Çanlar Çalmaya Başlasın! 2016'ya Parmak Basan Yeme-İçme Trendlerini Açıklıyoruz!

Bir senenin daha sonuna yaklaşıyoruz. İyi-kötü günlerimiz oldu, yeri geldi sustuk oturduk, yeri geldi yedik içtik. Yine de birşeyler öğrendik...

Bakalım 2016'nın usulca hayatımıza getirdiği yemek trendleri neler olmuş?

1. Kahvelerin ve kahvecilerin atağa geçtiği bir seneydi.

Bu sene fark etmişsinizdir, kahve konusunda büyüdükçe büyüdük, geliştikçe geliştik. Nitekim festivallerle, bu işe gönül vermişlerle de birleşek toplumca kahve konusunda bilinçlendik. Daha çok şey öğrendik mesela hayatımıza Cold Brew girdi, nitelikli kahve çekirdekleri girdi..

2. Pub kültürü de hayatımıza yavaşça girmiş oldu.

Ve nitekim artık şık restoran ya da esnaf lokantası gibi ayrımlar yerine, daha nezih daha 'işten sonra birşeyler içmek' için uğrayacağınız noktalar çoğaldı. Pub kültürü sınırları ortadan kaldırıp, ortamı ve insanları biraz daha yumuşattı.

3. Artisanal ekmeklere olan ilgimiz arttı.

Beyaz un konusunda birçok tartışma yaşanınca, bilinçlenen bazı gruplar farklı ekmek arayışına girdiler. Bir de sosyal medya ile dünya takibimiz kolaylaşınca biz de ekşi mayalı, baget, bol tahıllı, brioche gibi ekmekler görüp ister olduk. Sağolsun bu işe gönül verenler de bizi kırmayıp bol bol artisanal ekmek dükkanları açtılar.

4. Çikolatalar da değişti, yenilendi ve güzelleşti.

Eskiden tek tip çikolata yerdik bakkaldan. Şimdilerde çikolatanın içine yok yok, acı biberlisinden, tuzlusuna, güllüsünden baharatlısına kadar birçok çeşidi yapıldı!

5. Burgerler de kendini aştı, onlar artık bizim için fast-food değil!

Fark ettiyseniz burger restoranlarında da muhteşem bir yükseliş mevcut. Artık en lüks restorandan bile daha ince ayrıntılara dikkat ediyorlar. Yanında patates kızartması dışında binlerce seçenek var, dilerseniz kepekli ve glutensiz seçenekler mevcut. Kısacası hamburger çağına girmiş bulunmaktayız.

6. Mezeler de tarz değiştirdi.

Artık modern meyhane diye bir kültür türedi. Modern meze, modern esnaf lokantası gibi terimler kulağa daha tanıdık geliyor. Bundan memnun muyuz? Tabi ki geleneksel mezelerin yerini hiç biri tutmasa da, genç ve inovatif şeflerin böylesine harika bir konsept yaratmaları bizi çok mutlu etti!

7. Şeflerimize güvenerek tüm seçimleri onlara bıraktık.

Şef menüleri bu sene ön planda olmaya başladı, sayfalarca menü yerine hazırladıkları fiks menülerle bizi tatmin etmeye başladılar. Biz de çok sorgulamadan hayranlıkla onların bizler için seçtiği yemekleri veren restoranları tercih etmeye başladık.

8. Tazelik ve gündelik yemek bizim için çok önem kazandı.

O gün ne tazeyse ya da içlerinden ne geliyorsa onu yapmaya başlayan minik dükkanlar türedi. Bu dükkanlar her gün menüye yepyeni yemekler katıyor ve sezonda ne varsa onun üzerine çalışıyor. Böylece biz de toplum olarak bilinçleniyoruz.

9. Eve "yemek çağırma" sistemi daha da sağlıklı bir hal aldı.

2016'da kutu servisi yapan yerler çoğaldı bir de bunların üzerine dikkat etmek isteyen insanlar için diyet kutular gönderilmeye başlandı.

10. Sokak yemekleri hızla artışa geçti.

Artık yemek kamyonları, küçük arabalar AVM'lere kurulmaya başladı. Sokaktaki simitçimiz bile labneler, Nutella'lar satarak kendini geliştirdi. Sokak yemekleri revize edilerek restoranlarda sunulmaya başladı.

11. Hem restoran hem dükkan konsepti arttı.

Artık yemek yerken restoranın içinde ya da dışında mağazalara bakabiliyoruz. Bu iki konsepti birleştirmeleri hem tüketici için hem de satıcı için iyi bir fırsat oluşturdu.

12. Açık mutfak konsepti tavan yaptı!

Hem izleyerek hem yiyerek yemeklerin tadını çıkarır olduk! Şefler çok daha tarz çok daha güvenli bir şekilde mutfaklarını müşterilerine açarak bir samimiyet ortamı yarattı.

13. Glutensiz, çiğ, laktozsuz gibi kavramlar hayatımıza girdi.

Böylece artık her kalemden insana erişmek kolaylaştı. Hayatından un, tuz ve şekeri uzak tutmak isteyen insanlar için dükkanlar açıldı, marketti malzemelerde bu konuda büyük bir artış yaşandı.

14. Orta doğu ve Akdeniz mutfağı yükselişe geçti.

Böylece bol bol bakliyat, sebze ve soğuk mezeler hayatımızdaki yerini sağlamlaştırdı.

Artık füzyon dediğimiz iki farklı mutfağın birleşimi olan ancak daha çok soğuk ve ılık tüketilen meze ve salatalar ön plana çıktı.

15. Kokteyllere olan rağbet arttı, menüler genişledi.

Artık klasik kokteyller yerine, daha inovatif tarifler tercih edilmeye başlandı. Acılı, lavantalı, aromalı vodkalı içecekler çoğaldı.

16. Tek bir yemek, tek bir stil gibi ürüne yoğunlaşan yerler arttı.

Artık sadece tek bir ürünle tüm dükkanı döndürebilen mekanlar açıldı. Çeşit fazlalaştıkça popülerlikleri gün gittikçe patlama yarattı.

17. Juicing hayatımıza bir anda giriverdi.

Nedir bu juicing, tüm yararlı elementlerini koruyarak sıkılan sebze ve meyve suları. 

Hatta bu olay bir ara o kadar çok büyüdü ki millet detoks sadece 3-4 gün juice ile beslenir oldu.

18. Chia, keten tohumu gibi yararlı tohumlar büyük bir hızla yaygınlaşmaya başladı.

Şimdilerde tüm salata, pudding, smoothie gibi yiyeceklerin içerisinde mevcut olmaya başladı.

19. Smoothie ve yulaflar kahvaltılıkların yerini aldı.

Türlü türlü meyvelerden tahıllardan ve yulaftan oluşan bu tabaklar evlerde ve restoranlarda daha sık verilmeye başladı. Şimdi nereye kafanızı çevirseniz rengarenk smoothieler!

20. Bilincimiz, sorumluklarımız daha da arttı.

Artık geri dönüşüm yapan, hayvan dostlarımızı unutmayan bir çok restoran ve kafelerimiz açıldı.

Popüler İçerikler

Ayliz Duman Çok Sade Kaldı: Miss Universe 2024'te Gelmiş Geçmiş En Çarpıcı Ulusal Kostümler Giyildi!
Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''
Acun Ilıcalı Futbol Yatırımlarına Devam Ediyor: Yeni Takımı Slovenya'dan
YORUMLAR
22.12.2016

İnstagram/gurme_avukat sayfasından bakınca gerçekten değişim anlaşılıyor

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ