ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) sözcülerinden Elissa Smith, ABD ordusunun dün Türkiye'deki İncirlik Hava Üssü'nden insanlı uçuşlara başladığını ve IŞİD hedeflerine yönelik hava saldırıları düzenlediğini açıklamıştı.
Mevlüt Çavuşoğlu, açıklamalarına şöyle devam etti:
'Başından beri DEAŞ'a (IŞİD) karşı mücadele içerisindeyiz'
Eğit donatta lojistik sebeplerle bazı gecikmeler oldu. Teknik problemler kaldı geriye. En kısa sürede başlayacağını söyleyebilirim. Biz başından beri DEAŞ'a karşı mücadele içerisindeyiz. DEAŞ'a mücadele konusunda kapsamlı bir strateji yeni yeni oluşmaya başladı. Bu gecikme Türkiye'den kaynaklanmadı. Biz konsolosluk görevlilerimiz DEAŞ'ın elindeyken sesimizi fazla yükseltmedik. Çünkü onların yaşamını tehlikeye atmak istemedik. Ancak onları kurtardıktan sonra her platformda gerek Cumhurbaşkanı gerek biz DEAŞ'la ilgili konuştuk.
Arazideki durumu en iyi biz biliyoruz. Kapsamlı bir strateji olmadan bu işin çözülemeyeceğini görüyorduk. IŞİD'e karşı gecikmiş stratejinin bizden kaynaklanmadığını müttefik ülkeler de söylüyor. DEAŞ'a karşı kapsamlı ve sonuç alıcı bir operasyon isteniyorsa kara operasyonu yapılmalıdır.
'İçeride tüm terör örgütleriyle bir mücadele içerisindeyi'
Biz DEAŞ'i bitirdikten sonra eğer Suriye'de bir siyasi istikrar olmazsa DEAŞ değil de başka bir örgüt yine oradan çıkabilir. Bu yüzden terörle mücadele ederken siyasi olarak da geleceğe yönelik adımlar atılmalıdır. Biz Türkiye'de PKK'ya DHKP-C ve DAEŞ'e karşı mücadele yürütüyoruz. İçeride tüm terör örgütleriyle bir mücadele içerisindeyiz.
'Güvenli bölgeye PYD'nin girmesini istemeyiz'
Biz güvenli bölgeye PYD'nin girmesini istemeyiz. Ilımlı muhalefetin güçleri olması en doğrusudur. Bunlar Suriye'nin bütünlüğü için mücadele eden unsurlar. Biz ne DAEŞ'in ne PYD'nin burada olmasını istemeyiz. Çünkü bu durum orayı güvenli bölge olmaktan çıkartır. Ancak bu noktada ABD ile bir görüş ayrılığımız yok. Müttefikimiz ve dostumuz ABD ile anlaşmamız da bu yönde. Amaçlarımız aynı. Şu anki mutabakatın içerinde Irak yok sadece Suriye'deki bölgelerin DAEŞ'ten temizlenmesi var.
Irak'taki Sunnilerin güveninin tekrar kazanılması gerekiyor ve onların da DAEŞ'le mücade etmesi gerekiyor. Ancak henüz bu konuda somut adımlar atılamadı. Suriye'nin toprak bütünlüğünü önemsiyoruz. Bölünmesini istemiyoruz. Bir ülkede istikrar olmazsa, sınır birliği olmazsa kaos olur bu da en çok Türkiye'yi ilgilendirir.
Biz Suriye'de Esad'la bütünlüğün sağlanamaycağını 5 yıldır söylüyoruz. Cenevre deklarasoynunda gayet açık ifade ediliyor. Suriye'de serbest bir seçim ortamı sağlanacak. Herkesin ülkesine geri dönebilmesi için güvenli bir ortam sağlanacak.
'Esad'la ve ekibiyle Suriye'de birlik bütünlük sağlanamaz'
Esad'la ve ekibiyle Suriye'de birlik bütünlük sağlanamaz. Bu konuda müttefiklerimiz İngiltere Fransa Arabistan herkes hemfikir. Bölgenin tüm radikal unsurlarının temizlenmesi gerekiyor. Yabancı terör savaşçıları konusunda bir çok ülkeyle işbirliğimizi artırdık. Fakat bazı ülkelerde malesef olumsuz tutum devam ediyor.
O ülkelerin gerekli tedbirleri alması gerekiyor. Bugün Avrupa'nın iki sorunu var. İlki artan ırkçılık, islamofobi antisemitizm. Bunların hepsine karşıyız. Diğer sorun da terör ve terörün yayılması. Avrupa'nın gerilimini bu konular artırıyor. Irkçı partilerin temsilcileri parlementoya girmeye başladı. Bunlar birbirini besliyor.
DAEŞ'in İslami değerlerinin olmadığını herkese iyi anlatmamız lazım. 13 14 yaşındaki bir çocuğun okulu terk ederek DAEŞ'e katılması için sebep nedir buna iyi bakmamız lazım. IŞİD'in ideolojisini yok etmemiz lazım.
HaberTürk ve Onedio