Çalışmalarda Bulunacak Eserleri Dört Gözle Beklediğimiz 2022’nin En Merak Edilen Arkeoloji Kazıları

2022’de haberlerde sonuçlarını duyabileceğimiz çok sayıda arkeolojik kazı projesi gerçekleşecek. Ancak biz bunların hepsini değil en merak edilen, en çıkanlarını sizin için listeledik. Bu kazı çalışmalarının neler olduğunu ve neler bulunacağını merak ediyorsanız içeriğimize buyurun. 👇

1. Mısır’ın kayıp altın şehrinden yeni bulgular bekliyoruz.

2021’de arkeologlar Mısır’daki Luksor yakınlarında Aten diye adlandırdıkları kayıp bir altın şehir bulduklarını duyurmuştu. Bu keşif dünya çapında gündem olurken arkeologlar bu şehrin yalnızca ufak bir bölümünü kazabildi. Tarihi kayıtlara göre firavun III. Amonhutep’in (MÖ 13981–1353) şehirde üç tane sarayı vardı.

2022’de bu saraylar da dâhil şehirde pek çok keşfe imza atılmasını bekliyoruz.

Yapılacak yeni keşiflerin III. Amonhutep’in oğlu Akenaten’un neden Mısır’da dinî bir reformasyon süreci başlattığı ve mitolojiden bildiğimiz tanrıların yerine güneş olarak geçen Aten’e tapınmaya başladığı konusundaki tarihi gizemlere ışık tutabilir.

2. Arkeologların kendi ülkelerinde kazı çalışmaları yürütmesi çok daha olası.

Koronavirüs pandemisi tam gaz devam ediyor ve omicron varyantı da yayılıyor. Dolayısıyla seyahat kısıtlamaları ve karantina uygulaması kimi ülkelerde yeniden başladı. Enflasyonun artması da işin içine girince yolculuk ve ekipman ücretleri, özellikle de elektronik satış ücretleri artıyor. Hükûmetler ve üniversiteler bu durumdan ötürü hibeleri kesiyor.

Kısacası 2022’de arkeolojik kazı çalışmaları için fon bulmak kolay olmayacak.

Tıbbi ve ekonomik zorluklar birçok denizaşırı arkeolojik keşif projesinin iptal edilmesi veya yavaşlatılması, küçültülmesi anlamına gelecek. 2022’de arkeologlar çoğunlukla kendi ülkelerinde çalışma yürütmeyi tercih edecek. Bu anlamda “yaşadığınız yeri kazın” anlayışı popülerlik kazanabilir.

3. Ülkemizdeki Karahantepe kazılarında neler bulunacağını merak ediyoruz.

Ülkemizdeki Karahantepe’de yapılan kazılar, yaklaşık 11.000 yıl önce bu bölgede hayatın nasıl olduğuna dair bize yeni bilgiler sunuyor. Arkeologlar şimdiye değin insanların muhtemelen fallus şeklindeki sütunların ve oyulmuş insan başlarının yanından geçtikleri bir oda keşfetti.

Tabii burası oldukça büyük bir yer ve kazılar da devam ediyor.

Yani bu sene çok daha fazla şey öğrenebiliriz. Karahantepe bir diğer ayin alanı olan ve tarihi 11.000 yıldan öteye dayanan Göbeklitepe’den çok da uzak değil. Burada yaşayanların Göbeklitepe’yle de ilgisi olabilir. Bu insanlar kimdi? Böyle kaç tane alan inşa ettiler? Bunlar ve daha pek çok sorunun yanıtını zamanla almayı umuyoruz.

4. Taliban’ın ele geçirdiği Afganistan’daki eserlere ne olacağını ve bu konuda nasıl bir yol izleneceğini bilmiyoruz.

Taliban geçtiğimiz yılın Ağustos ayında Afganistan’ı tamamen ele geçirmişti. Dünyanın dört bir yanındaki hükûmetler Afganistan’a yapılan yardımları askıya almış, ülkenin gıda alımı gibi en temel faaliyetlerini bile kısıtlamıştı. Ekonomik çaresizliğin artmasıyla birlikte, insanların kendilerini ve ailelerini beslemek için yağma faaliyetlerine yoğunlaşması olası.

Afganistan’dan çalınan tarihi eserlerin ABD veya Batı Avrupa ülkelerinden çıkması ülkeleri bazı kararlar vermeye zorlayabilir.

Geçmişte Taliban’ın eserleri yok ettiği bilindiğinden hükûmetlerin eserleri Afganistan’a iade etmesi durumunda ne olacağı belirsizliğini koruyor. Elbette bu eserler yıllarca depolarda saklanabilir veya kanun uygulayıcı kurumlar ikna edilerek bu eserler “hiç yokmuş gibi” davranılabilir ve görmezden gelinebilir. 2022’de bu konuda gelişmeler yaşanmasını ve arkeoloji dünyasının da bir duruş sergilemesi bekleniyor.

5. Kumran bölgesindeki bakır yazmalar konusunda yeni gelişmeler yaşanabilir.

Şeria’nın Kumran bölgesinde, Ölü Deniz yazmalarının gömülü olduğu mağaralarda kazı çalışmaları yürüten arkeologlar için yoğun bir yıl olacak. Daha önce keşfedilmeyen bu mağaranın her bir köşesini kazmayı ve Kumran yakınlarındaki diğer mağaraları da araştırmayı planlıyorlar. Ekip önceki kazılarında yazmaların bulunduğu mağarayı da ortaya çıkarmıştı.

Bu içeriklere de göz atabilirsiniz. 👇

Bugüne Kadar Çözülemeyen ve Muhtemelen Asla Çözülemeyecek Tarihin En Büyük Gizemleri
Bir Zamanlar Selanik’te Bulunan Avrupa’nın En Büyük Yahudi Mezarlığının Makûs Talihi
Bir Zamanlar Sabah Akşam Dünya'yı Dolaştığımız Google Earth’de Denk Gelinen En İlginç 25 Manzara

Popüler İçerikler

Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı
ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
TSK'dan Atatürkçü Teğmenlerin Kılıçlı Yemini İçin Açıklama: "Mesele Kılıç Değil, Emre Uyulmaması"
YORUMLAR
17.01.2022

Sadece Karahantepe değil sevgili içerik hazırlayıcı. O sit alanı topluluğunun adı Taş Tepeler ve Göbeklitepe de dahil olmak üzere Sayburç, Harbetsuvan, Yoğunburç, Kurttepesi gibi bir sürü yer var ve hepsinde i-na-nıl-mazz buluntular var. 2022'de kazılar devam edecek. Hep dandik bir tercümeyle copy past yerine biraz proaktivite olsa keşke.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ