Caravaggio’nun Yaşamdan Ölüme Geçişi En Çarpıcı Şekilde Tasvir Ettiği İnsanı Dehşete Düşüren Eseri: Judith Holofernes’in Kafasını Keserken

Barok sanatının en büyük temsilcilerinden biri olan Michelangelo Merisi da Caravaggio, Rönesans’ın mükemmeliyetçi yaklaşımına başkaldırır ve eserlerinde duyguların gerçekliğine sığınır. Ona göre hayat zaten mükemmel değildir, sanatı mükemmelleştiren de yalnızca bu gerçekliği tüm çıplaklığıyla ortaya koymak olacaktır. 

İncil’in Apokrif kısmında yer alan ve birçok ressama ilham konusu olan bir hikâyeye Caravaggio’nun nasıl da bambaşka bir anlam yüklediğini göreceksiniz. İlk bakışta insana korku ve dehşet salan “Judith Holofernes’in Kafasını Keserken” adlı bu eser, yaşam ve ölüm arasındaki o ince çizgiye muhteşem bir vurgu yapıyor. Gelin, bu eseri Sanatın Tarihi'nin eşsiz anlatımından dinleyelim.

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

16.

17.

18.

19.

20.

21.

22.

23.

24.

25.

26.

27.

28.

Popüler İçerikler

Cem Yılmaz'dan Küfürlü Gönderme Gelmişti: Hasan Can Kaya'dan Ünlü Komedyene Cevap Geldi!
Dünyanın En Güzel 100 Kadını Listesine Türkiye'den 3 Ünlü Oyuncu da Girdi!
Kızılcık Şerbeti Umut'un En Başından Beri "Umutsuz Vaka" Olduğunu Anlatan Enfes Flood
YORUMLAR
20.02.2019

Ruhsal durum çözümleri yapılabilecek kadar ince ikonografik tasarım. Öldüğüne mi yanarsın kandırıldığına mı, eski ahit hikayelerine baktığında hep bir kötülük ve güzellik arasındaki tezatlık var. Tanrım, şimdi bu dul kadına kulak ver.

20.02.2019

Sanat tarihi derslerinde en çok dikkatimi çeken detaylardan biriydi Judith. Erkek egemen bir toplumda kendi halkının intikamını alabilmek için saf değiştirmiş gibi yapan YÜREK YEMİŞ bir kadın. Belki onlarca ressam aynı temayı işlemiş olsa da Caravaggio’nun yansıtabildiği o etkileyiciliğe hiçbirisi benim için de ulaşamamıştır. Şu resme bakmak bile içimin yağlarını eritiyor. Bi dingil de çıkıp “aşufte” demiş bir de bu merdane hatuna. Yok kezban aq. Sizin gibi sığırlar mitoloji ve sanattan uzak dursunlar bi zahmet. Bulaşmadığınız bi burası kalmıştı 😷

20.02.2019

Judith fitne peşinde aşufte Judith

20.02.2019

Judith sadece adalet peşinde cesur bir kadın.

TÜM YORUMLARI OKU (9)