Canan Karatay "Genetik Hastalık Diye Bir Şey Yok" Sözleriyle "Kendi Kendimizi mi Hasta Ediyoruz?" Dedirtti!

İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Ana Bilim Dalları öğretim üyesi Canan Karatay, halk arasında 'genetik hastalık' olarak bilinen hastalıklar hakkında ezber bozan açıklamalarda bulundu. Ünlü profesörün hastalıkların ortaya çıkmasına neden olan faktörlere değindiği 'Canan Karatay ile İyilik Sağlık' programında söylediği sözler hastalıklara karşı bakış açısını ve yaşam tarzını sorgulatacak şekildeydi. 

İşte detaylar!

Canan Karatay'dan dikkat çeken açıklama: "Genetik hastalık diye bir şey yok!"

Prof. Dr. Canan Karatay, Sözcü Televizyonu'nda seyirci ile buluşan 'Canan Karatay ile İyilik Sağlık' programında halk arasında 'genetik hastalık' olarak ifade edilen hastalıkların ardındaki gerçeklerden söz etti. 

Peki, bu hastalıkların sebebi genetiğimiz değil, yaşam tarzımız mı? Gelin, öğrenelim! 👇

Ünlü doktor Canan Karatay, cilt güzelliğinde şeker hastalığına ve hatta artritte kadar pek çok hastalık için "Genetik hastalık yok." diyerek açıklama yaptı.

Ünlü doktor ilk olarak doğuştan olan hastalıkların dışındaki sorunları ele aldı ve 'Hepsi çevresel' dedi. 

'Doğuştan olan, engelli doğan çocuklar genetiktir. Ona ben bir şey demiyorum ama sonradan olan, çevresel faktörlerin etkisiyle ortaya çıkan hastalıklar genetiktir. Biz buna ne diyoruz? Genetik üstü anlamına gelen 'epigenetik' diyoruz. Bunların hepsi çevreseldir.

Peki, genetik üstü anlamına gelen 'epigenetik' hastalıklara neden olan çevresel faktörler nelerdir?

'Çevreseller de bütün bu kimyasallar' diyen Karatay, 'saç boyaları, evde kullanılan deterjanlar, kokular bunların hepsi, çevresel toksinler, ağır metaller.' konusunda uyardı. 

Genetik hastalıkların ortaya çıkmasına neden olan bu çevresel faktörülerin sağılığımıza etkisini 'Bunlar hücreleri bozuyor, sizin genetiğiniz olsa ne olur?' sözleriyle vurguladı!

"Annende babanda şeker hastalığı var. Sende de olacak diye bir şey yok"

Genetiğin değil çevresel faktörler ve yanlış yaşam tarzının hasta ettiği konusuna önemle vurgu yapan Karatay, şeker hastalığı üzerinden örnek verdi. 'Annende babanda şeker hastalığı var. Sende de olacak! önermesine 'Yok böyle bir şey. Kendine dikkat edersen. Şeker hastası olmazsın.' diyerek beslenme alışkanlıklarına işaret etti.

Biz hastalıklı doğmuyoruz: "Genetik olarak anadan hepimiz doğal yaşamak için doğmuşuzdur."

Doğal yaşayarak sağlıklı yaşayabileceğimizi ifade eden doktor Canan Karatay, 'Sonradan çevresel faktörler, yanlış yaşamak, yanlış uygulamalar, bütün bunlar çevresel dediğimiz epigenetik hastalıklardır.' diyerek hastalıkları tetikleyen deterjanların tütün ürünleri kadar tehlikeli olduğunu hatırlattı.

Karatay, beyinde bağımlılık yaptığını belirttiği deterjanların cildi de bozduğunu açıkladı!

Hijyenin güzel kokulu temizlik malzemeleriyle sağlanmak zorunda olmadığı konusunda uyarıda bulunan Karatay, 'Temizlik malzemelerinde kullanılan kokular beyinde bağımlılık yapıyor.' dedi. Bu ürünleri tütün mamülleri ile kıyaslayarak deterjanların da tıpkı tütün ürünleri kadar zararlı olduğunu ve cildi bozduğunu söyledi.

Canan Karatay Küçük Büyük Herkeste Görülebilir Diyerek Uyardı "Vücut Kendi Kendini Yiyor"

Popüler İçerikler

Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı
Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi
Sevgilisine Atacağı Fantezi Mesajını Yanlışlıkla Karısına Atan Ünlü Patron İcralık Oldu
YORUMLAR
26.12.2023

Sana tıp fakültesinden nasıl diploma verdiler ben onu çözemedim?

26.12.2023

Toksinler konusunda haklı, hijyen için kullandigimiz cogu sey aslında zarar veriyor, ama gerisi zırva. Genetik hastalık diye bişey yoksa el kadar bebekler nasıl sma, lösemi, kalp hastalıklarına yakalanıyor, yaşadıkları kısacık zamanda çevreden mi alıyorlar?

Mesela ben 15-16 da vitiligo oldum ve hiç görmediğim bir hastalıktı. Ben inanmıyorum bu genetik bir hastalık. Benden sonra insanlara baktığımda vitiligo olan sayısı fazlaydı. Benim tahmininim havaya bi bok sıktılar kime tutarsa dediler. Corona vs boş

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ