Daha fazla ülke ve şirket yeni babalara fayda sağladığından, babalık izniyle ilgili kültürel bağlam değişiyor. Dünya çapında, 187 ülkeden 90'ı yasal ücretli babalık izni sunarken, on kuruluştan dördü (%38) yasal asgari ücretin üzerinde ücretli izin veriyor.
Güneydoğu Asya'daki babalık izni durumu, İskandinav ülkeleriyle karşılaştırıldığında pek umut verici değil. Güneydoğu Asya ülkeleri arasında Filipinler, Vietnam, Myanmar ve Endonezya'nın farklı sürelerde babalık izni politikaları, ücret değiştirme oranları, finansman kaynakları ve uygunluk gereksinimleri bulunuyor.
Ülke Günler Başlangıç yılı
Filipinler 7-14 gün 1996
Endonezya 2-30 gün 2022
Vietnam 5-14 gün 2016
Myanmar 15 gün 2012
Ülkelere göre haftalık doğum izni süreleri
Bulgaristan: 58
Yunanistan: 43
Birleşik Krallık: 39
Slovakya: 34
Hırvatistan: 30
Şili: 30
Çek Cumhuriyeti: 28
İrlanda: 26
Macaristan: 24
Türkiye: 16
ABD: “0
ABD, ailelere ücretli doğum izni vermeyen dünyadaki tek gelişmiş ülke. ABD, sadece doğumda değil farklı izinler için de zor bir ülke. İzin döneminde verilen maaş oranları ülkeye göre değişiyor. Kimi yüzde 100'ünü ödüyor kimi yüzde 42'sini.
Türkiye’de doğum izni:
Özel sektörde doğum izni, 16 hafta. Doğumdan önceki 8 hafta ve doğumdan sonra 8 hafta olacak şekilde. Temelde 16 hafta yani 112 gün annelik izni veriliyor. Bu süreler işveren tarafından kısaltılamıyor. Eğer kadın işçi doğumdan önceki 3 haftaya kadar çalışırsa, doğumdan önce kullanmadığı süreleri doğumdan sonraki 8 haftalık sürenin üstüne ekleyebiliyor.
657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre doğum öncesi izin 8 hafta, doğum sonrası izin 8 hafta. Doğum öncesi 5 hafta izin doktor raporuyla belgelemek şartıyla doğum sonrasına eklenebiliyor. Böylece doğum sonrası izin 13 hafta oluyor. Çoğul gebeliklerde doğum öncesi iznine 2 hafta ekleniyor. Doğum öncesi izinin doğum sonrasına eklenebilmesi için mutlaka fiilen çalışılması gerekiyor. Yani bu süre zaafında yıllık izin, mazeret izini, kısa ve uzun süreli doktor raporu alınamıyor. Alınırsa doğum sonrası izinden düşülüyor. Doğum izini bitişinde 2 yıla kadar ücretsiz izin alınabiliyor.
İşin geleceği çeşitlilik, eşitlikçi faydalar ve herkes için adil politikalar üzerinde şekilleniyor.
Cinsiyetten bağımsız ebeveyn izni politikaları uygulayan işletmeler, ilerici ve fütürist kültürü aşılıyor. Sadece klişeleri kırmakla kalmıyorlar, aynı zamanda en iyi yetenekleri çekerek ve elde tutarak şirketin genel üretkenliğini de etkiliyorlar. Annelik ve babalık izinlerini uzatma kararı, her bir çalışanın elinden gelenin en iyisini yapmasını sağlayan bir iş yeri yaratıyor, daha fazla iş ve aile memnuniyeti sağlıyor.
İşin geleceği çeşitlilik, eşitlikçi faydalar ve herkes için adil politikalar üzerinde şekilleniyor. İşin geleceği, önce insan zihniyetini harekete geçiren, klişeleri kıran, yeni değişikliklere yer açan uygulamalarla tanımlanacak.
Ebeveyn izni, anne babalara çocuklarını yetiştirirken bir güvenlik duygusu sunuyor. Bu tür çalışan dostu politikaların olmaması, insanları gerilimsiz ebeveynlikten mahrum bırakabiliyor.
İşini kaybetme korkusu ve ekonomik nedenlerle doğum izninin tamamını kullanmayan kadınlar var. Ya da yeni evlenecek bir personelini ilerleyen süreçte anne olma, doğum izni alma olasılığına karşın işten çıkaranlar! Çocuk olursa çalışmadığı halde ödeme yapmak zorunda kalmayalım hesabını yapanlar da…
Artık adayları ya da çalışanları sadece “işçi” olarak değil, birey olarak görmek gerekiyor. Özellikle gençlerin bir aile sahibi olma konusunda kendilerini rahat hissetmelerini sağlamak, ebeveyn olma haklarını göz önünde bulundurmak, empati kurabilmek gerekiyor.
Canan DUMAN
Facebook
Twitter
Instagram
LinkedIn
YouTube
yine doğuranlar prim yaptı ya bekarlığı tercih etmek zulüm... bizim özel hayatımız olmasın hiç amk
Özel şirkette çalışmayan devlet memurları yaşıyor asıl sıkıntıyı! Devlet hem 3 çocuk hem 6 ay anne sütü diyor hem de ücretli izin daha bebek 4 aylıkken bitiyor. Ücretli izin 1 yıla ücretsiz izin 3 yıla çıkmalı! Çocuk başına verilen yardım parası da artmalı.