ÇED Olumsuz Raporuna Rağmen: Bilecik'te 36 Bin Ağacın Kesileceği Maden Projesine Onay Verildi

Bilecik'in Bozüyük ilçesine bağlı Muratdere köyünde, yaklaşık 200 futbol sahası büyüklüğündeki ormanlık alanda 36 bin ağacı kesilerek Bakır-Molidren maden ocağı açmak isteyen şirkete, Bilecik İl Genel Meclisi izin verdi.

Köylüler projeye, geçim kaynağı ormanı yok edeceği, bölgenin su kaynaklarını kirleteceği gerekçesiyle karşı çıkıyor. 

2007'de ÇED olumsuz raporu verildi

Bozüyük’e bağlı Muratdere köyü yakınlarında bakır-molidren maden ocağı açmak isteyen şirkete 2017 yılında ‘çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumsuz’ raporu verildi. Ancak vazgeçmeyen şirket 3 yıl sonra bu kez Bilecik İl Genel Meclisi’ne başvurarak maden ocağının kapasitesini artırarak yeni tesisler açmak için onay istedi. 1260 hektar genişliğindeki ormanlık alanda 36 bin ağaç kesilerek kurulacak ve günlük 500 ton su kullanılacak tesis başvurusu İl Genel Meclisi’nde 9’a karşı 12 oyla kabul edildi. 

Köylüler projeye, geçim kaynağı ormanı yok edeceği, bölgenin su kaynaklarını kirleteceği gerekçesiyle karşı çıkıyor.

Köy muhtarı Dündar: 'Şu doğamızın güzelliğine bakın, yeraltı sularımız var'

Muratdere Köyü muhtarı Bedri Göz, “10 yıldan beri Muratdere’de madencilik süreci var, itiraz ediyoruz. Çalışmalarımız MTA ile başladı. Köyümüze zarar verecek bir şeyin olmadığını söylemişlerdi ama döndü dolaştı bizi buldu. MTA, köyümüze 400 metre uzaklıkta bakır çıkaracaktı, itirazlarımızı ettik, süreçler de başlamıştı. ÇED olumsuz raporu verildi. Şimdi tekrar başladılar. Köyümüze çok yakın, bizler de madeni istemiyoruz.' DEDİ.Daha önce ÇED raporuna itiraz ettiklerini ve zaman içerisinde kabul edildiğini hatırlatan Muhtar Göz, “Durdu diyorlardı ama yine çalışmalar başladı. Şu an sürece ilişkin bir yere başvurmadık. Arkamızda duran olmadı. Projeler, 2012 yılında MTA ile başlamıştı. Şu doğamızın güzelliğine bakın, yeraltı sularımız var. Bilecik’i bile etkileyecek kadar” dedi.

'Bu iş tehlikeli, köylüler olarak da istemiyoruz'

Muratdere köyünden Ercan Dündar da ekonomiye katkı sağlayacak projelere karşı olmadığını belirterek şunları söyledi:

“Ama bu proje, ormana, sularımıza, doğamıza zarar verecek. Yeri gelecek, belki köyümüzü buradan taşıyacaklar. Bu iş tehlikeli, köylüler olarak da istemiyoruz. Bu proje önce durduruldu, şimdi tekrar başlatılıyor. Nasıl oluyor bilmiyorum. Mahkeme projeyi durdurdu, sonra tekrar başladılar. Nasıl oluyor, ben anlamıyorum. Mahkeme kararı kesindir. Mahkeme, bir kere dur dedikten sonra durur.”Madenin sadece Muratdere köyünü değil Bozüyük’ün içme suyunu etkileyeceğini söyleyen bir köylü de projeye neden karşı olduğunu şu sözlerle anlattı:

“Çiftçilik yapanları etkileyecek, Sakarya Nehri’ni, yeri gelirse Karadeniz’i bile etkileyecek. Bizim içme sularımız dağlardan gelen kaynak suları. Madende bir kaçak olduğu zaman ne olacak. Daha önce bir örneğini incelemeye gittik. Vana vardı, oradaki arkadaşın söylediğine göre yağışlı zamanlarda vanayı açıyorlarmış. Bu vanayı açtığın zaman olduğu gibi doğayı etkileyecek. İlk etapta Muratdere ama ucu Karadeniz’e kadar etkileyecek.”

Bilecik Belediye Başkanı CHP'li Semih Şahin: 'Bu projenin hayata geçirilmesi demek uzun vadede geleceğin, hayatın kaybolması demek'

Bilecik Belediye Başkanı CHP’li Semih Şahin, 2017 yılında mahkemenin ÇED olumsuz raporu verdiğini anımsatarak konuya ilişkin şunları söyledi:

“3 yıl sonra tekrar gündeme geldi. Daha önce köye yakınlığı nedeniyle kabul edilmeyen ÇED raporu köy aynı yerinde durmasına rağmen tekrar burada ÇED raporuna başvurulmadan İl Genel Meclisi’nin oylamasına sunuldu. Meclis üyelerimizin yeterince bilgilendirildiğini düşünmüyorum. Apar topar kabul ettiler. Neyi kabul ettiklerini bilip bilmediklerine emin değilim. Benim nezdimde neyi kabul ettiklerini şöyle biliyorum. Oradaki bütün orman köylülerin gelirlere gidecek, yaşam biçimleri değişecek. Oradaki su kaynaklarını, doğa, çocukların geleceği kirlenecek.”İl Genel Meclisi’nin projeyi kabul etmesinin yanlış olduğunu belirten Şahin, “Bu kararın karşısında duran meclis üyelerine de teşekkür ediyoruz. İnsanlık, çocukluk ve gelecekten yana olan insanların buna karşı çıkmasını talep ediyoruz. Bunun için de bizler elimizden geleni yapacağız. Çünkü bu bizim çocuklarımız ve geleceğimizle ilgili bir projedir. Bu projenin hayata geçirilmesi demek uzun vadede geleceğin, hayatın kaybolması demek” diye konuştu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir 👇

Tarihi Eser Operasyonu: Emniyet Bahçesi Açık Hava Müzesine Döndü
Gerekçe 'Güvenlik Endişesi': BAE, Türkiye'nin de Aralarında Yer Aldığı 13 Ülkeye Vize Vermeyi Durdurdu
Erdoğan'dan Arınç'a Tepki: 'Teröristin Kitabının Tavsiye Edilmesi Beni Rencide Etti'

Popüler İçerikler

Yabancılar Hayran Kaldı: Mourinho'nun Trabzonspor Maçındaki Heyecanı Dünyanın Dilinde
Güldür Güldür Show'dan Duygulandıran 29 Ekim Skeci Geldi
Deha Dizisinden Dilan Polat ve Sıla Doğu'nun Olaylı Dansına Gönderme
YORUMLAR
25.11.2020

İnsan bu kadar mı düşman olur vatanına milletine Allah belanızı versin yok olun artık yaa!!!

Pasif Kullanıcı
25.11.2020

pkk 36 bin ağacı katledecek yönünde haber olmadığı sürece türk insanının skinde değil.

25.11.2020

Peki kaz dağlarıda o kadar ağacın kesilmesine karşı çıkanlara terörist muamelesi yapıp bunlar bu ülkenin gelişmesini istemiyor yaaa diyip. Hollandalı şirketin o kadar ağaç kestikten sonra altın aramayıp tazminat alıp gitmesi ne olacak

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ