Onedio Logo

Cassini Sondası Yardımıyla Satürn Halkalarının Kökeni Hakkında Yeni Bilgiler Elde Edebileceğimiz Ortaya Çıktı

Kapak Görseli

Cassini uzay aracı yıllar önce Satürn'ün atmosferinde yanmış olsa da, verileri hala analiz ediliyor. Araştırmacılar, Satürn'ün halkalarının (halkalar Güneş'in önündeyken) 41 farklı güneş tutulmasından elde edilen bir veri kataloğunu henüz tamamladı. Halkalardaki parçacıklar güneş ışığının bir kısmını bloke ediyor ve bu da bir dizi bilgi sağlıyor. Biz de bu yazımızda bu konudan bahsediyoruz.

Halkaları oluşturan parçacıkların boyutları, halkaların yoğunluğu ve bu muhteşem yapıların içindeki özellikler bu gözlemlerle tahmin edilebilir.

Halkaları oluşturan parçacıkların boyutları, halkaların yoğunluğu ve bu muhteşem yapıların içindeki özellikler bu gözlemlerle tahmin edilebilir. Görseli

Bu önemli ölçüme optik derinlik de deniyor. Bir tutulma sırasında arka plan kaynağının (bu durumda Güneş) ışığı halkalardaki parçacıklar tarafından saçılır veya emilir. Parçacıklardan geçip bize ulaşan ışık miktarı, optik derinliğin doğrudan bir ölçümüdür.

Halkalar ve Cassini arasındaki açıyı bilmek, halkaların üç boyutlu bilgisini sağlar ve bununla daha detaylı bilgiler elde edilebilir.

Halkalar ve Cassini arasındaki açıyı bilmek, halkaların üç boyutlu bilgisini sağlar ve bununla daha detaylı bilgiler elde edilebilir. Görseli

Bu durum sadece halkalar hakkında bilgi sağlamakla kalmıyor; araştırmacılar bu verileri halkaların nasıl oluştuğunu bilmek için de oldukça önemli görüyorlar.

Satürn'ün incilerinin hala nasıl oluştuğu konusunda emin değiliz.

SwRI Uzay Bilimi Bölümünde bir araştırmacı olan Dr Stephanie Jarmak, 'NASA'nın Cassini uzay aracı, yaklaşık yirmi yıldır Satürn'ün, onun buzlu uydularının ve özel halkalarının harikalarını paylaştı, ancak halka sisteminin kökenlerini hala kesin olarak bilmiyoruz' diyor. 'Kanıtlar, halkaların nispeten genç olduğunu ve buzlu bir uydunun veya bir kuyruklu yıldızın yok edilmesinden oluşmuş olabileceğini gösteriyor. Ancak herhangi bir köken teorisini desteklemek için halkaları oluşturan parçacıkların boyutu hakkında daha iyi bir fikre sahip olmamız gerekiyor” şeklinde sözlerine devam ediyor.

Geçen ay farklı bir araştırma ekibi, halkaların buzlu bir ayın yok olmasının sonucu oluştuğunu öne sürmüştü.

Bu tahmin ayrıca, Satürn'ün Neptün ile bağlantılı olan başka bir gizemini de açıklayabilir. Bu veriler, bu hipotezi daha fazla test etmeye yardımcı olabilir.

Cassini sondası Güneş tutulmaları kadar diğer yıldızların oluşturduğu örtülmeleri de kaydetmiştir.

Her iki tutulma türü de birbiriyle tutarlıdır ve halkaların özelliklerine ilişkin önemli bilgiler sağlar. Jarmak, 'Güneş'ten gelen ışığın dalga boyu göz önüne alındığında, bu gözlemler bize Satürn'ün halkaları ile en küçük parçacık boyutları hakkında fikir veriyor. Cassini'de bulunan aygıtlar, toz partiküllerini mikron seviyesinde algılayarak sistem içindeki halka partiküllerinin kökenini ve çarpışma aktivitesini anlamamıza yardımcı oluyor' şeklinde sözlerini bitiriyor. 

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir

James Webb Uzay Teleskobunu Kullanarak Uzaylı Yaşamıyla İlgili İpuçları Bulmanın Yollarını Açıklıyoruz
Şimdiye Kadar Bulunan En Hafif Nötron Yıldızı Uzmanlara Göre Yeni Tür Bir Astronomik Obje Olabilir
Karanlık Enerji Üzerine Araştırma Yapan Astronomlar Şimdiye Kadar Gözlemlenen En Uzak Süpernovayı Keşfettiler

Popüler İçerikler

Gözaltına Alınıp Serbest Bırakılan Murat Övüç, Ferdi Tayfur'un 'Hatıran Yeter' Şarkısıyla Kulak Kanattı!
Gözaltına Alınıp Serbest Bırakılan Murat Övüç, Ferdi Tayfur'un 'Hatıran Yeter' Şarkısıyla Kulak Kanattı!
Bakanlık Bir Süt Markasını Daha İfşa Etti, Ürünler Toplatılıyor
Bakanlık Bir Süt Markasını Daha İfşa Etti, Ürünler Toplatılıyor
Gurbetçi Vatandaş Asgari Ücretten Şikayet Edenleri Hedef Aldı: “Geçinemiyoruz Diyorlar Olaya Gelin”
Gurbetçi Vatandaş Asgari Ücretten Şikayet Edenleri Hedef Aldı: “Geçinemiyoruz Diyorlar Olaya Gelin”
YORUMLAR
01.11.2022

Sayende bilgilendik tekrardan kral iyiki burdasın kraaal 👏🏻👏🏻

01.11.2022

Kalemine sağlık 👏🏻👏🏻

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ