Canınız Bir Şeyler mi Çekiyor? Vücudunuzda Bazı Maddeler Eksik Olabilir!

Ara ara canımızın deli gibi çektiği şeyler olur. Özellikle öğrenci evindeyseniz ve canınız deli gibi tatlı çektiyse tüm ev ahalisini ikna ederek birer waffle söyleyip afiyetle yemekte ustalaşmış olabilirsiniz. Bu ve bunun gibi durumlar bağımlılık ve alışkanlığının dışında vücudumuzda bazı madde eksikliklerinden kaynaklanıyor olabilir. Böyle bir durumla sık sık karşılaşıyorsanız doktorunuza danışmakta fayda var.

Kaynak: 1, 2, 3

1. Et yemeyi çok fazla arzuluyorsanız bu demir eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir.

Canınızın çok fazla et çekmesi vücudunuzda bulunan demir eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir. Özellikle kadınların PMS dönemlerinde kaybettikleri demir oranını tamamlamaları için vücut bu şekilde sinyaller gönderebiliyor. Demirce zengin ıspanak, lahana gibi sebzeler de tüketebilirsiniz.

2. Çikolata asla karşı koyamadığınız şeyler arasında mı?

Eğer çikolata krizine girdiyseniz bu durum vücudunuzda önemli bir yeri olan magnezyum mineralinin eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir. Diyetteyseniz çikolata yerine doktorunuzun önerdiği ek magnezyum takviyelerinden alabilir veya magnezyumca zengin badem, ceviz, fıstık gibi ürünleri tüketebilirsiniz.

3. Peynir ise vücuttaki yağ eksikliğini gösteriyor olabilir.

Bazen, 'şöyle peynirli bir tost olsa da yesek!' diyorsanız ve eliniz hep bol peynirli pizzalara gidiyorsa bu vücudunuzdaki omega-3 yağ asidi eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir. Bunun en iyi yolu somon, keten tohumu veya ceviz tüketmek olabilir. Canınızın peynir istemesi kalsiyum ve fosfor eksikliğinden de kaynaklanıyor olabilir. Bunun için de süt, yumurta, muz yemeyi deneyebilirsiniz.

4. Cips, kızartma gibi tuzlu atıştırmalıklar:

Canınız deliler gibi cips çekiyor ve kendinize karşı koyamıyorsanız bu vücudunuzdaki tuz ya da su eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir. Tuz vücuttaki suyu tutar ve vücuttaki su oranı yetersiz kalmış ise canınız tuzlu ürünler isteyebilir. Bu durumda tuzlu ürünler tüketmeden önce su içmeyi deneyin.

5. Şeker isteği vücudunuzdaki bir kan şekeri kazasından olabilir.

Makarna, ekmek ve hamur işleri gibi basit karbonhidrat tüketimini abartıyorsanız, daha fazla şeker özlemi duyuyor olabilirsiniz. Basit karbonhidratlar kan şekerinizi yükselterek, büyük bir insülin salınımına ve ardından bir kan şekeri kazasına neden olur. Bu çarpışma olduğunda, iştahınız artabilir ve daha fazla şeker isteyebilirsiniz.

6. Makarnanın nedeni de şekere benziyor.

Basit karbonhidratlar sindirildikten sonra şekerle aynı şekilde işlem görürler. Çok fazla basit karbonhidrat ürünleri tüketip yeterli protein ve yağ almıyorsanız, kan şekeri seviyeleri dalgalanarak daha fazla karbonhidrat istemenize neden olur. Bu yüzden daha fazla sebze daha az karbonhidrat tüketmeye çalışın.

7. Gazlı içecekleri arzulamak susuzluktan kaynaklanabilir.

Vücudun asitli içeceklere ihtiyaç duyması, kalsiyumu kemiklerden attığı anlamına geliyor. Bu durum vücudunuzun su eksikliğini gösteriyor olabilir. Asitli içecek almak yerine su içmeyi deneyin. Bu içecekler yerine mineraller bakımından zengin olan az yağlı süt ve ürünleri tüketebilirsiniz.

8. Süt içmek istiyorsanız sakinleşmeye ihtiyacınız olabilir.

Canınızın süt çekmesi kalsiyum eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir. Stresli dönemlerinizde süt içmek istiyorsanız sakinleştirici etkisi olan triptofanı arzuluyor olabilirsiniz.

9. Baharatlı ürünleri sıcak havalarda daha çok yiyor olabilirsiniz.

Hava çok sıcaksa ve serinlemeye ihtiyacınız varsa vücudunuz baharatın acı hissini almak istiyor olabilir. Acı, kan dolaşımını artırarak terlemeye yardımcı olur bu sayede vücudu rahatlatabilir. Baharatlı yiyecek arzusu ayrıca tiroid dengesizliği veya kükürt eksikliği ile ilişkili olabilir.

10. Muz=Postasyum

Muzun 100 gramında yaklaşık 360 mg potasyum bulunuyor. Canınız her seferinde diğer meyveler yerine muz yemek istiyorsa bu potasyum eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir.

11. Hem tatlı hem tuzlu ürünler yemek istiyorsanız, sodyuma ve glikoza ihtiyaç duyuyor olabilirsiniz.

Bazılarına göre tatlı ve tuzluyu karıştırmak mide bulandırıcıyken bazıları için ise muhteşem bir lezzettir. Sodyum ve glikoz eksikliğinde hücrelerin işleyişi ağırlaşır ve vücudun tatlı ve tuzlu karışımı yiyecekler isteyebilir.

12. Kafein sinir iletilerindeki dengesizlikten kaynaklanıyor olabilir.

Stresli ortamlardan uzak kalmaya çalışın ve doktorunuzun önerdiği B vitaminlerini kullanın.

13. Sürekli alkol almak istiyorsanız mutlaka bir uzmana görünün.

Alkolizmin her zaman duygusal bir kökü vardır ancak L-glutamin eksikliği (özellikle alkolizm genetik ise) ve bir nörotransmitter dengesizliği bu duruma katkıda bulunabilir.

14. Ekşi ürünler mide asidi yetersizliğinden kaynaklanabilir.

Limon, sirke gibi asitli gıdaları isteyecek olursanız, mide asidiniz düşük olabilir. Güçlü mide asidi vücudunuzun ilk savunma hattıdır ve yiyeceklerinizi sterilize etmek, mideyi dezenfekte etmek ve gıdalarınızı (özellikle proteinleri) parçalamak amacına hizmet eder. Midenizdeki asit yeterli olmadığında, sindirim bozukluğu, gıda alerjileri, beslenme yetersizlikleri, kabızlık ve daha fazla sindirim sorunu oluşabilir.

Popüler İçerikler

Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi
Bahis Reklam ve Teşvik! Acun Ilıcalı, TV8 ve Exxen Yetkilileri Hakkında Soruşturma Başlatıldı