Çalışırken Müzik Dinlemenin Faydaları ve Dezavantajları Nelerdir? Çalışırken Müzik Dinlemenin Etkileri Neler?

Çalışırken bazen bulunduğumuz ortamdan zihinsel olarak kurtulmanın bize iyi geleceğini düşünüyoruz. Aramızda odaklanmak ve üretkenliğin artmasını müziğe bağlayanlar mutlaka vardır. İş hayatımıza ve rutinimizde müzik dinlemenin yararı ve zararı vardır. İş dahil her alanımıza dahil ettiğimiz müziğin çalışırken nasıl bir etki yarattığına bakalım.

Dikkate alınması gereken unsurlar

Görev Çeşidi: Hangi işle uğraştığınız çalışırken müzik dinleyip dinlememeye karar verirken önemlidir. Mesela monoton ve aynı görevi yapanlar, odaklanmak ve ritim sağlanmasını istediği için dinleyebilirler. Fakat, yaratıcılık, ayrıntılara dikkat gerektiren görevler ve eleştirel düşünme gibi pozisyonlar da müzik dinlemek dikkat dağıtıcı olacaktır.

Ortamdaki Ses Düzeyi: Çevrede ki yüksek doz ses ya da rahatsız edici gürültü çalışmanızı engelliyorsa müzik bir kurtarıcı olacaktır. Ortamda ki gürültülü hoş olmayan sesi duymaktansa kendi istediğimiz müzik türlerini dinlemek daha mantıklı olacaktır.

Kişisel Seçim: Bazıları müziği motivasyon kaynağı olarak görürken, bazıları ise sessiz ortamlarda bulundukça daha üretken olacağına inanıyor. Kişisel tercih müzik dinlerken dikkate alınması gereken bir faktördür.

Çalışırken müzik dinlemenin faydaları

Odaklanma: Çalışırken müzik dinlemek odaklanma ve konsantrasyon açısından etkilidir. Genellikle gürültülü ya da açık havada çalışanlar için müzik dinlemek dikkat dağılmasını engeller. 

Motivasyon: Müziğin duygulara hitap ettiği aşikardır. Motivasyonu arttırıp moralimizi yükseltebilir. Dinlediğiniz müziğe bağlı olarak enerjinizi arttırarak üretkenliğinizi de arttırabilir. 

Sakinleştirici: Zorlu iş hayatında ki stres ve kaygı motivasyon ve sakinleştirici müzikler dinleyerek azaltılabilir. Gerginliği atmayı ve rahatlamayı sağlayan müzikler terapi niteliğindedir.

Çalışırken müzik dinlemenin zararları

Dikkat Dağıtma: Yoğun dikkat gerektiren konular üzerinde çalışırken müzik dinlemek konsantrasyonunuzu engelleyebilir. Özellikle karmaşık şarkı sözleri ya da yüksek ve hızlı ritimli müzikler dikkat dağıtıcı olabilir.

İşitme Hasarı: Yüksek sesli müziğe uzun süre maruz kalmak kulak sağlığınız için tehlikeli olabilir. Çalışırken yüksek sese maruz kalmak çevrenizi duymanızı ve muhtemelen iş performansınızı da etkileyecektir.

Görevlere Etki: Zihinsel çaba gerektiren, analiz etmek, kod yazmak ve bilişsel işlerle uğraşmak gibi işler de müzik dinlemek kafa karıştırıcı olabilir.

Faydalar ve zararlar nasıl dengelenir?

Çalışma ortamınıza uygun müzik türünü seçmek, ruh halinizi yükseltir odağınızı dağıtmadan geliştirir. Doğru müzik turunu seçmiş olsak bile kendimizi müziğe bırakmak bizi çalışma ortamından uzaklaştıracaktır. Kendimize sınırlar koyup çalışma saatleri içerisinde müzik saati gibi bir kısım yaratılabilir.

Çalışırken müzik dinlemek için en iyi yollar

Genellikle söz içermeyen, dinlendirici fon müziği formunda olan enstrümantal müzik odaklanmaya daha elverişli olacaktır. Konsantrasyonu arttırır ve sakinleştirir.

Aşina olduğumuz müzikleri dinlemek zihni yormaz. Anlama ve öğrenme kaygısı duyulmaz ve arka plan müziği şeklinde dinlenilirse odaklanma problemi yaşanmaz.

Arka plan gürültüsü uygulamaları kullanmak ise bir seçenektir. Müzik dinlemek istemeyip gürültüden etkileniyorsanız yağmur sesi ya da kuş sesleri güzel bir öneri olabilir.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.

Müzik Dinlerken Bu Dünyadan Kopup Gidiyormuşçasına Kendini Kaptıranların 17 Özelliği
Yemek Yaparken Müzik Dinleyenlerin Çok İyi Bildiği 11 Durum
'Gürültülü Müzik Dinleyemiyorum' Diyenlerin Bile Es Geçemeyeceği Türkçe Rock Müziğin En Naif 28 Şarkısı

Popüler İçerikler

İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı