Caddebostan'daki Manzarayı Görenler Güne Merakla Başladı: Sahildeki Kırmızı Yosunların Sebebi Ne?

İstanbul'daki lodos sebebiyle Caddebostan sahili kırmızı yosunlarla örtüldü. Manzara ile karşılaşan vatandaşlar şaşırırken konunun uzmanlarından açıklama geldi. 

İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Meriç Albay, 'Marmara'nın su kalitesinin, su sağlığı bakımından iyi olmadığını gösteriyor' dedi.

DHA'nın aktardığı bilgiye göre, sahilde yürüyüş yapan Dilek Seyhan, 'Yaklaşık 15 yıldır Göztepe’de oturuyorum. Sık sık burada yürüyüş yaparım. Daha önce hiç böyle bir şey görmedim. Normalde lodos olduğu zaman bir yosun geliyor ama daha yeşilimsi bir yosun. İlk defa böyle bir kırmızı bir yosun gördüm. Kokusu da biraz değişik olduğu için bir araştırılması gerekiyor, bu yosun nereden geliyor.” dedi.

'Lodosun saatteki hızı 100 km’ye çıkınca bir gecede doluyor buralar...'

Zafer Karaboğa ise, 'Her sene Kasım’dan sonra Ocak, Şubat, Mart’a kadar lodos oluyor. Senede 3-4 kere tekrarlıyor. Lodosun saatteki hızı 100 km’ye çıkınca bir gecede doluyor buralar. Bütün sahil oluyor sadece burası değil. Fenerbahçe’de oluyor Bostancı’ya doğru. Belediye ekipleri geliyorlar tam temizliyorlar aradan bir iki hafta geçiyor, bir daha oluyor yine geliyorlar. Böyle nisana kadar devamlı oluyor. 2014’te 110 km esti, 3 metre tepe yaptı. Burada 8-10 tane kayık battı. Mendireğin üzerinden atladı dalgalar.” diye konuştu.

Peki uzmanlar görüntü hakkında ne dedi?

Hürriyet'ten Beyza Nur Güler'in haberine göre, İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Meriç Albay, “Aslında bu aşağı yukarı son 10 yıldır sürekli olan bir olay. Aslında bu alglerin bu kadar çoğalması hoş bir şey değil. Su kalitesindeki bozulmayı gösteriyor. Bu suya istemediğimiz oranda azot, fosfor girdisinin olduğunu gösteriyor. Bu tabii aslında ekonomik olarak da değerlendirilecek bir şey ama çünkü aşırı artış gösteren 'yosun' diyor halkımız, alglerden bir tanesi mikrobiyoloji laboratuvarlarımızda işlense rahatlıkla ekonomimize kazandırılacak bir tür ama maalesef şu anda çok fazla çoğaldı. Rüzgarla birlikte de kıyıda olabildiğince artmaya başladı. Hoş bir görüntü değil, yani Marmara'nın su kalitesinin, su sağlığı bakımından iyi olmadığını gösteriyor' dedi.

Popüler İçerikler

MHP, TikTok'un Kapatılması İçin Kanun Teklifi Hazırlıyor: "Ahlak Yok Olursa Gelecek Yok Olur"
Yalı Çapkını Hayranları Ferit'i Görmek İçin Tekneyle Sete Gitti!
Göndermesiz Anket: En Komik Komedyeni Seçiyoruz!
YORUMLAR

Ulan fotograflar da öbek öbek çöpleri görünce denizin durumunun kotu olduğunu anlamak için Dekan olmaya gerek yok bence .

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ