Bugüne kadar Çankırı'da bulunan bu kazı alanında, fil, gergedan, zürafa ve kılıç dişli kaplan başta olmak üzere 43 farklı türe ait binlerce fosil bulundu.
43 farklı türe ait toplam 4 bin 320 bütüne yakın fosil bulunduğu kaydedilirken sayısız fosil bulunduğu da aktarılıyor.
Prof. Dr. Sevim Erol, Çorakyerler'in bir omurgalı fosil yatağı olduğunu belirterek küçük ve büyük omurgalılara ait birçok iskelet bölümlerinin bu topraklarda bulunduğunun altını çizdi.
'Bu alanın tarihi önce 8 milyon olarak yayınlanmıştı' diyen Erol, 'Her geçen gün çıkan yeni türlerin bazı pirimitif (az gelişmiş) özelliklerine bakarakyani son yıllarda çıkardığımız fosillerin özelliklerine bakarak 9 milyona kadar giden örneklerimizin olduğunu anlamış bulunuyoruz. Çorakyerler'de daha önceki yıllarda uzmanlarımız tarafından mikro ve makro omurgalıların karşılaştırmalı analizleriyle tarihlendirmesi yapıldı.' ifadelerini kullandı.
Öte yandan, gelecek yıl İspanya'dan bir Türk tarihlendirme uzmanı, bölgede uranyum-potasyum tarihlendirmesi yapacak. Bu çalışmayla da Çorakyerler'in daha detaylı tarihlendirmesinin yapılmış olacak.
Hani Çankırı yoktu 😃