Türk halkına tarihi sevdiren isim İlber Ortaylı hiç şüphesiz 7'den 70'e herkesin sevdiği bir isim. Eğer siz de onun kitapları ve sözlerine aşinaysanız, işte İlber Ortaylı'nın hayatının bilinmeyenlerinden sözlerine geniş bir rehber!
Türk halkına tarihi sevdiren isim İlber Ortaylı hiç şüphesiz 7'den 70'e herkesin sevdiği bir isim. Eğer siz de onun kitapları ve sözlerine aşinaysanız, işte İlber Ortaylı'nın hayatının bilinmeyenlerinden sözlerine geniş bir rehber!
Cahillikle ilgili sözleri ve içinden bilgi fışkıran kitaplarıyla bilinen Ortaylı sürekli gündemde olsa da sizler için hayatının bilinmeyenlerinden mesleğindeki yükselişine kadar geniş bir rehber hazırladık!
İşte okurken kendinizi cahil hissedeceğiniz İlber Ortaylı içeriğimiz!
Henüz 2 yaşındayken Türkiye'ye taşınmalarıyla eğitim hayatına burada başlayan Ortaylı, ilkokulu Ankara'da okurken, İstanbul Avusturya Lisesi ve Ankara Atatürk Lisesi'nde ortaokul ve lise eğitimini aldı.
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi (1969) ile Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Tarih Bölümü'nü bitirerek üniversite eğitimini tamamlayan Ortaylı, daha sonra Viyana Üniversitesi Slavistik ve Orientalistik Bölümü'nde öğrenim gördü.
1982 yılında akademik kariyerini sonlandıran Ortaylı, bu esnada Viyana, Berlin, Paris, Princeton, Moskova'da misafir profesör olarak ders verdi.
En sonunda tarihler 1989'u gösterdiğinde Türkiye'ye dönme kararı alan Ortaylı, burada profesör oldu ve 2002 yılında Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Tarihi anabilim dalı başkanı oldu.
Türkçe, Almanca, İngilizce, Rusça, Fransızca, İtalyanca ve Farsça dillerini akıcı bir şekilde konuşan Ortaylı, Kırım Tatarca, Slovakça, Romence, Sırpça, Hırvatça, Boşnakça, Arapça, Latince, İbranice, Antik Yunanca ve Yunanca dillerini orta seviyede biliyor.
Milli Saraylar Bilim Kurulu Başkanı, Uluslararası Osmanlı Etüdleri Komitesi Başkan yardımcısı ve Avrupa İran Tetkikleri Cemiyeti üyesi olmasının yanı sıra 1 yıl boyunca NTV'de Mehmet Barlas ile beraber bir tarih programı yaptı.
1981 yılında Mersin eski Senatörü Dr. Talip Özdolay'ın kızı Ayşe Özdolay ile evlenen Ortaylı'nın bu evlilikten Tuna isimli bir kız çocuğu oldu. Evliliği uzun soluklu olmayan Ortaylı, 1999 yılında eşinden boşandı.
İlk kitabını 1980 yılında Osmanlı İmparatorluğu'nda Alman Nüfuzu adlı eseriyle ortaya koyan İlber Ortaylı, 30'dan fazla kitabın yazarı!
Yazar ve tarihçi İlber Ortaylı'nın en popüler birkaç kitabını sizler için aşağıda derledik;
Kitaplarında yaşam tecrübesini paylaşmayı seven ve her yaşında kendisine ayrı ödevler çıkaran, İstanbul âşığı nadide bir entelektüel olan İlber Ortaylı, bu kitabında çocukluğunu, eğitim hayatını, yetiştiği iklimi, çevresindeki mizaçları ve ülkelere dair gözlemlerini sunuyor.
İlber Ortaylı bu kitapta kişinin hayattaki gayesini nasıl belirleyeceğini, hedefini nasıl koyacağını, geleceğini nasıl planlayacağını, potansiyelini nasıl değerlendireceğini sunuyor. Kişinin önce kendini tanıması gerektiğini belirten Ortaylı, bu kitabında deneyimlerini tüm detaylarıyla aktarıyor.
yediden yetmişe herkesin faydalanacağı Bir Ömür Nasıl Yaşanır? adlı kitabında İlber Hoca, bir insanın, çocukluktan itibaren hayatın hemen her alanında ihtiyaç duyacağı çözümleri nasıl bulabileceğini yani bir ömrü nasıl verimli yaşayabileceğini anlatıyor.
1880'liler kuşağı, Balkan coğrafyası ve Mustafa Kemal'in aile kökeni ile başlayan bu kitap, Atatürk'ün eğitim hayatından Enver Paşa ile olan ilişkisine ve Milli Mücadele dönemine kadar Atamızın yaşamındaki her ana odaklanıyor.
'Herkes kendi talihinin mimarıdır.'
'Sorunu abartmayı çözüm sanıyorlar.'
'Lütfen sabah kahvaltı veremeyeceğiniz, akşam masal anlatıp öpemeyeceğiniz çocuğu dünyaya getirmeyin.'
'Hayat telaşından kaç yaşınıza geldiğinizi fark etmiyorsunuz.'
'Zavallı Türkçe! Ne güzelsin ve ne kadar şuursuz, cahil, cüretkâr evlatların var; seni berbat ediyorlar.'
'Türkler tarihin her safhasında görünen, tarihi inşa eden kavimlerden biridir...'
'Bir şehrin nasıl bir yer olduğunu öğrenmek için, küçük insanın nelerle mutlu olduğuna bakın. Onlar şehirden istifade edebiliyorsa, orası iyi bir şehirdir. Burjuvazi yolunu her yerde bulur ama küçük insan bulamaz.'
'Ne yaşadıysanız yüzünüze yansır. İnsanın yüzü bir kitap gibi okunabilir.'
'Her bir hayat kıymetlidir, lütfen hayatınız üzerine düşününüz ve yazınız.'
Kitaplarının aşağı yukarı yarısı, program ve röportajlarda söylediklerinden oluşan bir derleme. Kronik Kitap ve Timaş Yayınları İlber Ortaylı'nın adını sonuna kadar kullandıkları için bazı cümleler farklı kitaplarda olduğu gibi karşınıza çıkıyor. Hatta İnkılap Kitapevi'nin yine söyleşi tarzında basımını yaptığı İttihat ve Terakki kitabının yarısı Osmanlıca olmasına rağmen sırf İlber Ortaylı'nın adı var diye internet üzerinden satış yapan bir kitap sitesinde 2314 adet satmış ki bu kitabı alanlardan biri de benim.
Tarihçileri sevmem. Banane tarih olandan. Adı üstünde yaşanmış bitmiş gitmi boş işler. Matematik fen lazım. Boş işler bakani