CAR-T Tedavisi Kansere Karşı Çığır Açıyor: Deneye Katılan İki Hastada Kanser 12 Yıldır Hiç Nüksetmedi!

ABD'li ekibin araştırma raporuna göre, bağışıklık sistemindeki genleri kanser hücrelerini hedef alacak şekilde değiştiren CAR-T tedavisinin 2010'da ilk denendiği iki hastada kanserden eser olmadığı gibi vücutlarında CAR-T hücreleri faaliyet göstermeye devam ediyor.

Kanserle mücadelede çığır açan CAR-T tedavisinin ABD'de ilk uygulandığı iki hastanın 10 yıldan uzun süre sonra hala kanser öldüren hücrelerin vücutlarında mevcudiyetlerini devam ettirmesi sayesinde kanserden tümüyle azade olduğu belirlendi.

Hastadan çıkarılan T hücrelerinin kimerik antijen reseptörü (CAR) ile genetik olarak modifiye edilerek hastaya geri nakledilmesine dayanan tedavide, reseptör, tasarlandığı şekilde tümörü tanıdığında T hücresine yüzeyinde dost görünmeyi sağlayan proteinler taşıyan kanser hücresine saldırması uyarısı veriyor.

Nature dergisinde yayımlanan bir araştırma, CAR-T tedavisini 2010'daki ilk deneylerde alan iki kronik lenfositik lösemi hastasının tamamen iyileştiğini ortaya koydu.

Sputnik'in haberine göre araştırma raporunda 'CAR-T hücreleri, sürekli remisyon halindeki her iki hastada infüzyondan 10 yıldan uzun süre sonra saptanabilir durumda kaldı' denildi. Remisyon terimi, kronik hastalığı olan kişilerde hastalık aktivitesinin bulunmadığı durumlar için kullanılıyor.

Tedavi deneylerini yöneten ve raporun yazarlarından olan Philadelphia'daki Pennsylvania Üniversitesi'nden Prof. Carl June, T hücrelerinin bir-iki ay içinde hastaların sistemlerinden çıkmasını beklerken anti-kanser tepkisinin çok daha uzun süre dayandığını söyledi.

'Canlı terapi tabir ettiğimiz bu hücrelerin infüzyondan 10 yıl sonra hala kanser hücrelerini öldürebilmeleri bizim için büyük bir sürpriz oldu' vurgusunu yapan June, 'Tedaviden sonraki 3 hafta içinde kanser hücreleri tümden ortadan mı kayboldu yoksa sürekli geri gelmeye çalıştı da başına çekici yiyip öldü mü, bunu tam olarak bilemiyoruz' dedi.

June ile araştırmanın diğer yöneticisi Prof. David Porter, "Artık nihayet CAR T-hücreleri ile birlikte 'tedavi' kelimesini söyleyebiliriz" mesajını verdi.

CAR-T tedavisinin ilk deneylerine katılmış hastalardan biri olan ve 75 yaşını süren Doug Olson, Associated Press'e , 'Şu anda çok iyiyim. Hala çok aktifim. 2018'e kadar yarı maraton koşuyordum. Bu bir tedavi ve o kelimeyi boşuna kullanmıyorlar' diye konuştu.

Kansere karşı bağışıklık sistemini yeniden canlandırmaya yönelik hücre terapisi, gen terapisi ve immünoterapi niteliğindeki CAR-T tedavisindeki T hücreleri, insan bağışıklık sisteminde önemli bir rol oynayan ve kanser hücreleri, virüsler, bakteriler ve diğer patojenlerle savaşmaya yardımcı olan bir beyaz kan hücresi şekli. 

Kanser sırasında hastalar genellikle bağışıklık tepkilerinde önemli bir düşüş görürken, CAR-T tedavisi genlerin başkalaştırılması yoluyla bunu tersine çevirmeyi amaçlıyor.

İlginizi çekebilir:

Binlerce Yıl Önce Nesli Tükenen Mamutlar Geri mi Geliyor?
Düşünülenden Çok Daha Fazla: Dünya Üzerinde 10 Bine Yakın Keşfedilmemiş Ağaç Türü Var!
NASA'nın Emekliye Ayıracağı Uluslararası Uzay İstasyonu Pasifik Okyanusu'na Düşürülecek!
Astronomlar 3 Yıllık Emeğin Sonunda Samanyolu Galaksisinin Merkezini Görüntülemeyi Başardı!

Popüler İçerikler

Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı
Tarih Verildi: 500 TL'lik Banknotlar Yolda
Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı
YORUMLAR
03.02.2022

Insanlik tarihi icin en onemli haber olmaya aday.. Umarim genisletmeyi basarirlar...

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ