Can Dostlarımız Olan Köpeklerin Rüyalarında Neler Gördüğünü Biliyor musunuz?

Uyuyan köpeklere bakıp rüyalarında ne gördüklerini merak ettiğiniz oldu mu? Araştırmacılar, köpeklerle insanların rüyalar âleminin çok da farklı olmadığını ortaya çıkardı. Neler bulduklarını merak ediyorsanız içeriğimize buyurun. 👇

Uykularında çırpınan ve ani harekeler yapan köpeklerin muhtemelen bir şeyleri kovaladığını düşünürüz.

Bu konuda haklı olduğumuz söylenebilir. İnsanlarla köpeklerin beyinler farklı boyutlarda olsa da yapıları arasında çarpıcı bir benzerlik söz konusu. Her iki türün de beyni benzer elektriksel aktivite (uyku) döngülerine sahip. Bu benzerlik bilim insanlarını, köpeklerin de bizler gibi rüyalarında gün içerisinde yaşanan olayları işlediklerini düşünmeye itti.

Köpekler için düşler ülkesi, gerçek hayattan unsurların da yer aldığı bir yer.

Bu unsurlar (eğer köpeğin bir sahibi varsa veya insanlarla haşır neşirse onlar da bu unsurlara dâhil oluyor), karmaşık senaryolarla iç içe geçerek köpeklerin düşlerini oluşturuyor. Yani rüyalarında göbeklerinin okşandığını, yürüyüşe çıkarıldıklarını ve ödüllendirildiklerini görüyorlar. Dünyayı bizim kadar farklı renklerde görmediklerinden bu durumun da rüyalarına yansıyor.

Köpeklerde de REM uykusu ve REM dışı uyku söz konusu.

Günde 12 ila 14 saat gözleri kapalı hâlde dinlenmelerine rağmen can dostlarımızın uyku döngüleri bize kıyasla çok daha kısa. Biz dört ila altı kez 90 dakikalık uyku döngüsüne sahip olabiliyorken, köpekler bir gecede 15 ila 20 döngüde uykularını tamamlar. Muhtemelen onlar da bizim gibi çoğu rüyalarını REM (hızlı göz hareketi) uykusu esnasında görüyor.

Yapılan bir araştırma daha iri köpek türlerinde bir farklılık ortaya koydu.

İri köpek türleri daha uzun uyku döngülerine sahip olmakla birlikte her 90 dakika civarında yeni bir rüya görüyor. Küçük köpekler ise daha sık ama kısa rüyalar görüyor. Örneğin Chihuahua türü 10 dakikada bir rüya görüyor.

Köpeklerin rüya gördüğünü nasıl anlıyoruz peki?

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden iki profesör REM uykusu esnasındaki beyin aktivitesi örüntüsünü belirlemek için sıçanların hipokampüsündeki (beynin hafıza ve öğrenme işlemlerini gerçekleştirdiği bölge) nöronları inceledi. Daha uzun süreler boyunca beyin aktivitesi gerçekleştirmelerini sağlayacak davranışsal bir görev (ödül yemeği almak için dairesel bir pistin etrafında koşturmak) oluşturdular ve bunu benzer örüntüler olup olmadığını görmek için daha sonraki REM uykusu bölümleriyle karşılaştırdılar.

Araştırmanın sonucunda sıçanların uyku esnasında belirli anılarını hatırladığı görüldü.

Diğer bir değişle sıçanlar rüya görüyordu. Araştırmacılar, sıçanların rüyalarında spesifik olarak pistin hangi kısmını gördüklerini bile belirleyebildi. Benzer sonuçlar farelerde ve kedilerde de görülmüştü. Buradan yola çıkarak köpeklerin (ve belki de tüm memelilerin) rüya gördüğü sonucuna varılabilir.

Köpeklerin rüya gördüğünün tek belirtisi ayaklarını oynatmaları değil.

Köpeklerin gördükleri rüyalara tepki olarak bilinç altlarında kuyruklarını salladıkları, inledikleri, hırladıkları, dudaklarını büktükleri ve hatta havladıkları biliniyor. Ancak havlamaları kâbus gördükleri anlamına gelmiyor. Zira gün içerisinde gördükleri bir şeyi görüp ona da havlıyor olabilirler. Sonuç olarak köpekler bu şekilde iletişim kuruyor.

İnsanların aksine hayal güçleri o kadar da gelişmiş değil.

Dolayısıyla bizim kadar kâbus görmeleri olası değil. Bunun yerine, sudan korkuyorlarsa banyo yaptıklarını veya başkalarından rahatsızsalar postacıların gelmesi gibi 'travmatik' olabilecek olayları görmeleri daha olası. Kâbus görüyor olabileceklerini düşünüp köpekleri uyandırmak pek de iyi bir fikir değil. Zira uyku döngüleri bozulmasına ek olarak kazara sizi ısırabilirler. O yüzden en iyisi rahatsızlık vermeden uyanmalarını beklemektir.

Bu içeriklere de göz atabilirsiniz 👇

Kedi Sahipleri Buraya! Biricik Can Dostlarınızın Evdeyken Sizi Görmese Bile İzlediğini Biliyor muydunuz?
Yavrularıyla İlgilenen Örümceğin En Eski Fosil Örneği Annelik İçgüdüsüne Yeni Bir Pencere Açtı!
Minik Boyutlarıyla Tatlılıklarını Harmanlayarak Doğal Dengede Yer Alan Dünyanın En Hafif Memeli Hayvanları

Popüler İçerikler

Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi
Yönetmen İlker Canikligil'in "Kaçak Film" Çıkışına Röportaj Adam'dan Aşırı Haklı Tepki
YORUMLAR

Köpek mi oldunuz siz nereden biliyorsunuz aq

14.12.2021

köpek mi söyledi bunları

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ