Vücut kitle indeksinin 25kg/m2’nin üzerinde olması yani fazla kilolu olmak temelde çok önemli bir diyabet risk faktörüdür. Buna eşlik eden diğer faktörler; gebelikte şeker hastası olmak, iri bebek doğurmuş olmak, kan yağlarındaki yükseklik, kan basıncı yüksekliği, 1. derece akrabalarda tip 2 diyabetin bulunması, kadınlarda polikistik overin varlığı, ensede veya koltuk altlarında deri kıvrımlarının siyahlaşması ve hareketsiz yaşamdır.
Diyabet riski taşıyan kişilerin düzenli olarak kan şekerlerini ölçtürmeleri gerekmektedir. Risk faktörlerinden hiçbiri yoksa 45 yaşın üstünde bir kere ölçtürmek, sonra 3 yılda bir tekrar etmek yeterlidir. Eğer en az bir risk faktörü şişmanlığa ya da fazla kiloya eşlik ediyorsa hiç vakit geçirmeden kan şekerinizi ölçtürmelisiniz.
spor yapın mutlaka, meyve ve tatlıları süt eşliğinde tüketin (abartmadan tabi ki), tam buğday ekmeğini tercih edin pirinç yerine bulgur pilavı tüketimine ağırlık verin, yoğurt ve peynir tüketme alışkanlığı kazanın sadece bunlar bile hayatınızı değiştirir emin olun.. bir yıldır oldu bu hastalıkla uğraşıyorum Allah düşmanımın başına vermesin çok zor gerçekten.. insülin direnciniz varsa bile hafife almayın lütfen
Ekmek yemeyin, şekerli gıdalardan uzak durun.
şeker hastalığında psikolojik faktörlerde çok önemli. benim çevremden gözlediğim kadarıyla şeker hastaları genelde stresli, gerilimli, kaygılı, kendini kasan, hayatı fazla ciddiye alan insanlar oluyor. rahat insanlardan pek şeker hastası çıkmıyor.