Çağımızın Sorunlarından Biri Olan Dijital Göz Yorgunluğunu Engellemenin 10 Yolu

Hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelen dijital ekranların önünde günde yaklaşık yedi saat geçirdiğimiz tahmin ediliyor.

İşyerindeki monitörlerimize odaklanmak, telefonlarımıza  bakmak ve evde televizyon seyretmek bu sürenin içinde yaptığımız aktivitelerden. Çok uzun süre ekrana bakmak bulanık görme, göz yorgunluğu ve hatta baş ağrısı gibi rahatsızlıklara neden oluyor. Ayrıca, araştırmalar dijital ekranlara bakmanın miyop ve sarı nokta hastalığı gibi daha zararlı uzun vadeli olumsuz etkilerini de keşfetti. Peki çağımızın sorunu olan dijital göz yorgunluğu nasıl engelleriz? Gelin bununla ilgili ipuçlarına bir göz atalım...

1. 20 dakikada bir başka bir yere bakmayı deneyebilirsiniz.

Her 20 dakikada size uzakta olan bir şeye en az 20 saniye bakmayı denemelisiniz. İşinize veya oynadığınız oyuna odaklandığınızda bu taktiği kullanmayı hatırlamak zor olabilir. Bunu hatırlamak için masanıza bir not koyabilir veya alarm kurmayı deneyebilirsiniz.

2. Doğal ve yapay aydınlatmaları doğru bir şekilde kullanmalısınız.

Bilgisayarın yarattığı göz yorgunluğunu veya dijital ekrana bakmaktan kaynaklanan herhangi bir rahatsızlığı azaltmanın en iyi yollarından biri, uygun ışıklandırma kullanmaktır. İster dizüstü bilgisayarınızda çalışıyor olun, ister dizi izliyor olun uygun bir aydınlatma kullanmanız gerekir. Bu şekilde, göz yorgunluğunuzun başlıca nedeni olan yüksek düzeyde mavi ışığa maruz kalma düzeyini azaltabilirsiniz.

Işıklandırma konusunda kullanabileceğiniz bir kaç öneri şu şekilde sıralanabilir:

  • Bilgisayarınızın yanına ayarlanabilir bir masa lambası takmalısınız.

  • Üstten aydınlatmaları özellikle floresan lamba kullanıyorsanız  kapatmalısınız.

  • Panjurları veya gölgelikleri kapatarak dıştan gelen ışığı engellemelisiniz.

  • Bilgisayar ekranınızı pencerelerin önüne değil yan tarafına yerleştirmelisiniz.

3. Kendinizi mavi ışıktan korumalısınız.

Mavi ışık her dijital ekrandan geldiği için bundan tamamen korunmamız mümkün olmayabilir. Fakat, mavi ışığı engelleyen gözlükler veya mavi ışığı engelleyen koruyucularla bundan bir nebze de olsa korunabiliriz.

4. Cihazlarınızdaki ekran parlaklığını azaltmalısınız.

Ekranlarınızdaki parlaklık düzeyini düşürmek göz yorgunluğunu engellemeye çok yardımcı olabilir. Bazı cihazların göz yorgunluğunu engellemek için olan modlarını da kullanabilirsiniz. Fakat burada önemli olan ekranın parlaklığını tamamen kısmamaktır. Çünkü parlaklık çok az olduğunda da gözünüzü yoracaktır.

5. Çalışma alanınızı doğru bir şekilde ayarlamalısınız.

Ekran yorgunluğunu engellemek için nasıl ve nerede oturduğunuza da dikkat etmeniz gerekir. Bilgisayarınızla aranızda bir kol mesafesi uzaklık bırakmalı ve ekranı göz hizasına getirmelisiniz. Sağlıklı bir duruş ve dinlenmiş gözler için iyi bir sandalye de çok önemlidir. Bu nedenle ergonomik tasarımı tercih ettiğinizden emin olmalısınız.

6. Bilgisayarınızın görüntü ayarlarını düzenleyebilirsiniz.

Bilgisayarınızın ekran ayarlarını düzenlemek, göz yorgunluğunu engellemeye yardımcı olabilir. Özellikle uzun belgeleri okurken veya oluştururken rahatça görebilmek için metin boyutunu ve kontrastı ayarlamalısınız. Genellikle beyaz zemin üzerine siyah yazılar en iyi kombinasyondur. Ayrıca, ekranınızın renk sıcaklığını düşürmek uzun süre bir şeyler izliyorsanız gözlerinizin daha az yorulmasını sağlayacak ve mavi ışık miktarını düşürecektir.

7. Düzenli olarak ara vermeyi denemelisiniz.

Dijital ekran yorgunluğu yaşamak istemiyorsanız düzenli aralıklarla ara vermeniz gerekir. Bir dizi izliyorsanız her bölüm sonunda ara vermeyi ya da iş yaparken saatte bir 5 dakikalık kısa molalar vermeyi düşünebilirsiniz.

8. Daha sık göz kırpmalısınız.

Dakikada 10 ila 20 kez göz kırptığımız tahmin ediliyor. Göz kırpmak, göz sağlığımız için mühimdir. Ne yazık ki, gün boyunca ekrana baktığımızda yeterince göz kırmayabiliyoruz. Örneğin, telefonunuza veya bir video oyununa bakarken iki dakika boyunca göz kırpmayı bıraktığınızı bile fark edebilirsiniz. Bu gözleriniz için zararlıdır. Ekrana bakma sürenizi azaltarak veya göz kırpmayı hatırlamak için anımsatıcı kullanarak bu sorunun üstesinden gelebilirsiniz.

9. Beslenmenize dikkat etmelisiniz.

Birçok insan bunu düşünmese de aslında beslenme şekliniz de dijital göz yorgunluğunu etkiler. Göz sağlığınıza daha iyi gelebilecek besinler tüketerek ve yeterince vitamin aldığınıza emin olarak göz yorgunluğundan kaçınmanız mümkündür. ayrıca yeterli su içmeyi de unutmamalısınız.

10. Çalışırken birden fazla yere bakmanız gerekiyorsa alanınızı gözünüzü yormayacak şekilde düzenlemelisiniz.

Çoğumuz çalışırken birden fazla ekrana veya hem bilgisayara hem de önümüzdeki kağıtlara bakmak durumun kalırız. Bu durumda gözlerimiz sürekli olarak birden fazla yere odaklanmaya çalışırken daha çok yorulur. Bunu engellemek için kullandığınız kağıtları bilgisayarın yanına asmayı ya da ekranları gözünüzü daha az yoracak şekilde konumlandırmayı deneyebilirsiniz.

Bilgisayar ekranları son yıllarda günlük rutininizin bir parçası haline geldi.

Bu nedenle aşırı ekran süresi nedeniyle yaşayabileceğimiz sorunları daha iyi anlamaya başlıyoruz. Bulanık görme, kuru gözler, boyun ağrısı, baş ağrısı ve kuru gözler dijital göz yorgunluğunun belirtilerindendir. Bahsettiğimiz ipuçlarını günlük yaşamınızda uygulayarak günün büyük bir bölümünde ekrana bakıyor olsanız bile gözlerinizin daha az yorulmasını sağlayabilirsiniz.

Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım...

İlginizi çekebilecek diğer içeriklere buradan ulaşabilirsiniz. 👇

İnsanları Aktif Bir Şekilde Dinlemenin Kariyerinize Katkıda Bulunabileceğini Biliyor muydunuz?
İzleyecek Bir Şey Bulamıyorum Diyenlere Dev Amme Hizmeti: Tüm Zamanların En Başarılı 100 Dizisi
Detaylara Dikkat Etme Yeteneğinizi Geliştirmenize Yardımcı Olacak 15 İpucu

Popüler İçerikler

Komplo Teorilerine Neden Olan ve Irkçı Saldırıya Maruz Kalan Siyahi Çocuğun Ailesi Konuştu
Mustafa Keser Genç Şarkıcıların Saygısız Tavırlarından Rahatsız: "Enselerine Sille Çekmek İstiyorum''
8 Yaşındaki Kızını da Alıp Üvey Oğlu ile Kaçan Kadın Müge Anlı'yı Çileden Çıkardı!