Edebiyat severlerin bir araya geldiklerinde sık sık yakındıkları bir konu vardır, o da artık şiirin eskisi kadar rağbet görmediğidir. Yayınevlerinin düşük satışlardan ötürü basmaya çok yanaşmadığı en eski edebi türlerden biri olan şiir, gerçekten de bitti mi? Benim bu konuda kafam biraz karışık…
Ülkemizde Rap müzik hiç olmadığı kadar popüler. Peki, arka plandan müziği kaldırdığımızda geriye şiir kalmıyor mu aslında? Gerçi bu mantıkla tüm şarkılar aslında şiirdir. Öyle midir?
Bu aralar benim de aklımı kurcalayan bir soru var: Kime şair denir? Gerçi şiir yazan kişiye şair deniyorsa, o zaman asıl soru “şiir nedir?” olmalıdır.
Şiirin genel tanımına baktığımızda;
“Duygulardan, düşüncelerden, düşlerden, özlemlerden vb. süzülmüş yaşantı birikimleri olarak, ozanların sözcüklerin sözlük anlamlarına kimi zaman değişik anlamlar da yükleyerek, dil içinde özel bir dil yaratarak oluşturdukları imgelerden, simgelerden, söz sanatlarından, ritimden, uyumdan vb. yararlanarak ortaya koydukları, okurda estetik duygular uyandıran yazın ürünü.”
Kusura bakmayın, ama bu tanımı doğru kabul ediyorsak, ülkemizde şiir hâlâ oldukça popüler diyebiliriz. Sadece alışık olduğumuz formdan biraz farklı, o kadar. Şimdi, nasıl ki her alt alta sıralanmış 4 mısra kaliteli bir şiir oluşturmayacaksa, her rap şarkısının da özünün edebi bir şiir olduğunu söylememiz imkânsız. Fakat doğru yere bakarsanız, bu “yeni dönem şairlerin” azımsanmayacak kadar fazla olduğunu da görürsünüz. Üstüne sayfalarca kitap yazılan duyguları bir dörtlükle en derin şekilde anlatabilen bu değerli, cesur beyinlerin hak ettikleri saygı, ülkemizin klasikleşen şairlerine verilenle eş olmalı. Kızım, bizde şaire ne zaman değer verilmiş diyenler, siz de haklısın. Fakat benim anlatmaya çalıştığım şey; şiir veya şairliğin “belirli bir kesimin” tekelinde kalmaması gerektiği.
Kelimelerle artistik patinaj yapan bu değerli kalemlerden bazılarının sırf kendi hayat hikayesinin bile çok satan kitaplar arasına girebilecek kadar ilgi çekici olması da cabası.
Müzik türü olarak beğenmeyebilirsiniz, düşük pantolonları ve arada savurdukları küfürleri size saçma gelebilir, ama yazdıkları mısraları okuduğunuzda bu insanların neden “Yeni Dünyanın Şairleri” olduğunu anlayacağınızı düşündüğüm rapçilerin eserlerinden bazı kısımları sizin için derledim.
Türkçe Rap dinlememin sebebi olan şey. hafif beat altında derin kelimelerde muhteşem anlamlar çıkınca ortaya ve kendinden bişeyler bulunca parçalarda dinlemesi aşırı zevk veriyor. Farazi v Kayra, Ados, Abluka Alarm, No1, Mt Beyazkin ve daha niceleri..
Bunu okan bayülgen söylemişti üretin lütfen türetmeyin