CEA Nedir? Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlama Gelir? Değerleri Kaç Olmalıdır?

Kan sayımı testlerinde birçok parametre bulunmaktadır. Bunlardan bazıları tek başına değerlendirilirken bazıları da birtakım tetkiklerle değerlendirilir. Bu parametrelerden biri olan CEA özellikle rektum, pankreas gibi kanser türlerinin belirlenmesinde önemli rol oynar. Özellikle vücutta tümörlerin yayılımı CEA değerlerinde yüksekliğe neden olabilmektedir. Ancak kanser saptamalarında sadece bu kan tahlili değil biyopsi gibi uygulamalar da yapılır. Ayrıca vücudun hemen hemen tüm organlarının işleyişindeki düzensizlikte değerlere yansır. Bu kan testi erken tanı ve tedavi için oldukça önemlidir. Peki, CEA nedir? Yüksekliği ve düşüklüğü ne anlamlara gelir? Değerleri kaç olmalıdır? İşte detaylar...

Genel olarak koldaki damardan alınan kan örneğinde ortaya çıkan CEA değerleri, özellikle kanseri izlemek açısından büyük önem taşır. Kanserli bölümün çıkarılmasından 1- 4 ay sonra kalıntı tümör kalmamışsa karsiyonembriyonik antijen normal seviyeler düşer. Özellikle kanser tedavisinde kullanılan ilaçlardan olan kemoterapi işe yaramış ise bu değerlerde ortaya çıkabilir. Sadece kötü huylu tümör bulunan hastalarda değil, iyi huylu tümör bulunan kişilere de CEA testi yapılmaktadır. Fakat bu test gizli kanser için etkili bir tarama testi değildir. Gizli kansere neden olan tümörler bu test ile bilinemez. Sıklıkla kullanılan kanser antijenlerden biri olan CEA hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

CEA NEDİR? 

Anne rahminde gelişen bebeğin dokularında bulunan CEA bir proteindir. Sindirim sisteminin hücrelerinin üretmiş olduğu bu glikoprotein, karsiyoembriyonik antijen olarak da bilinmektedir. Yetişkin insanlarda herhangi bir hastalık gelişmedikçe vücutta CEA üretimi görülmez. Kan testlerinde ortaya çıkan CEA değerleri hastalıkla birlikte artış gösterir.

YÜKSEKLİĞİ VE DÜŞÜKLÜĞÜ NE ANLAMLA GELİR

CEA testinin sonucunun 20,0 ng/ dl üstünde çıkması yükseklik anlamına gelmektedir. Bu değer yayılmış kanser hastalığının belirtisidir. Kolon, rektum, pankreas ve akciğer kanserine yakalanan kişilerin %75'inde bu değerler yüksek çıkar. Meme, yumurtalık, baş ve boyun kanserlerin yarısında bu değerler yükselebilir. Değerlerin yüksekliğine neden olan diğer rahatsızlıklar ise şunlardır:

  • Bazı tiroit nodülleri

  • Bağırsak iltihabı

  • Ülseratif kolit

  • Mide ülseri

  • Crohn hastalığı

  • Pankreas iltihabı

  • Divertikülit

  • Safra kesesi iltihabı ve safra yolları tıkanıklığı

  • Böbrek yetmezliği

  • İyi huylu meme hastalıklarından olan fibrokistik

  • Bağırsaklarda polipin bulunması

  • Akciğerlerde gelişen enfeksiyon

  • KOAH

  • Radyoterapi ve kemoterapi

Kanser dışı görülen rahatsızlıkların çoğu tedavi edildikten sonra, CEA değerleri düşüşe geçer. CEA değerlerinin düşüklüğü ise herhangi bir sorun teşkil etmez. Bu düşüklük normal kabul edilir. Kadınların doğum yaptıktan sonra vücutlarında az miktarda CEA üretimi yapılır. Bu da değerlerin düşük olmasına sebep olabilir.

DEĞERLERİ KAÇ OLMALIDIR?

CEA tahlilinin sonucunda ortaya çıkan değerler bazı kişilere göre farklılık gösterebilmektedir. Bu testin normal aralığı 0- 2.5 nanogram'dır. Sigara kullanan kişilerde ise değer aralığı 0- 5.0'dir. Bu değerle sigara içenlerde biraz daha yüksek çıkabilir ve normal kabul edilir.

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

TKŞ: Tokluk Kan Şekeri Nedir? Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlama Gelir? Değerleri Kaç Olmalıdır?
RDW Nedir? Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlama Gelmektedir? Değerleri Kaç Olmalıdır?

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti Yapımcısından Müjdat Gezen'in Olay İddiasına Sert Yanıt!
Arzu Sabancı'nın "A" Harfli Ekmeğini Kesen Çalışanın 1 Mayısını Kutlayarak Hepimizi Güldüren Kullanıcı
Ünlü Restorandaki Bir Buçuk Porsiyon Adana Kebabının Hesap Tutarı Dudak Uçuklattı