"Çarpıntı" Deyip Geçmeyin! Pek Çok Kalp Rahatsızlığının Sebebi Taşikardi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Halk arasında genelde 'çarpıntı' olarak bilinen kalbin normalin çok üstünde bir hızla atması durumu 'taşikardi' ciddi sonuçlar doğurabilecek bir hastalık. Taşikardi nedir, belirtileri nelerdir, türleri nelerdir, nasıl tedavi edilir gibi soruların yanıtlarını sizler için derledik.

Taşikardi Yunanca hızlı ve kalp anlamına gelen tachys ve kardia sözcüklerinden gelir. Kalbin normal seviyesinin üstünde atması rahatsızlığıdır, halk arasında "çarpıntı" olarak da bilinir.

Bir kalp ritm bozukluğu olan taşikardi yaygın olarak görülen bir hastalıktır. Taşikardisi olan yetişkin bir hastanın kalbi dakikada 100’den daha fazla çarpar.

Tabi kalp atışı yaşa bağlıdır, belirli yaş gruplarında normal kalp atış aralıklarının en üst seviyeleri aşağıdaki tabloda verilmiştir.

Bu yaş gruplarında normal atışın 1 fazlası, kalbin hızlı attığını gösterir.

Taşikardi birden fazla şekilde karşımıza çıkar.

Atriyal Fibrilasyon: Tedavi edilmez ise kalıcı olabilir. Çoğunlukla lalp kapak bozukluğu, hipertiroidi görülen ve düzenli alkol tüketen kimselerde rastlanır.

Atriyal çarpıntı: Atriyal fibrasyona benzer. Atriyal çarpıntısı bulunan hastalarda kalp kulakçığı düzenli lakin çok hızlı bir şekilde atar.

Supraventriküler taşikardi: Genellikle doğum esnasında hastanın kalbinin iç kısmında anormal devrelere sahip olmasından kaynaklanır.Birkaç saniye sürebileceği gibi günlerce de sürebilir.

Ventriküler taşikardi: Oldukça kısa sürebileceği gibi acil müdahale gerektirebilen uzun ataklar şeklinde de kendini gösterebilen ventriküler taşikardi, kalbin düşük odacıklarında anormal derecede elektrik sinyallerinin ortaya çıkması durumudur.

Ventriküler fibrilasyon: Ölümcül sonuçlar doğurabilen ventriküler fibrilasyon; kalp krizi öncesinde ya da sonrasında hastada görülebilir. Bu hastaların çoğu temel bir kalp hastalığına sahiptirler.

Sinüs taşikardisi: Normalden kat ve kat daha hızlı bir kalp ritmini ifade eden sinüs taşikardisi, en yaygın taşikardi çeşididir. Sinüs taşikardisi bulunan kişilerde, nefes darlığı, baş dönmesi, baş ve göğüs ağrısı, kaygı hatta bayılma görülebilir.

Taşikardinin başlıca sebepleri, stres, anemi, yoğun alkol ve sigara tüketimi, kahve kafeinli içeceklerin sık tüketilmesi, kalp rahatsızlıkları gibi faktörler.

Kalbin işleyişini bozan şeyler, taşikardinin bir sebebi olabilir.

Belirtilerinin en belirgini hızlı nabız atmasıdır. Ayrıca baş dönmesi, nefes darlığı, bayılma, göğüs ağrısı, düzensiz kalp atışı gibi belirtileri de vardır.

Tedavide öncelikli olarak hastalığın nedeni giderilerek kalp atışı yavaşlatılmaya çalışılır.

Kalp atışlarını yavaşlatmanın vagal manevralar, ilaçlar, kardiyoversiyon, kardiyak ablasyon gibi tedavileri vardır. Ayrıca kalp ameliyatına da ihtiyaç duyulabilir.

Taşikardi, "çarpıntı" diyerek geçiştirilmemeli, ciddiye alınmalı. Taşikardi atakları pek çok kalp rahatsızlığı ve ciddi sonuçlara sebep olabilir.

Bu içerik bilgilendirme amacıyla yazılmıştır. Eğer taşikardi rahatsızlığına sahip olduğunuzdan şüpheleniyorsanız en kısa sürede doktorunuzu ziyaret edin.

Kaynak 1, Kaynak 2

Popüler İçerikler

İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
Önce Meydan Okuyup Sonra R Yapmıştı: Murat Övüç "Bülentinkiler Sahte" Dediği Diva'nın Eteklerine Kapandı!
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi