Çanakkale'de Savaşmış Bir Gazi ve İsrail Başbakanı: Moshe Sharett

Çanakkale gerçekten öyle bir savaş ki 72 millet birbirini kırmış desek hiç de yanlış olmaz. Yapılan araştırmalar Çanakkale Savaşları'nda şehit düşen 558 askerimizin imparatorluğun farklı inanç mensuplarından olduğunu gösteriyor. Cephede savaşan biri ise 1948'de kurulacak İsrail devletinin tarihinde önemli bir rol oynar.

Kaynak: Avlaremoz

Moshe Sharett 1894'te o tarihlerde Rus İmparatorluğu'nun bir parçası olan Kherson'da doğar. 12 Yaşındayken Filistin'e, 16 yaşındayken ise Yafa'ya yerleşen Sharett'ler Tel Aviv'in ilk ailelerinden biri olurlar.

Genç Moshe ise hukuk eğitimi almak için İstanbul'a gelir. Ancak geldiği sırada I. Dünya Savaşı patlak verir ve hiç düşünmeden eğitimini yarıda keserek Türk ordusuna katılır.

Üsteğmen rütbesiyle orduda yer alan Sharett Çanakkale'de savaşır ve tercümanlık yapar. Neyse ki Çanakkale'de kaybettiğimiz 78 Yahudi vatandaşımızdan biri olmaz.

1922'de ise Tzipora Meirov ile evlenen genç Moshe'nin Ya'akov ve Haim adında iki oğlu ve Yael adında bir kızı olur.

Yine 1922'de London School of Economics'e giden Sharett savaştan sonraki hayatını Siyonist hareketin içinde geçirerek adım adım İsrail devletinin kuruluşunda rol oynar.

Hatta İngiltere'de tanıştığı isimlerden biri de İsrail'in ilk cumhurbaşkanı Chaim Weizmann olur.

1931'de İngiltere mandası altındaki Filistin'e dönen Sharett, 1933'te Yahudi Ajansı'nın başına geçer ve İsrail devleti kurulana kadar bu görevinde kalır.

İsrail'in bağımsızlık bildirgesinde imzası bulunan Sharett, 1949'da meclise seçilir ve İsrail'in ilk dışişleri bakanı olur. Ülkenin BM'ye girmesini sağlar ve 1956 yılına kadar bu görevi üstlenir.

Yalnızca ilk başbakan David Ben-Gurion'un emekliye ayrılması ile 1954-1956 yılları arasında başbakanlık yapan Sharett Filistin-İsrail anlaşmazlığının artması ile yerine tekrar Gurion'a bırakır.

Böylece İsrail'in kısa süreli de olsa ikinci başbakanı olan Çanakkale Gazisi, 1956'da emekliye ayrılır ve emekliliği süresince Siyonist hareket için çalışmaya devam eder.

1965'te hayata gözlerini yuman Sharett'i bu fotoğrafta en solda Cumhurbaşkanı Weizmann ve ortada İsrail ilk büyükelçimiz Seyfullah Esin ile görmektesiniz.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

'One Minute' Krizinden Bugüne Türkiye-İsrail İlişkileri
Atatürk Döneminde Sıcak İlişki Kurmuş İki Genç Devlet: Türkiye ve Sovyet Rusya
Azerbaycan, İsrail'i Neden Destekliyor?
Osmanlı ve Rumen Birlikleri Arasında 'Omuz Atma' Meselesi Yüzünden Çıkan Çatışma: Dealul Spirii Kavgası
Şeriat ile Yönetilen Yanı Başımızdaki İran'da Gündelik Yaşamın Nasıl Devam Ettiğini Biliyor musunuz?

Popüler İçerikler

151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!