ÇANAKKALE Valisi Ahmet Çınar, Çanakkale Savaşları’nın 100’ncü yılı için 18 Mart ve 24-25 Nisan’daki törenlere halkın katılımının yasak olmadığını, ancak fiziki şartların imkansızlığı yüzünden Şehitler Abidesi ve Gelibolu Yarımadası’ndaki bazı tören alanlarında tedbirler almak zorunda kaldıklarını bildirdi.
Belediye Başkanı CHP’li Ülgür Gökhan, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı Mehmet Gürkan ve daire müdürlerinin katılımıyla Emniyet Müdürlüğü Deniz Evi Tesisleri’nde gerçekleştirilen basın toplantısında Vali Ahmet Çınar, 18 Mart ve 24-25 Nisan törenlerine yönelik yapılan hazırlıklarla ilgili bilgi verdi.
YANLIŞ ANLAŞILMALAR OLDUĞUNU SÖYLEDİ
Törenlerle ilgili bazı yanlış anlaşılmalar olduğunu kaydeden Çınar, bazı sivil toplum örgütlerinin, halka kapalı olarak bu kutlamaların yapılacağı dolayısıyla Çanakkale’deki kutlamalara katılım gerçekleştirecekleri yönünde açıklamaları olduğunu söyledi. Vali Ahmet Çınar şöyle dedi:
'Bu yanlış anlaşılmaları hep birlikte düzeltmemiz gerekir. Geçmiş yıllarda 18 Mart ve 24 Nisan törenleri nasıl kutlanıyorsa bu yıl da hiçbir değişiklik yapılmadan aynı usulde bu kutlamalar yapılacak. 18 Mart törenleri için 18 Mart Stadyumu’nda şehir merkezinde sayın başbakan, devlet büyükleri ve yabancı misafirlerimizin de olacağı büyük bir coşkuyla kutlamalar gerçekleştirilecek. Bütün halkımızı buraya hep davet ettik. Bütün milletimizin evlatları bu törenlere davetlidir.'
ŞEHİTLER ABİDESİ’NDE TEDBİR ALINACAK
Ana ve geniş katılımları törenlerin Çanakkale şehir merkezinde, ikinci programın da Gelibolu Yarımadası’ndaki Şehitler Abidesi’nde gerçekleştirildiğini hatırlatan Vali Ahmet Çınar, bu bölümde geçmiş yıllardaki gibi tedbirlerin olacağını söyledi. Alanın çok dar olması nedeniyle bu tedbirlerin zorunlu olduğunu kaydeden Vali Çınar, şöyle devam etti:
'Alanda bu yıl daha büyütülmüş olarak 1200 kişi kapasiteli iki büyük tribün hazırlanıyor. Bilindiği gibi burada yapılan törenler çok daha resmi nitelikte. Çelenk koyma, konuşmalar gibi resmi temsilciliklerin ağırlıkta yer aldığı törenler oluyor. Dolayısıyla belli bir kapasite olduğu için buraya herkesi almamız, genel tabiriyle halkımızla burada etkinlik yapmamız fiziki şartlar olarak imkanı yok. Bölgede bir ilçemiz ve sekiz köyümüz var. O halkımız zaten bu törenlere iştirak ediyorlar. Yine bu tribünlerde devlet büyüklerimiz, yetkililerimiz, resmi zevat ile birlikte o köyden insanlar, şehit gazi aileleri, sivil toplum temsilcileri hazırda bulunuyorlar. Bu yüzden bir tedbir uyguluyoruz. Törenlerin rahat ve huzurlu şekilde icrası o bölgeye intikallerin sağlanması açısından bu tedbirler gerekiyor. Tören saatleri içerisinde Conkbayırı, 57’inci Alay Şehitliği, bütün tarihi alan, yarımada bütün halkımıza zaten açık oluyor. Bir tek Şehitler Abidesi’nde bu çok kısıtlı resmi töreni, o bölgeye gelen ziyaretçilerimizin mağdur olmamalarını sağlamak için bir tedbirimiz olacak.'
İKİNCİ ÖNLEM GELİBOLU YARIMADASI’NDA
Vali Ahmet Çınar, 24 ve 25 Nisan tarihinde de Gelibolu Yarımadası’nda Çanakkale Kara Savaşları ve Anzak Çıkarmasına yönelik törenler ile 57’inci Alay yürüyüşü etkinliğinin de gerçekleşeceğini hatırlattı. Bu törenlerin şehitlikler ve yabancı mezarlıklara otobüslerle intikal şeklinde gerçekleşeceğine değinen Çınar, bu dolaşım esnasında sıkışıklık yaşanmaması amacıyla tedbir amaçlı tören saatlerinde alana girişlerin kapatılacağını kaydederek şunları söyledi;
'Valilik olarak bu tedbirler kısmını bu yıl daha erkenden ilan ettik ki vatandaşlarımız mağdur olmasınlar. Geçtiğimiz yıllarda buralara gelenler büyük mağduriyetler yaşamışlar. Yoğunluktan kaynaklı, insanların hiç hareket edemez hale gelecek şekilde kilitlenmeler olduğunu öğrendik. Dolayısıyla bu mağduriyeti onlara yaşatmamak için en başından ilan etmek gerekiyordu. Aileler çocuklarıyla, okullar, belediyeler, sivil toplum kuruluşları heyecanla bir takım programlar yaparak o mağduriyeti yaşamasınlar istiyoruz. Tören saatleri dışında tamamen alan herkese açık. Kısacası hem 18 Mart hem de 24-25 Nisan törenlerine bütün halkımız davetlidir. Geçen yıllarda bu törenler hangi usullerle esaslarla kutlanıyorsa, bu yıl da hiçbir değişiklik yapılmadan kutlanacak. Tamamen resmi olan ve dar alanlarda, sürekli gezilerek intikal halinde gerçekleştirilen bu törenler kısmına kapasitenin darlığı, sandalye sayısının belli olması nedeniyle halkımızın geniş kesimlerinin katılımı söz konusu olamayacak.'
AMAÇ MAĞDURİYET YARATILMAMASI
Böyle bir tedbir alınmasındaki temel konunun fiziki şartlar olduğunu kaydeden Çınar, '100’üncü yıl olması dolayısıyla bu bölgeye insanlar geziler, ziyaretler planlıyorlar. Bizim hem topluma saygı hem de mağduriyet yaşanmaması için duyuru yayınlamamız gerekiyordu. Düşünün, buraya gelenlerin hiç hareket edemediğini, sıkışıklığı ve şok halini. Hiç doğru olmazdı. 24 Nisan’da Şehitler Abidesi, 57’inci Alay Şehitliği, İngiliz, Fransız, Avustralya ve Yeni Zelanda anıtlarında bütün resmi heyetler, otobüslerle ya da başka intikal şekilleriyle hep birlikte sırayla gezerek birbirinin aynısı programlar gerçekleştiriyoruz. Son derece resmi nitelikli, her adımı resmi olan törenler. Belki çok eski yıllarda törenler daha zayıfken, katılımlar daha azken böyle bir tedbir alınmamış olabilir. Ama benim arkadaşlarımızdan aldığım bilgi son yıllarda 24 Nisan tarihlerinde bu alanlara girişler tamamen tedbir olarak kapatılıyor' dedi.
Vali Çınar, 25 Nisan’daki Anzak törenleri için Türkiye, Avustralya ve Yeni Zelanda’nın uzun süre müzakereleri sonucunda 10 bin 500 kişilik kota belirlendiğine değinerek, 'Müracaat edenler arasından 10 bin 500 kişi kurayla buraya gelecek. Bu törenlerin hiçbirine onlardan da kimse katılmıyor. Dediğim gibi hem yer yok hem de yabancı heyetler, sürekli alanlara intikal halinde tören yapacaklar. Küçük bir tıkanıklık 20 dakikalık bir gecikme bile skandala ulaşacak bir sorun yaratacaktır. Dolayısıyla geçmiş yıllarda olduğu gibi bu alanlar tedbir olarak törenler bitene kadar hem yerli hem de yabancı bütün ziyaretçilere kapatılmış olacak' diye konuştu.
Burak GEZEN-Ersan KÜÇÜKKURU/ÇANAKKALE, (DHA)