Çanakkale Zaferi'nin Kahramanı Seyit Onbaşı Kimdir, Nerelidir? Savaştan Sonra Seyit Onbaşı'ya Ne Oldu?

Türk milleti için tarihi günlerden biri olan Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü, her yıl 18 Mart'ta kutlanıyor. Bu sene 108. yıldönümü olan Çanakkale Zaferi'nde hayatını kaybeden askerler minnetle anılıyor. Seyit Onbaşı olarak bilinen Seyit Ali Çubuk ise bu savaşın gidişatını değiştiren önemli isimlerden biri. Savaşta top mermisini tek başına kaldırıp namluya yerleştirilmesiyle tanınıyor. Pek çok kişi ise Koca Seyit lakaplı Seyit Onbaşı'nın hayatını merak ediyor. Peki Seyit Onbaşı kimdir, nerelidir? Kaldırdığı mermi kaç kiloluk? İşte Seyit Onbaşı'nın hayatı...

Seyit Onbaşı Kimdir?

Asıl ismi Seyit Ali Çubuk olan Seyit Onbaşı, 1889 yılının Eylül ayında Balıkesir'in Havran ilçesinin Manastır köyünde dünyaya geldi.-O dönem Manastır olan köyün adı şimdilerde ise Kocaseyit'tir. Aslen Balıkesirli olan Seyit Ali'nin annesinin ismi Emine, babasının ismi ise Abdurrahman'dır.

Osmanlı Ordusu'na 1909 yılında asker olarak girdi. İlk Balkan Savaşı'nda mücadele verdi. Birinci Dünya Savaşı başladıktan sonra, topçu eri olarak savaşa katıldı.

Seyit Onbaşı Kaç Kilo Mermi Kaldırdı?

Seyit Onbaşı, Müttefik donanması 18 Mart 1915 yılında Anadolu ve Rumeli hattındaki tabyalara bombardıman saldırı düzenlediğinde Rumeli Mediciye Tabyasında görevliydi. Seyit Onbaşı'nın olduğu yere düzenlenen bombardımanda askerlerde 14'ü hayatını kaybederken 24'ü de yaralandı. Sadece Seyit Onbaşı ve Niğdeli Ali hiç yara almadı.

Mütteffik donanması, boğaza doğru giderken tabyada çalışır durumda olan bir tane top bulunuyordu. Ancak bu topunda kaldıraç kısmı arıza almış ve kullanılmaz hale gelmişti.

Seyit Onbaşı, Niğdeli Ali'nin yardımıyla sırtına 275 kg ağırlığında olduğu söylenen mermiyi yükledi. Üçüncü atışta İngilizlerin en büyük savaş gemisi olan HMS Ocean'ı vurdu. Atılan bu top ile gemi yana doğru yattı ve Nusret Mayın Gemisi'nin döktüğü mayınlardan birine çarparak sulara gömüldü. Müttefik donanması Çanakkale'yi terk ettikten sonra, Seyit Ali'ye başarılarından ötürü onbaşı unvanı verildi.

Seyit Onbaşı'nın kaldırdığı merminin kilosuyla ilgili farklı bilgilerde bulunmaktadır.

tr.wikipedia.org

Yapılan araştırmalarda 276 kg olarak geçen merminin ağırlığının aslında 215 kg olduğu belirlenmiştir. Ancak o dönemde Almanya ile olan ağırlık birimi farkından ötürü 215 kg olduğu sanılan merminin ağırlığı 215 okka yani 275 kg olarak kaydedilmiştir.

Ancak uzmanlar, Mediciye Tabyası'nda sergilenen savaştan kalma top mermisini hassas kantarla tartarak Seyit Onbaşı'nın sırtında taşıdığı merminin kilosunun net 215 kg olduğu belirlenmiştir.

Seyit Onbaşı, 1918 yılında terhis olduktan sonra Havran'da bulunan köyüne geri döndü. Burada ormancılık ve kömürcülük yapmaya devam etti.

Kurtuluş Savaşı sırasında orduya çağrıldı ve Büyük Taaruz'a katıldı. 1934 yılında ise Soyadı Kanunu ile Çabuk soyadını aldı. Zeytinyağı fabrikasında hamallık, ayakkabı yamalayarak geçimini sağladı. 1939 yılında ise Zatürre hastalığından ötürü hayatını kaybetti.

İlginizi çekebilir;

18 Mart Çanakkale Zaferi'nin 108. Yıldönümü: 18 Mart Çanakkale Zaferi İle İlgili Sözler, Mesajlar, Şiirler
Çanakkale Zaferi'nin 106. Yıl Dönümünde Cephede Çekilen Fotoğraflarla O Günlere Bir Yolculuğa Çıkıyoruz!

Popüler İçerikler

Meteoroloji 49 Kente Fırtına Uyarısı Verince Hava Forum 58 Kilo ve Altında Olanları Tiye Aldı
Temsilcimiz Ege Karabenli İlk 10'da: Mr. World 2024 Erkek Güzellik Yarışması'nın Birincisi Belli Oldu!
Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı