Büyüleyici! Çin'de Çoğu Keşfedilmemiş Türlere Ait '518 Milyon Yıllık' Fosiller Bulundu

Bilim insanları, Çin'in Hubei eyaletinde bir nehir kıyısında yaklaşık 518 milyon yıllık olduğu tahmin edilen binlerce fosil buldu. Canlıların deri, göz ve iç organları gibi yumuşak dokularının bile çok iyi korunmuş olduğu için fosillerin 'büyüleyici' bir keşif olduğu belirtiliyor.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, fosillerin günümüzden 545 milyon yıl önce başlayıp, 495 milyon yıl önce sona erdiği kabul edilen Kambriyen dönemine ait olduğu tahmin ediliyor.

Paleontologlar Danshui nehri yakınında bulunan fosillerin yarısından fazlasının "keşfedilmemiş türlere" ait olduğu söylüyor.

20 binden fazla numune toplandı

Bölgeden 20 binden fazla fosil numunesi toplandı ve şu ana kadar ancak 4.351'i incelenebildi.

İncelenen türler arasında solucanlar, denizanaları, deniz anemaonları ve su yosunları var.

"Tortu altında kaldıkları için çok iyi korunmuşlar"

Araştırmanın liderlerinden Çin Kuzeybatı Üniversitesi'nden Profesör Şingliang Zhang fosillerin 'canlıların kökenine dair çok önemli bir kaynak' olacağını belirtti.

Profesör Robert Gaines de fosillerin büyük oranda denizanası ve solucan gibi, normalde fosilleşme şansı çok düşük olan yumuşak dokulu canlılara ait olması nedeniyle çok önemli olduğuna dikkat çekiyor. Canlıların bir fırtına sonucu ani olarak tortu altında kaldığı ve bu sayede çok iyi korunduğu tahmin ediliyor.

"Son 100 yılın en önemli keşiflerinden"

Araştırmada yer almayan ancak keşfi BBC Bilim için değerlendiren paleontolog Allison Daley keşfin son 100 yılın en büyük keşiflerinden biri olduğunu söyledi.

Daley 'Aklımı başımdan aldı, bir paleontolog olarak bu kadar inanılmaz bir keşfe tanık olacağımı tahmin bile edemezdim. İlk kez korunmuş bir denizanası görüyoruz' dedi.

Çalışmalar sürüyor

Araştırma ekibi geri kalan fosillerin türlerini belirlemeye çalışıyor. Aynı zamanda bölgede kazı çalışmaları da sürüyor.

Fosillerin ait olduğunun düşünüldüğü Kambriyen dönemde dünya üzerindeki hayvan çeşitliliğinde çok büyük bir artış yaşanmıştı.

Profesör Robert Gaines, biyolojik çeşitliliğin bugün doğal karşılanan bir olgu olduğunu ancak birçok hayvan türünün Kambriyen dönemdeki 'patlamada' ortaya çıktığını belirtiyor. Gaines 'Bu bize aynı zamanda varolmuş tüm hayvanlarla ne kadar derin bir yakınlığımız olduğuna da gösteriyor' diyor.

Popüler İçerikler

Narin Güran'ın Babası Arif Güran İlk Mahkeme Sonrası Konuştu: "Kızımı Nevzat Bahtiyar Katletti"
Çanakkale'de AK Partili Belediyenin Tepki Çeken Atatürk Afişi Kaldırıldı!
18 Yaşındaki Şampiyon Balerin Eylül Sıla Ilgaz, Aile Evindeki Odasında Ölü Bulundu
YORUMLAR
25.03.2019

eline 518 milyon yaşında bişey alıyorsun cidden çok acayip be

25.03.2019

cevrenizde bulacaginiz herhangi bir dogal tasin bir yac yuzmilyon yildan genc olmasi cok olasi degil. milyarlarca yillik olmasi bile gayet mumkun. arabaniza koydugunuz benzin bile yuz milyonlarca yillik. hele bir meteor bulduysaniz en az 4milyar yasindadir, en az. milyarlarca yil uzayda gezegenlerin arasinda heryeri dolasip en son elinize ulasmis olur. boyle dusununce insan kendi algisinin ne kadar dar bir zaman cercevesine hapsoldugunu anliyor.

24.03.2019

Hayatım bana çok anlamsız geldi birden :(

Gittikçe eskiye dair kalıntılar buluyorlar..Bu kadar eski bir şey bulunduğunu okumamıştım..İleride 1 milyar yıllık bir şeylerde bulurlarsa şaşırmam.

25.03.2019

Trilobitlerle aynı dönemden kalma arkadaşım bunlar. O kadar bol ki bu dönemden kalma fosiller, bende bile var, amazondan 50-60 $'a kayıt belgesi ile birlikte alabiliyorsun bunlardan. Avustralya kıyılarında sıklıkla görülen stromatolitler bi çeşit taş sanıldı uzun zamanlar, Biraz araştırılınca 2 milyar yıllık fosiller olduğu bulundu. Daha da eskileri, 3.7 milyar yıllık örnekleri ise Grönland'ın doğusunda mevcut. Yani ben de 1 milyar yıllık bir fosil bulsalar şaşırmam.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ