Çalıntı Telefonlar 24 Saat İçinde Kapanacak

'Elektronik Kimlik Bilgisini Haiz Cihazların Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik' Resmi Gazetede yayımlandı. Buna göre, işletmeciler, çalıntı cihazların 24 saat, elektronik kimlik bilgisi değiştirilmiş cihazların 30 gün, BTK kayıtlarında yer almayan cihazların ise 60 gün içinde elektronik haberleşme bağlantısını kesecek.

Yönetmelikle elektronik kimlik bilgisini haiz cihazların elektronik haberleşme hizmeti yapabilmesi için kayıt altına alınmasına, kayıp, kaçak veya çalıntı cihazlara elektronik haberleşme hizmeti verilmesinin engellenmesine ve elektronik kimlik bilgisi başka cihazlara kopyalanan, bertaraf edilen veya ihraç edilen cihazlara ilişkin usul ve esaslar düzenlendi.

Resmi Gazete'de yer alan bilgiler incelendiğinde ortaya çıkan tablu şu şekilde

IMEI numaraları 'beyaz, siyah, gri ve eşleştirilmiş beyaz listede' yer alacak. İşletmeciler, IMEI numarası beyaz listede veya eşleştirilmiş beyaz listede yer alan cihazlara elektronik haberleşme hizmeti verecek.

İşletmeciler, IMEI numarası siyah listede yer alan cihazın kullanıcısına IMEI numarasının siyah listede olduğuna dair kısa mesaj gönderecek.

Mobil Anahtarlama Merkezi (MAM) altyapısına sahip işletmeciler, abone numarasıyla eşleştirme yapılarak kullanıma açılanlar hariç olmak üzere IMEI numarasının siyah listeye girmesinden itibaren kayıp, çalıntı veya bertaraf edilmiş cihazın elektronik haberleşme bağlantısını 24 saat içerisinde, elektronik kimlik bilgisi değiştirilmiş cihazın elektronik haberleşme bağlantısını 30 gün içerisinde, BTK kayıtlarında yer almadığı halde kullanımda olduğu tespit edilen cihazın elektronik haberleşme bağlantısını 60 gün içerisinde kesecek.

Siyah listeye alınan IMEI numaralarının siyah listeye alınma nedenleri, işletmecilerle paylaşılacak, bu bilgi işletmeci çağrı merkezlerini arayan kullanıcılara bildirilecek.

MAM altyapısına sahip işletmeciler, gri listeyi oluşturan IMEI numaralarını tespit ederek BTK'ya bildirecek. Kurum, gerekli kontrolleri yaptıktan sonra gri listeyi oluşturan IMEI numaralarını ilgili listeye alacak.

İşletmeciler, eşleştirilmiş beyaz listede bulunan IMEI numarasına sahip cihazın sadece eşleştirildiği abone numarasıyla kullanılmasını sağlayacak. Eşleştirilmiş beyaz listede bulunan bütün IMEI numaraları aynı zamanda siyah listede de bulunacak.

YOLCU BERABERİNDE GETİRİLEN TELEFONLAR

Yolcu beraberinde getirilen cihazın sahibi, cihazının kayıt altına alınması için bilgi ve belgeleri tamamlayarak e-Devlet kapısı üzerinden başvurusunu yapabilecek. Mevzuat gereği e-Devlet kapısından kendisi üzerine kayıt yapılmasına izin verilmeyen kişiler işletmeci abone kayıt merkezlerine başvuracak. Yolcu beraberinde getirilen cihazların kayıt altına alınması başvuruları yolcunun yurda giriş tarihinden itibaren 60 gün içerisinde yapılabilecek.

Cihazına ait IMEI numarası beyaz listede bulunan ancak cihazı çalınan, yağmalanan, kaybolan veya her ne suretle olursa olsun rızası dışında elinden çıkan kişiler cihazının elektronik haberleşme şebekesinden hizmet almasını engellemek için e-Devlet kapısı üzerinden veya telefon yoluyla Bilgi ve İhbar Merkezine (BİM) ihbarda bulunabilecek.

Bu arada, 27 Haziran 2009 tarihli ve 27271 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Elektronik Kimlik Bilgisini Haiz Cihazlara Dair Yönetmelik yürürlükten kaldırıldı.

Bu arada, 'Elektronik Kimlik Bilgisini Haiz Cihazların Kayıt Altına Alınmasına Dair Tebliğ' de Resmi Gazetede yayımlandı. İthal edilen elektronik kimlik bilgisini haiz cihazlara ait IMEI numaraları, teknik kontrollerden geçmedikçe kayıt altına alınmayacak.Kayıt altına alınacak her bir IMEI numarası için 46 kuruş IMEI kayıt ücreti, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu gelirlerine kaydedilmek üzere ithalatçı veya imalatçı tarafından ödenecek.

Yabancı uyruklu kişiler, yurtdışından beraberlerinde getirdikleri cihazlarını sadece bir abone numarası ile kullanabilecek.

Yolcu beraberinde yurt dışından getirilen cihazın arızalanması nedeniyle cihazın ya da ana kartının değiştirilmesi durumunda; ilk kayıt başvuru sahibinin BTK'ya başvurusu ile IMEI değişim işlemi yapılabilecek.

Tebliğle 6 Eylül 2012 tarihli ve 28403 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Elektronik Kimlik Bilgisini Haiz Cihazların Kayıt Altına Alınmasına Dair Tebliğ yürürlükten kaldırıldı.

ZAMAN.COM.TR -AJANSLAR HABERLER EKONOMİ

Popüler İçerikler

151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
Önce Meydan Okuyup Sonra R Yapmıştı: Murat Övüç "Bülentinkiler Sahte" Dediği Diva'nın Eteklerine Kapandı!
Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt