Çanakkale ve Atatürk Zihniyeti

Dostlar, 109 yıl önce Çanakkale’de yalnızca büyük bir zafer kazanılmadı, aynı zamanda bir zihniyetin tohumları atıldı. Bu zihniyetin adı Atatürk zihniyetidir. Yaşam ve inanca ilişkin her şeyi akla, bilime, hakkaniyet ve vicdana dayandırmak, korku ve kin olmadan hareket etme ve gereğini yapma özelliğidir.

Atatürk gibi büyük zaferlere imza atmak çok zor hatta imkânsızdır. Zira büyük zaferler, durum, skor ne kadar aleyhine olursa olsun asla mağlup olmayan zihinlerin, karakterlerin işidir.

İşte Atatürk böyle bir zihne sahip, nadir bir insandı. İstanbul işgal olmuş, Anadolu paylaşılmış ve dört bir yandan kuşatılmış olmasına rağmen o hiçbir zaman “Ne olacak bu ülkenin hali” dememiş. “Geldikleri gibi giderler.” demiştir.  Atatürk, durum ne olursa olsun şikâyet etmemiş, sızlanmamış ve hiçbir zaman kin ve intikam peşinde olmamıştır. Daima yapılması gerekeni planlamış, uygulamış ve zaferlere ulaşmıştır. 

Asrın lideri olmak

İnsanlık tarihi toplum yöneten çok etkili liderlerle doludur. Tamamına yakını gücüyle, baskısıyla, korkuya dayalı, akılcı ama vicdanlı olmayan yöntemlerle hükmetmişlerdir. Ancak bazı liderler gelmiştir ki savaşta da barışta da hem son derece akılcı ve bir o kadar da insani değerlerle yönetmişlerdir. 

Atatürk böyle bir liderdi. O inanılmaz bir askerdi. Gerektiğinde savaşmıştır. Fakat savaşı, adeta bir sanatçı, bir bilge ustalığı ve duygusallığı ile yapmıştır. Tarihte kaç komutan savaşta öldürdüğü gençler için “Onlar bizim bağrımızda yatıyor, onlar artık bizim evlatlarımızdır.” ifadesini kullanarak ailelerini teselli etmiştir? Kaç komutan kendi toplumunun kadınlarına tecavüz edip çocuklarını öldüren düşman askerlerini yendikten sonra o toplumun bayrağına ayak basmayıp saygı duymuştur? Teslim olan komutanları da “Üzülmeyin general; askerlikte, mağlup olmak da var.” diyerek teselli etmiştir? Bundandır ki, rakipleri dâhil tüm dünya Atatürk’ü takdir etmiş, onu asrın lideri ilan etmişlerdir

O güçlü düşmanlarını dize getirirken, onların gönüllerini de kazanmıştır. İngiliz Lloyd George, Atatürk için 'İnsanlık tarihi birkaç yüzyılda bir dahi yetiştirebiliyor. O da maalesef Türklere nasip oldu.” demiştir. İzmir’de denize döktüğü Yunanistan’ın Başbakanı Venizelos, 1930 yılında Atatürk’ü Nobel Barış Ödülüne aday göstermiştir. UNESCO 1981 yılını tüm dünyada Atatürk yılı olarak ilan etmiştir.

Görüldüğü gibi Atatürk’ün asrın liderliği, sadece onu sevenlerin destekleyenlerin değil onu sevmeyen rakipleri hatta düşmanları tarafından saygıyla ve sevgiyle tescil edilmiştir. Ancak Atatürk gibi çok ama çok özel ve asil zihniyete sahip kişilikler bunu başarabilir. 

Atatürk’ün ve ona inanıp peşinden giderek bu ülke için şehit olan tüm askerlerimizin ruhu şad olsun.

Instagram

X

Facebook

Linkedln

Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamıyla yazarlarının özgün düşünceleridir ve Onedio'nun editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Popüler İçerikler

Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı
Domuz Eti Skandalıyla Gündeme Gelmişti: Köfteci Yusuf Yeni Bir Sektöre Giriş Yapıyor!