Çanakkale Savaşı'na İlişkin En Çok Yanılgı Yaşanan Beş Konuyu Sizler İçin Özetledik

Tarihimizin en önemli savaşlarından ve zaferlerinden olan Çanakkale'nin 109. yılındayız. Bu savaşa ilişkin büyük bir toplumsal hassasiyet olmasına rağmen birçok bilgi de yanlış biliniyor. Bu içeriğimizde Çanakkale Savaşı'na dair en fazla yaşanan yanılgıları sizler için özetledik.

1-) Çanakkale Savaşı, Kurtuluş Savaşı'nın bir parçası mıdır?

Hayır, Çanakkale Savaşı, Milli Mücadele döneminin değil Birinci Dünya Savaşı'nın bir cephesidir. Dünya Savaşı'nda en net ve destansı galibiyetimizi Çanakkale'de aldığımız için bu savaşa müfredatımızda büyük yer veriliyor. 

Bu durum da Çanakkale Savaşı'nın Kurtuluş Savaşı'nın bir parçası olduğu yanılgısını doğuruyor.

Buna ek olarak bu zaferin uluslararası etkileri de zaferin önem seviyesini artırıyor. 

Ancak bu savaş, 1915 yılında, Milli Mücadele'den dört sene önce, Dünya Savaşı'nın bir cephesinde gerçekleşti.

Amacı ise İngilizlerin başını çektiği İtilaf Devletleri'nin Çanakkale Boğazı'nı aşarak Osmanlı Devleti'nin başkenti İstanbul'u işgal etmeyi istemesidir.

2-) 18 Mart 1915 Tam Olarak Neyin Yıl Dönümü?

18 Mart 1915, Çanakkale Deniz Savaşları'nın yıl dönümü. Bu tarihte müttefik donanmaları Boğaz'ı son kez denizden zorladılar ve çetin direniş karşısında çaresiz kalarak büyük kayıplar vererek çekilmek zorunda kaldılar. Türkiye'de Çanakkale Zaferi, 18 Mart tarihlerinde kutlanıyor. Buna karşın Çanakkale'yi Çanakkale yapan asıl savaşlar kara savaşlarıdır. 

Çanakkale'yi denizden geçemeyeceklerini anlayan müttefikler, karadan yarımadayı işgal ederek geçmek istediler.

Kara Savaşları ise 1916 yılının başlarına kadar devam ediyor. Buna karşın Türkiye'de deniz zaferinin yıl dönümü, genel savaşın yıl dönümü olarak kutlanıyor.

3-) Atatürk'ün Çanakkale Savaşı'nda Rolü Nedir?

Atatürk, Çanakkale Savaşı başlarken bir Osmanlı Yarbayı, savaş esnasında Albaylığa terfi ediyor. Savaş bittikten sonra ise General oluyor. Savaş boyunca görev aldığı tüm muharebelerde üstün başarılar gösteriyor. Anafartalar Kahramanı olarak nam salıyor. Bu savaşta edindiği şöhret sayesinde dört sene sonra Milli Mücadele'yi başlatmak için Anadolu'ya geçtiğinde etrafında insanları birleştirmeyi başarıyor.

Tüm bu bilgilerin ışığında Çanakkale Savaşı'nın Mustafa Kemal Paşa'nın askeri yaşamı içinde çok önemli bir yer tuttuğunu ifade etmek mümkün. 

Buna karşın Çanakkale'yi bütünüyle Atatürk üstünden okumak çok isabetli olmayabilir.

4-) Çanakkale Savaşı'nın Uluslararası Etkileri Neler Oldu?

Müttefik kuvvetlerinin 1915'te Çanakkale Boğazı'nı aşamaması savaşın ömrünü iki yıl uzattı. Rusya'da Çarlık Rejimi'ne yardım gönderilemedi. Bolşevik Devrimi'nin gerçekleşmesi hızlandı. Bu Devrim, tüm dünyanın kaderini etkiledi. 

Buna karşın savaşın uzaması sonucunda Avrupa'da 8 milyon insan öldü. 

Gelibolu'da Türk direnişini görüp etkilenen çok sayıda Britanya Sömürgesi ülkede bağımsızlık hareketleri baş gösterdi. 

Büyük İngiliz Donanması, Birinci Dünya Savaşı boyunca en büyük bozgununu burada yaşadı.

5-) Çanakkale Savaşı'nın Ulusal Kurtuluş Savaşı'na Etkisi Nasıl Oldu?

Çanakkale'de Türk Milleti, esirliği ve köleliği ne pahasına olursa olsun kabul etmeyeceğini tüm dünyaya ispat etti. Birinci Dünya Savaşı kaybedilmiş olsa da, Çanakkale'de gösterilen kahramanlık, kenetlenen bir milletin en güçlü ordulara karşı bile başarı sağlayabileceğinin göstergesi oldu. 

Dünya Savaşı sonrası Türk Milleti, Mustafa Kemal Paşa önderliğinde Kurtuluş Savaşı'na girişti. 

Çanakkale'de elde edilen özgüven, Kurtuluş Savaşı için de cesaret aşıladı.

Bundan dolayı Çanakkale Savaşı için Kurtuluş Savaşı'nın 'önsözü' tanımını yapmak hatalı olmayacaktır.

İlgini çekebilir...

Hiç Görmediğiniz Fotoğraflarla Çanakkale Savaşı

İlgini çekebilir...

Çanakkale Savaşı'nın İrlanda Bağımsızlık Savaşı'na Nasıl İlham Kaynağı Olduğunu Mutlaka Okumalısınız

İlgini çekebilir...

Çanakkale Zaferinin 100. Yılında Çanakkale Efsaneleri

Popüler İçerikler

DEM Partili Batman, Mardin ve Halfeti Belediyelerine Kayyum Atandı
Köylü Fenomenlerin İçerik Kavgası Tartışma Yarattı
Narin Cinayetinde İlk Duruşma Başladı! Sanıklar Hakim Karşısında: Baba Arif Güran Fenalaştı
YORUMLAR
18.03.2024

M.Kemal Liman Von Sanders'in tum taktik pisligini temizledi,hatali tahkim kararlarini kendi inisiyatifiyle kurtardi.Churchill ve bilimum Gunes batmayan imparatorluk avanesi bunu cok iyi bildikleri icin,ve Mustafa Kemal onlara 'siz bizim de evlatlarimizsiniz' dedigi icin,her sene salya sumuk aglayarak onu yadederler Ali Yagiz Baltaci,Ingiliz genelkurmay arsivleri su an acik. 'Buna karşın Çanakkale'yi bütünüyle Atatürk üstünden okumak çok isabetli olmayabilir' Bu kurdugun cumle Anafartalar ve Conkbayirindaki kahramanliklar ve orada yitip giden canlar icin hakaret sayilabilir.

18.03.2024

Hepimizin mutlaka Çanakkale Savaşlarına katılmış bir yakını vardır. Bu konuya böylece daha da öznel olarak yaklaşmamızı sağlamakta. Fakat öte yandan 1.Dünya Harbinin sonucunda ne acıdır ki o gün boğazın dibini boylayan itilaf devletleri donanması mondros mütarekesiyle birlikte o boğazdan ötekine gezi teknesi tadında geçtiler. Ve daha da acısı nihayette devletin başı düşmanın gemisi ile maltaya gitti. Diyeceğim o ki; cümlemizin atasının dedesinin savaşarak vatan için Çanakkale'de canını vermiş olması ve aziz hatıraları eğer Atatürk olmasaydı bugün bu zaferi anıyor bile olamayacaktık.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ