California'nın ABD'den Ayrılması İçin Kampanya Başlatıldı: #CalExit

ABD’deki başkanlık seçimlerini sürpriz bir şekilde Cumhuriyetçi aday Donald Trump’ın kazanmasının ardından, Silikon Vadisi’nin de bulunduğu California eyaletinde sosyal medya üzerinden ayrılık kampanyası başlatıldı. 'CalExit' etiketi ile başlatılan kampanyanın taraftarları California'nın bağımsız bir ülke olması için 2019'da referanduma gidilmesini istiyor.

Yunanistan'da 'Grexit'i, Birleşik Krallık'ta ise 'Brexit'i duymuştuk. Şimdiyse California için 'CalExit' gündemde...

Başkanlık için pek fazla şansının olmadığı düşünülen emlak milyarderi Donald Trump'ın 45. ABD Başkanı seçilmesiyle birlikte demokratların kalesi olarak bilinen California'da 'CalExit' etiketi ile bir 'bağımsızlık kampanyası' başlatıldı. 

'CalExit' taraftarları California’nın bağımsız bir ülke olması için 2019 yılında referanduma gidilmesini talep ediyor.

Sokaklara dökülen seçmenler: "Trump benim başkanım değil" 👇

22 Fotoğraf ile Amerika'da Trump Protestoları: 'Benim Başkanım Değil'

Referandum kampanyası kapsamında, bayrağını da hazırlayan California’nın adının ise “Yeni California Cumhuriyeti” olması hedefleniyor.

TeknoYo'nun haberine göre kampanyanın bildirisinde California eyaletinin dünyanın en büyük 6. ekonomisine sahip olduğuna dikkat çekiliyor. Verilere göre dünya gayri safi milli hasılasının yüzde 2.46’sı tek başına California eyaletinde üretiliyor.

Bildiride, “California, ABD’nin diğer eyaletlerine sağladığı kaynak nedeniyle her yıl 16 milyar dolar kaybediyor. Ödediğimiz vergiler, eyaletimizde kalmalı” çağrısı yapılıyor.

#CalExit’in destekçileri arasında, dünyaca ünlü girişimci Shervin Pishevar başı çekiyor

Uber ve Airbnb‘nin yatırımcısı ve Hyperloop’un kurucu ortağı olan Pishevar, Donald Trump’ın ABD başkanı olmasının kesinleşmesinin ardından Twitter üzerinden “Bağımsız yeni California’yı destekliyorsanız, retweet’leyin”paylaşımı ile CalExit’in fitilini ateşledi.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Aslında oyunseverler 'New California Republic' ismine aşina...

New California Republic, sevilen RPG (Role Playing Game) oyunu Fallout'taki resmi olmayan devletlerden biri.  CalExit kampanyasında kullanılan ülkenin bayrağında da yine bu oyundan esinlenilmiş.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Sosyal medya hesaplarının yanı sıra YesCalifornia adıyla oluşturulan bir web sitesinde de harekete ilişkin bilgiler ve veriler paylaşılıyor.

Silikon Vadisi rahatsız!

Eyalet çapındaki oyların yüzde 61.5’ini Demokrat Hillary Clinton’ın, yüzde 33.3’ünü ise Cumhuriyetçi Donald Trump’ın aldığı California’da, seçim sonuçlarından en rahatsız olan kesimlerin başında Silikon Vadisi’nin önde gelen isimleri yer alıyor.

Dünya Teknolojisinin Kalbi Silikon Vadisi Hakkında Muhtemelen Bilmediğiniz 9 Şey

Seçim öncesi “Trump, inovasyon için felaket olur” diyerek imza kampanyası başlatan teknoloji devlerinin üst düzey yöneticilerinin, CalExit kampanyasında nasıl davranacağı ise merak konusu…

TeknoYo

Popüler İçerikler

Tiryakinim’i Bayhan'dan Daha İyi Söyleyebileceğine Kanaat Getiren Yeliz Yeşilmen Performansıyla Topa Tutuldu
Kendisini ‘Cinsel Terapist’ Olarak Tanıtan Buse Aydın’ın Yetkisi Yokmuş!
A Milli Kadın Voleybol Takımımız Milletler Ligi'nde Hollanda'yı Mağlup Etmeyi Başardı!
YORUMLAR
10.11.2016

Californiya ayrılmalıdır. ABDdeki demokrasi konusunda endişeliyiz.

Teksas birliğe katılırken bazı imtiyazlar elde etmiştir. Bunlardan biri halk oylamasında salt çoğunluk sağlanırsa birlikten ayrılabilir. ABD anayasası Teksas'ın bu ayrıcalığını garanti eder. Ancak bu durum diğer eyaletler için sözkonusu bile olamaz. Bu açık bir savaş nedenidir. Eğer Kaliforniya ayrılırsa ABD, Japonya, Almanya, İngiltere ve Fransa'dan sonra en gelişmiş 6. ülke olacak. Sanıyor musunuz ki ABD buna izin verir? Amerikan ordusunu Kaliforniya'ya yığarlar. Adamlar Kızılderili soykırımını devlet politikası haline getirmişti. O kadar kolay değil bu işler. Bir fantazi olarak kalacak.

10.11.2016

Çok şükür ülkem hakkinda bir şeyler bilen biri aq.

Pasif Kullanıcı
11.11.2016

TRExit diycem ama nerden cikacagiz belli degil. ama RTExit diyebilirim, nerden cikacagi belli... (rtweet dedim baskasi ustune alinmasin)

TÜM YORUMLARI OKU (67)