Çavuşoğlu ve Pompeo Singapur'da Bir Araya Geldi: Yaptırımlar Ardından İlk Temas 'Yapıcı'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Singapur'da ikili görüşme gerçekleştirdi. ABD Dışişleri Bakanlığı, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun iki ülke arasındaki sorunları çözmek için çalışmaya devam etme konusunda anlaştığını açıkladı. Çavuşoğlu da görüşmenin yapıcı olduğunu belirtti ve 'Ülkeler arasında görüş ayrılığı olabilir. Biz Türkiye olarak sorunları diplomasi, mütabakatla çözmeyi arzu ettik. Tehditlerle yaptırımlarla hiçbir çözüme varılamayacağını başından beri söyledik ve bugün de bu tekrar ettik ' dedi.

Pompeo ile Çavuşoğlu Singapur'da 51. ASEAN Dışişleri Bakanları Toplantısı kapsamında görüştü.

AFP

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Heather Nauert, 'Pompeo ve Çavuşoğlu birçok konuda yapıcı görüşmeler yaptılar. İki ülke arasındaki sorunları çözmeye yönelik çalışmaya devam etme konusunda anlaştılar' dedi.

Reuters'ın aktardığı bilgiye göre, ayrıca Pompeo Türkiye'ye yönelik yaptırımların ABD'li rahip Andrew Brunson'ın iadesi konusunda çok ciddi olduklarının göstergesi olduğunu belirtti.

📌 "Tehdit diliyle ve yaptırımlarla sonuca varılamayacağını başından beri söyledik. Bugün yine bunu tekrarladık" 📹

Pompeo ile yaptığı görüşmeden sonra gazetecilere açıklama yapan Çavuşoğlu, ülkeler arasında görüş ayrılıkları olabileceğini dile getirerek, Türkiye olarak her zaman sorunları diploması, diyalog, karşılıklı mutabakatla çözme yaklaşımını benimsediğini söyledi ve ekledi:

'Tehdit diliyle, yaptırımlarla hiçbir sonuca varılamayacağını başından beri söyledik. Bugün yine bunu tekrarladık. Bunun da çok iyi şekilde anlaşıldığını düşünüyoruz. '

📌 "Pompeo ile yapıcı bir görüşme oldu" 📹

Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

'Bugün Mike Pompeo ile yaptığımız görüşmede var olan sorunları nasıl çözeceğimizi, birlikte nasıl adım atacağımızı değerlendirdik. Bu anlamda son derece yapıcı bir görüşme olduğunu söyleyebilirim.  Tabii ki bir görüşmede bu krizlerin ya da sorunların hepsinin birden çözülmesi beklenemez. Ama sorunların çözülmesi için bundan sonraki süreçte de yakın işbirliği, diyalog içinde yakın çalışma konusunda mutabık kaldık. Ülkelerimize döndüğümüz zaman da bu sorunların çözülmesi için birlikte adım atmaya ve çalışmaya devam edeceğiz.'

📌 "Münbiç, PKK'ya yönelik çalışma grubu, İdlib ve diğer konuları değerlendirdik" 📹

Çavuşoğlu, sorunları çözerken iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendirmek için Münbiç'teki yol haritası, PKK'ya yönelik bir çalışma grubu, İdlib gibi birçok alanda adım atılabileceğini de görüşmede değerlendirdiklerini ifade etti.

ABD, Brunson'ın serbest bırakılması için Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya yönelik yaptırım kararı alındığını açıklamıştı.

Brunson Krizinde Yeni Perde: ABD'den Süleyman Soylu ve Abdülhamit Gül'e Yaptırım Kararı

Türkiye Dışişleri Bakanlığı tarafından bu yatırımlara tepki olarak yapılan yazılı açıklamada, 'ABD yönetimini bu yanlış karardan geri dönmeye çağırıyoruz. Hiçbir amaca hizmet etmeyecek söz konusu saldırgan tutumun karşılığı gecikmeksizin aynıyla verilecektir' denilmişti. 

Anadolu Ajansı ve Reuters

Popüler İçerikler

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'dan 1 Mayıs Açıklaması: "Taksim Uygun Değildir"
Kızılcık Şerbeti Umut'un En Başından Beri "Umutsuz Vaka" Olduğunu Anlatan Enfes Flood
Cem Yılmaz'dan Küfürlü Gönderme Gelmişti: Hasan Can Kaya'dan Ünlü Komedyene Cevap Geldi!
YORUMLAR
03.08.2018

abd bize ambargo uyguluyor ne diye papaz görünümlü bir vatandaş alınmış diye yargının vereceği karar neyse o sonucu katlanılabilir. yeter ki adalet olsun. işin sonu o yavşağı serbest bırakacağız o da ayrı

03.08.2018

işin rengi değişti mi domuza kıla bakmaz kimse. çünkü yıllardır korkmayın abd abartılmış diyenler gibi değil. adam orada konuşuyor sen burada para ve prestij kaybediyorsun.

abd ile hiç olmadığı kadar yakınız

03.08.2018

bu adamın ne kadar sünük bir burnu var

TÜM YORUMLARI OKU (4)