat Karşıtı Paylaşımı Nedeniyle Hakkında Dava Açılan Feyza Altun'un Cezası Belli Oldu!