Çanakkale Savaşı, Gelibolu yarımadasında Osmanlı Devleti ve İtilaf Devletleri arasında gerçekleşen bir savaştır. Fransa, Avusturalya, Yeni Zelanda ve İngiltere'nin oluşturduğu İtilaf Devletleri, Osmanlı İmparatorluğu'nun başkenti olan İstanbul'u ele geçirmek istiyorlardı. Amaçları sadece İstanbul Boğazı'nı değil, Çanakkale Boğazı'nı da ele geçirip hakimiyet kurmaktı. Her iki boğazında İtilaf Devletleri'nin elinde olması demek, Rusya'ya yardımın daha kolay ulaşması demekti.
Bu amaçlar doğrultusunda 1915 yılında İtilaf Devletleri, Çanakkale Boğazı'na saldırıp, top ateşine tuttular. İtilaf Devletleri'nin güçlü orduları olmasına rağmen savaşın bu ilk saldırısında pek bir başarı elde edemedi. Bunun üzerine Osmanlı Devleti, İtilaf Devletleri geçemesin diye Nusret Mayın Gemisi ile boğazlara mayınlar döşedi. Bu mayınlar sayesinde İtilaf Devletleri büyük bir hasar aldı. İngiltere ve Fransa'ya ait savaş gemilerinin bazıları patlayarak yok oldu.
İtilaf Devletleri denizden geçmenin mümkün olmayacağını anladı ve karadan asker çıkararak saldırılarına devam etti. İtilaf Devletleri'ne ait askerler karaya çıkar çıkmaz, gemileri top ateşine tutup her yeri yıkıp dökmeye başladı. İtilaf Devletleri'nin filoları, askeri merkezin olduğu bölgeyi ateşlemeye başlayarak başarı ile ilerliyordu. Ancak hiç beklenmedik anda gemileri teker teker patlamaya başladı.
Denizlerdeki bu başarısızlıkları, karayı da etkiledi. Osmanlı Devleti ile İttifak olan Almanya, Saroz Körfezi kıyılarına asker göndererek 5. Ordu olarak Osmanlı Devleti'nin yanında İtilaf Devletlleri'ne karşı savaştı. Çanakkale Savaşı, 1916 yılında Türk askerinin başarısı ile sonuçlandı.
Ufak bir düzenleme Osmanlı pes edip yenilgiyi kabul etmesine rağmen Atatürk, cevdat paşa götünü sarayına sokup 16 yaş civarı biriyle evlenirken Atatürk, Türkler ve Kürtler ülkemizi kurtarmıştır. Yani Osmanlı sarayında iken