Büyüklüğünü Hayal Bile Edemediğimiz Evrenin Şeklinin Nasıl Olduğunu Hiç Düşünmüş müydünüz?

Gökbilimciler evrenin 'şekli' hakkında konuştuklarında, bunun küre mi yoksa küp mü olduğundan daha spesifik bir şeyden bahsederler. Genel Görelilik Teorisi, evren için üç şekle veya geometriye izin verir. Bunlar 'düz', 'kapalı' veya 'açık' şekillerdir. Biz de bu yazımızda evrenin şeklinden bahsediyoruz.

Bu şekilleri evren açısından tasavvur etmek zordur, ancak bir yaprak kağıt (düz), bir küre (kapalı) veya bir eyer (açık) ile karşılaştırılabilirler.

Evrenin şekli, evrenin sonsuza kadar genişleyip genişlemeyeceğini (veya sonunda çökeceğini) ve sonlu mu yoksa sonsuz mu olacağını belirler. Hangi şekil olduğu, toplam yoğunluğuna ve genişleme hızına bağlıdır.

Evrenin şeklini belirlemenin en uygun yolu, Büyük Patlama'nın kalıntısı olan kozmik mikrodalga arka planını kullanmaktır.

Bu zayıf ışığın sıcaklığındaki küçük uzamsal değişimler, erken evrende hareket eden ses dalgaları tarafından üretilir. Bu sıcak ve soğuk noktaların gerçek boyutu doğru bir şekilde hesaplanabilir ve ardından ölçülen boyutlarıyla karşılaştırılabilir. Bu, tüm evrende geniş bir trigonometri ölçümü yapmak ve uzayın geometrisini ortaya çıkarmak gibidir.

Son birkaç yılda, gökbilimciler kozmik mikrodalga arka planındaki sıcaklık dalgalanmalarını çok doğru bir şekilde ölçtüler.

Sonuçlar, evrenin yoğunluğunun, pozitif veya negatif herhangi bir eğrilik olmaksızın her yöne genişleyecek kadar yüksek bir doğruluk derecesine sahip olduğunu, başka bir deyişle evrenin 'düz' olduğunu gösterdi. Bu düz evren teorisi, standart kozmolojik modelin önemli bir bileşenidir.

Fakat bu kesin ve koşulsuz bir sonuç değildir.

Düz evren teorisinin tamamıyla kabul edilmediği de göz önünde bulundurulmalıdır. Bazı araştırmalar, kütleçekimsel merceklenme miktarı gibi farklı ölçümlerden yola çıkarak evrenin kapalı bir şekle sahip olduğu varsayımına yakınlaşmıştır.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir

Evrende Bu Zamana Kadar Görebildiğimiz En Görkemli Patlamalar Olan Süper Parlak Süpernovalar Nedir?
Uzay Gemilerinin Etrafında Manyetik Alan Oluşturarak Astronotları Kozmik Radyasyondan Koruyabilir miyiz?
13.7 Milyar Yıldır Var Olduğu Söylenen Evrenin Yaşı Nasıl Hesaplandı?

Popüler İçerikler

JASAT Tutanağı Ortaya Çıktı: Narin'in Cesedini Gizli Tutmak İçin 6 Farklı Yöntem Kullanmışlar!
Gürgen Öz, Miss Turkey 2024 Birincisi İdil Bilgen'e Gelen Eleştirileri Dilan Polat Üzerinden Değerlendirdi!
Kayserili Damat Adayı Gelinin Düğünden Önce Talep Ettiklerini Duyunca Arkasına Bakmadan Kaçtı
YORUMLAR
20.03.2022

ya aga yarin ne bok yicez diye dusunmekten evrenin seklimi kaldi :/

20.03.2022

Sen kafanı takma ilk bulduğun boka kafanı daldır , evrenin şekli sensizde hallolur.

20.03.2022

Bu konu paradoksa dönüştü, düz olarak kabul edildiğinde kozmolojik kriz çıkmış :) Nasa büyük patlamadan geriye kalan kozmik mikrodalga arkaplan radyasyonunu ölçmek için uzaya yolladığı uyduların verileri sonucunda 0,4 hata payıyla evren’in düz olduğunu duyurmuştu. Buna karşılık bazı bilim insanları evrenin küre şekilli olma ihtimalinin düz olmasından 41 kat yüksek olduğunu söylüyor ve kozmolojik krize yol açıyor :P Evrenin sonsuza dek genişlemek yerine bir gün kara delik halinde çökerek yok olacağını söylüyorlar çünkü bu durum evrenin büyük patlamayla nasıl oluştuğunu gösteren kozmik enflasyon teorisine aykırı. Kozmik enflasyonu çöpe atmak ise o teorinin çözdüğü 3 probleme geri dönmek, aynı zamanda büyük patlamadaki tekillik sorunuyla yeniden uğraşmak demek. Çok uzun ve karışık konular ortaya atılan teoriler kadar sayısız karşı hipotez var.

20.03.2022

matematiksel formülü daha tam olarak doğru çıkarılamayan, kaç boyutlu olduğu konusunda net bir sayıda mutabık olunamamış evrenin şeklini anlamaya insanlığın zekası ve hayal gücü hiçbir zaman yetmeyecek.

20.03.2022

E tabi kolay olmadı epey zamanımı aldı.

TÜM YORUMLARI OKU (15)