Büyülü Görünümüyle Bir Dönem Avrupa'yı Ele Geçirip Mimariye İlham Veren Barok Sanat Akımı

Barok sanat akımı 16 ve 18. yüzyıllarda gelişen ve müzik, resim, edebiyat, mimari gibi birçok alanda kendine yer bulan bir akımdır. Barok akımı mimari alanda ilhamını tanrılar ve mitolojiden alır. Peki barok sanat akımı nedir, özellikleri nelerdir? Sizler için araştırdık. Detaylar için buyurun efendim...

Barok kelimesi Portekizce tam yuvarlak olmayan eğri büğrü inci anlamına gelen barocco kelimesinden gelir. Günümüzde resim, müzik, edebiyat gibi birçok alanda kullanılan bu sanat akımının en göze çarptığı alan ise mimaridir.

Barok mimari 16. yüzyılda İtalya'da ortaya çıkmış ve 16-18. yüzyıllar arasında tüm Avrupa'ya yayılmıştır. Barok akımı 18. yüzyıla gelindiğinde yerini daha kaba ve sert bir tarz olan rokoko akımına bırakmıştır.

Öncülüğünü Cizyitlerin yaptığı barok sanat akımı Avrupa'nın birçok bölgelerinde Latin Amerika'nın ise tamamında büyük bir ilgi ile karşılanmıştır.

Barok akımının yaratıcıları ise Francesco Borromini, Pietro Berettini da Cortona, Maderno, ve deLorenzo Bernini gibi büyük sanatçılardır.

Bu sanat akımının temel özellikleri arasında ise dalgalı yüzeyler ve eğri çizgiler yer alır.

Barok sanatının mimari alanda ilk görüldüğü yer İtalya'dır. Barok mimari ilk kez ünlü bir mimar olan Giacomo Barozzi da Vignolala tarafından inşa edilen Gesu Kilisesi ile birlikte ortaya çıkmıştır. Kilisenin katlarını birbirine bağlayan kıvrımlı köşeleri, eğrisel çizgileri, çıkıntılı yapısı ve ışık oyunları bu kilisenin gelecek dönemlerde yapılacak diğer mimari eserlere ilham olmasına neden olmuştur.

Barok mimarinin ortaya çıkış sebebi halkın ilgisini Protestanlıktan uzaklaştırmaktır. Hatta o dönemlerde barok yapılar kilisenin propaganda aracı olarak bile kullanılmıştır.

Roma'nın ve Papalığın etrafında gelişen bu sanat akımı Hristiyan ruhunun yeniden kuvvetlenmesi için kullanılmış ve bir kurtuluş yöntemi olarak insanlara sunulmuştur. Tüm bunlar yaşanırken Katolik sembolizmine bağlı kalınmıştır.

Bu bağlamda dünyada en bilinen yapı ise Giovanni Lorenzo Bernini tarafından inşa edilen San Pietro Bazilikası'dır.

Barok döneminin öne çıkan unsurları arasında heykeller, havuzlar, bahçeler, salonlar, duvar işlemeleri ve resimler yer alır.

Tüm bu özellikleri bir arada bulunduran en ünlü Barok Sarayı ise Paris'te yer alır. Bu yapı dünyaca tanınan Versay Sarayı'dır.

Barok mimarilerinde yaratıcı tasarımlar kullanılarak sütun, kemer, friz gibi geleneksel yapıların şekli değiştirilir. Bu yapılardaki kapı ve pencerelerin üzerlerinde bulunan alınlıklar yarım daire ya da üçgen biçiminde bulunur.

Tüm bunların dışında barok mimarisinin özellikleri şu şekildedir; 

  • Kıvrımlı duvarlar

  • Bilerek yarım bırakılan ögeler

  • İçbükey ve dışbükey yüzeyler

  • Tavan freskleri

  • Mitolojik resimler

  • Işık ve gölge etkileri

  • Altın kaplama objeler

  • Veba sütunları

Şimdi gelin büyüleyici bu mimari akımın örneklerine birlikte bakalım!

Versailles Sarayı - Fransa

Aziz Paul Katedrali - Londra

Aziz Nikolas Kilisesi - Prag

Madrid Kraliyet Sarayı - Madrid

Nuruosmaniye Camii - İstanbul

Dolmabahçe Sarayı - İstanbul

Malta Köşkü - İstanbul

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Leonardo Da Vinci'nin Yer Çekiminin Anahtar Noktasını Einstein'dan Önce Bulduğunu Biliyor muydunuz?
Sanat Alanında "Küçük Küpler" Anlamına Gelen Kübizm Akımının Picasso ile Ortaya Çıkış Tarihi
Gladyatörlerin Savaş Alanı Kolezyum Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şeyi Anlatıyoruz!

Popüler İçerikler

Tarihe Geçti: Milli Gururumuz Mete Gazoz Avrupa Şampiyonu!
Diyanet, "Karalamalara Rağmen" Diyerek Duyurdu: Din Adamlarına Güven Oranı Açıklandı
Karısının Başka Biriyle İlişkiye Girdiğini İzleyen Adamdan Şaşırtan İtiraflar!