Çalışanların Yarısının Psikolojisi Bozuk: En Mutsuz Kesim Hangi Sektörde Çalışıyor?

Yapılan bir araştırmada, Türkiye'de çalışanlar yarısının psikolojisinin bozuk olduğu görülürken, en mutsuz kesimler ise sanayi sektöründe olan mavi yakalılar, Z kuşağı ve emekli çalışanlar oldu. Psikolojisi kötü olanlar yüksek olsa da 10 kişiden 1 kişi profesyonel destek alıyor.

HiDoctor ve Deloitte tarafından yapılan araştırmada, Türkiye’de çalışanların akıl sağlığı farkındalığı ve ihtiyaçları konusunda tespitlerde bulunuldu. Her iki çalışandan birinin psikolojik sağlamlığı düşük olurken, en mutsuz çalışanlar sanayi, işçi, Z kuşağı ve çalışan emekliler oldu.

'Akıl Sağlığını Destekleyici Kurumsal Uygulamalar, Türkiye’de Farkındalık Seviyesi ve İhtiyaçları' araştırmasının sonuçlarını Ekonomim'de aktardığına göre, anksiyete ve depresyon gibi problemler nedeniyle yılda ortalama 12 milyar iş günü kaybedilirken, küresel ekonominin psikolojik sağlık problemleri nedeniyle kaybının 1 trilyon dolar olduğu tahmin ediliyor. 

Araştırma, üç başlıkta gerçekleştirilirken, 16 sektörden kadın-erkek ve beyaz-mavi yaka eşit dağılımlı bin kişi ile görüşüldü.

Araştırmanın en dikkat çekici sonucu her iki çalışandan birinin psikolojik sağlamlığının düşük olması oldu. Ancak bugüne kadar psikolojik destek almayanlar yüzde 88 oranında yüksek bir seviyede oluştu.

Psikolojik destek almanın önündeki en önemli engel olarak ise yüksek fiyatlar olurken, ikinci olarak psikolojik destek ihtiyacının iş yerinde bilinmesi halinde çalışanlar damgalanma endişesi yaşıyor.

Sanayi sektöründe çalışanlarla mavi yaka işçi kesimi, Z kuşağı ve çalışmak zorunda olan emekli kesim mutsuzlukta ve desteğe ihtiyaç duymada önce geliyor.

Akıl sağlığına yatırım konusunda en kötü kesimler gıda, mobilya, perakende ve sanayi olarak öne çıkarken, çalışanların da mutluluk bilincinin ciddi anlamda düşük olduğu görüldü.

Araştırmada sorulan "Kendinizi mutlu hissediyor musunuz?" sorusuna "evet" diyenlerin oranı yüzde 58 olurken, mutluluk ölçeğinde bu oran yüzde 13,6 oldu.

HiDoctor CEO’su Ahmet Bal, araştırmada mutluluk bilincinin düşük çıkmasının toplumsal farkındalık nedeniyle olduğunu söylerken, çalışılan kurumun psikolojik destek sağlanması halinde destek alacağını belirtenlerin oranının yüzde 90 olduğunu da açıkladı.

Deloitte Türkiye Danışmanlık Lideri Hakan Göl ise kurumların uyguladıkları paketlerde akıl sağlığı desteğinin ağırlıklı beyaz yakaya yönelik olduğunu sonuçlarda çıkan mavi yaka mutsuzluğunun da gündeme alınması gerektiğini açıkladı.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.

Parayla Saadet Olmuyormuş! İş Hayatıyla Özel Yaşamınızın Dengesini Kurabiliyor musunuz?
Küçülen Ayrandan, İsmail Saymaz'ın Murat Övüç'e Benzettiği Esnafa Haftanın Ekonomi Goygoyları
PISA Sonuçlarında Türkiye'de 5 Öğrenciden Biri 'Yemek Alacak Param Yok' Dedi

Popüler İçerikler

Ortak Türk Alfabesindeki Yeni Harfler Nasıl Kullanılacak?
Terörist Fethullah Gülen’in Cenazesinde Yeni Skandallar: Protestan Şirket, 25 Bin Dolarlık Tabut, Doğum Tarihi
Narin Güran Davasında Anne Yüksel Güran İfade Verdi: "Namusuma Leke Sürdüler, Beni Burada Asın"
YORUMLAR
11.12.2023

Cevap veriyorum: Türkiye de özel sektörün hepsi...

11.12.2023

Psiklolojik destek almayanlar değil alamayanlar yazsanız daha doğru olurdu. Bu ülkede psikolojinin bozulması falan lüks.

11.12.2023

yarısı mı? çok iyimser

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ