Çadır da Kuramayız Artık! Kiralar Sınır Dinledi mi? İstanbul'un 39 İlçesinde Kiraların Durumuna Baktık

Türkiye'de kiralardaki artış son 1 yılda yaşanılanlar çerçevesinde bakarsak doğal ama öderken çok yapay bir tırmanış gösterdi. Kurlardaki ve akabinde enflasyondaki artışın getirdiği ortamda faizlerdeki düşüşün de desteğiyle konut fiyatlarında görülen yükseliş yabancı satışı gibi yan etkenlerle de beslenince bir nevi kaçış yolu oldu. Hemen ardından kiralardaki artış da kaçınılmaz oldu. Bunların gelişimi de fırsatçılığı besleyince tabiri caizse 'olan oldu.'

Kiralardaki artış son 1 yılda resmen roket olunca sınırlamalar kaçınılmaz oldu.

TÜİK'in TÜFE verisinde son 12 aylık ortalamalara oranla yapılan kira zamları 2021 Ocak ayında yüzde 12,53 oranında olurken, kur, enflasyon, faiz üçgeninde Bermuda misali Aralık ayında yüzde 19,60'a çıksa da ev sahiplerini engelleyemedi. Zaten geriden gelen ortalama hesabıyla geriden gelen bir dip dalga yaratarak Temmuz 2022'de yüzde 49,65'e ulaşmıştı. Hükümet de bu bağlamda 1 yıllık süreyle artışlara yüzde 25 sınırı getirdi. Sınırlamayı dinleyen ev sahibi var mı bilinmez ama son olarak Eylül 2022'de 'kira zam oranı' TÜİK'e göre yüzde 59,91 olmuştu.

İstanbul'da kiralar 1 yılda ortalama 4 bin TL bandından yaklaşık yüzde 150 artışla 10 bin liranın üzerine çıkarken, 2 yıllık artış ise inanılmaz boyuttaydı.

Sahibinden Emlak Endeksi verilerine göre, 2 yılda kira oranlarındaki artış yüzde 337,42, 3 yılda yüzde 397,62 ev 4 yılda da yüzde 432,09 oranında görülüyor.

Metrekare bazında yüzde 153,53 olan kira artışında dolar bazında bakarsak 1 yılda mütevazı ama 2 yılda kurdaki artışa rağmen yüzde 85 gibi bir oran görülüyor.

Diğer şehirlerde de durum çok farklı değil aslında. Ankara'da yıllık kira artışı yüzde 169 oldu.

İzmir genelinde de asgari ücretin üzerine çıkan bir ortalamayla yüzde 162 artış görülüyor.

Bugün itibarıyla Türkiye'de bulunan 103 bin 851 adet ev kirası ilanının 31 bin 545'i İstanbul'da bulunurken, sadece 3 bin 473'ü asgari ücret ve altında bir tutarda.

10 bin liranın altında 14 bin 282 ilan bulunuyor. Yani ilanların yaklaşık 3'te biri asgari ücretle oturulabilir durumda olurken, o da maaşın tamamını da vermeye razıysanız.

Dün Korkusuz'da yayımlanan bir haberde sosyal medyada bir akademisyenin isyanına yer verildi.

pbs.twimg.com

Sonrasında akademisyen sosyal medya hesabını kilitlerken, birçok akademisyenden de destek gördü.

Kadıköy'deki kiralar için de Geçinemiyoruz platformunun Eylül ayındaki kira ortalaması bildirisini Rasimpaşa/Yeldeğirmeni Muhtarı Sultan Aksu da paylaştı.

pbs.twimg.com

Bugün de sabah saatlerinde radyo programcısı Nihat Sırdar yayında #KiralarınDurumu hashtag'ini kullanarak insanlara hallerini sordu.

Tüm bu bilgiler ışığında önce sosyal medyada yapılan yorumlara bakalım ardından da İstanbul'un 39 ilçesindeki son durumu anlatalım. Buyurun👇

Doçent, profesör, doktor, mühendis, öğretmen fark etmiyor artık.

Yüzde kaç ediyordu?

Doktor da fark etmiyor demiştik.

"Haddini bil!" derdik de herkes enflasyondan kaçıyor.

İnce düşünceli(!) ev sahipleri de var.

Bu da başka bir örnek!

Son çare çadır kurarız diyenlere de antrparantez kötü bir haberimiz var: Vergi geliyor!

Cumhuriyet'in aktardığı bir habere göre, geceleme işletmeye ait olsun olmasın çadır, çadır-araba, çekme karavan, motokaravan, bungalov gibi ünitelerde yapılan konaklamalar vergiye tabi olacak. Konaklama vergisi 1 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girecek.

İstanbul'da 39 ilçe var. Adalar, Silivri, Şile gibi nispeten yazlık bölgeler de bulunuyor. İşte bu ilçelerde ortalama kiralar ve artış oranları.

İlçelerin sıralaması son 1 yıldaki artış oranına göre olurken, 1 yıl içinde en çok Esenler'de  kiralar artmış görülüyor. Yüzde 280 kadar artan kiralar Temmuz 2022'de devletin getirdiği yüzde 25 sınırlamayla da durmamış yüzde 53,62 oranında artmaya devam etmiş. 1 yıl içinde yüzde 200'ün üzerinde kira artışı görülen iki ilçe de Sultanbeyli ve Kağıthane olarak görülüyor.

Artış oranı sınırlaması sonrası kira azalışı yaşayan ilçeler de olurken, mevsimsel etkilerin de olduğu bölgeler olduğu fark ediliyor. Adalar ve Şile gibi.

Hali hazırda kiraların yüksek olduğu bir bölge olan Beşiktaş'ta da kira sınırlaması sonrası çok sınırlı bir gerileme görülürken, 1 yılda da İstanbul'da kiraların en az arttığı ilçe olmuş ki zaten ilçede kira ortalaması 26 bin 700 lira. 

İstanbul'da asgari ücretin altında kira ortalaması olan tek ilçe ise Silivri. 

Sarıyer de İstanbul'un en pahalı ilçesi olarak göze çarpan farklı bir detay oluyor.

Sizin için hazırladığımız İstanbul ilçelerinin kiraları tablosu👇Bir nevi Eylül 2022 kira rehberi. Bu arada sizin ilçede durum ne? Yorumlarda buluşalım.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir👇

Bircan Bali ile Seren Serengil'in En Kötü Ev Kirasının 50 Bin TL Olduğunu İddia Ettiği İlginç Ekonomi Sohbeti
İstanbul'un Ortasında 3.500 TL Kira İstenen Bu İğrenç Evi Görünce Uzaklara Dalacaksınız!
Kira ve Mevduat Karşılaştırması: Evi Satıp Kirada Oturmak Daha mı Kârlı?
Şişli'deki Kibrit Kutusu Kadar Ev İçin 42 Bin Lira Kira İstenen İlanı Görünce Hayattan Soğuyacaksınız

Popüler İçerikler

Narin Güran'ın Babası Arif Güran İlk Mahkeme Sonrası Konuştu: "Kızımı Nevzat Bahtiyar Katletti"
Türkiye'de 9.05'te Hayat Durdu! Atatürk'e Saygı Duruşu!
MasterChef Jürileri Somer Şef ve Mehmet Şef'ten Köfteci Yusuf Çıkışı: "Bunu Deli Bile Yapmaz!"