Çağımızın Problemi Stres Hakkında Bilmeniz Gerekenler!

Değişen hayat şartları nedeniyle günümüzde hemen hemen herkes farklı konularda 'stres' oluyor. Oysa stres birçok hastalığın ana nedenlerinden biri. Onunla mücadele edebilmemiz için onu daha yakından tanımamız gerekiyor. Stresle ilgili bilmeniz gerekenleri sizin için derledik!

Ruh sağlığı açısından bakıldığında 'stres', aşırı duygusal baskı hissidir.

Uyku güçlüğü, anksiyete, yeme alışkanlıklarında değişiklik, ağrılar, zarar verici davranışlar şeklinde kendini belli edebilir.

Biyolojik açıdan bakıldığında ise bedenimizin aşırı sıcaklık, gıda yetersizliği, tehlikeyle yüzleşme gibi olaylara verdiği tepkidir.

Stresin kabul görmüş belli bir tanımı olmasa da vücudun normal dengesine yönelik her türlü tehdit, stres olarak tanımlanabilir.

Vücudumuz stresle başa çıkabilmek için bazı tepkiler gösterir.

Kan dolaşımımız kalp atış hızını yükselten, nefes alışı hızlandıran, ağrıya neden olan kimyasal sinyallerle dolar. Sindirim ve büyüme gibi acil olmayan fonksiyonlar yavaşlar çünkü vücudun amacı o an hayatta kalmaktır.

Stres tepkisi beyinde başlar. Duygulardan sorumlu amigdala hipotalamusa mesaj göndererek vücudu tepki vermeye hazırlar.

Beynin alacağı ilk karar ''savaş ya da kaç'' olacaktır. Bu amaçla böbreküstü bezlerine sinyal gönderilerek adrenalinin üretimi artırılır ve adrenalin kan dolaşımına karışır. Bu sayede ani bir enerji salınımı gerçekleşir.

Sonrasında kan şekeri yükselir ve vücudu beslemek için yağ asitleri salınır.

Bu moleküller kaslara ve beyne ulaşır. Gerekli olmayan bölgelerdeki kan damarları daralırken kalp atışı ve nefes alışverişi hızlanır. Beyin alarma geçer ve duyular hassaslaşır. Tabi ki tüm tepkiler duruma veya kişiye göre değişkenlik gösterebilir.

Günümüz koşullarında strese neden olan kaynakların çoğu fiziksel zarar görme temelli değildir. Ancak bu tepki atalarımız için faydalıydı.

Vahşi hayvanlarla yüzleşmek, avlanmak bir zamanlar için insan hayatının bir parçasıydı. Günümüzde ise işin, okulun ve ilişkilerin sebep olduğu stres daha muhtemeldir.

Stres kimi zaman kronik bir rahatsızlığa dönüşebilir.

Hayvanlar arasında bir tek insanlar soyut düşünebilme becerisine sahiptir. Ancak bu bazen dezavantajlara da yol açmaktadır. Hiçbir hayvanın dert etmeyeceği para, aşk acısı gibi konular insanlarda uzun vadeli strese yol açabilir.

Spor yapmak sadece bedeninize değil strese de çok iyi gelecektir.

Gelelim stresle nasıl baş edebileceğimize. Spor yaparak bu gerginlik enerjisini tüketebilir, hatta vücutta salgılanan endorfin sayesinde ruh halimizi iyileştirebiliriz.

Sevdiğiniz kişilerle zaman geçirin!

Başkalarından destek almak stresin azalmasında çok faydalı olacaktır. Acılar ve stresler paylaştıkça azalır. Kendinizi ifade etmekten, hislerinizi anlatmaktan çekinmeyin.

Meditasyon ile ana odaklanın!

Düşünme ve hissetme şeklimizi değiştiren meditasyon ve nefes egzersizleri stresin azalmasında faydalı olacaktır. Ana odaklanarak gelecekteki muhtemel sorunları ve geçmişte yaşanan talihsiz olayları unutarak sadece şimdiyi düşünmek stres seviyesini azaltacaktır.

Son olarak küçük bir hatırlatma: Bazı şeyleri değiştiremeyiz ancak değiştirebileceğimiz şeylerin farkına varabiliriz.

Mücadele edebileceğiniz konuları iyice tanımlayın ve harekete geçmek için nasıl aksiyon almanız gerektiği hakkında plan yapın. Bu yöntem stresli zamanlarda çözüm yolunu gösterebilir.

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
YORUMLAR
04.05.2021

Stres kimi zaman kronik bir rahatsızlığa dönüşebilir.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ