Amanda, Çekya’daki yaşamın ABD’den belirgin şekilde ayrıldığını söylüyor. Ona göre en çarpıcı farkların başında doğum izni geliyor. Çekya’da anneler 28 hafta ücretli izin alabiliyor ve bu süre üç yıla kadar uzatılabiliyor. 2023’ten bu yana çocuklarıyla evde olan Amanda, 2026’ya kadar işe dönmeyi düşünmediğini belirtiyor ve “ABD’de bu neredeyse hayal” diyor.
Bir diğer fark ise yaşam temposu. Sürekli çalışmayı yücelten Amerikan anlayışının Prag’da karşılığı olmadığını vurgulayan Amanda, burada önceliğin aile, sakinlik ve hayatın tadını çıkarmak olduğunu söylüyor. İnsanların ilk bakışta mesafeli görünmesi ise onu başta şaşırtmış. “ABD’de herkes gülümser. Burada yüzler daha ciddi. Ama tanıdıkça ne kadar yardımsever ve cömert olduklarını görüyorsunuz” diye ekliyor.
“Asla dönmem”
Bugün geriye dönüp baktığında verdiği karardan pişmanlık duymadığını açıkça ifade eden Amanda, Çekya’da kurduğu hayatın ona aradığı dengeyi sunduğunu söylüyor. ABD’ye dönmeyi düşünmediğini vurgulayan Barkley, “Burada kendimi ait hissediyorum. Aradığım huzuru buldum” diyerek sözlerini noktalıyor.
Bakın mesela çekip Çekya'ya gidebiliyor biz gidemiyoruz...