Büyükada'ya Sokulmayan 220 At, 2 Aydır Güneşin Altında Bekliyor: 'Günden Güne Ölüyorlar'

İstanbul Büyükada'daki faytonlarda kullanılmak üzere getirilen 220 at, adanın bir hastalık nedeniyle karantina altına alınması üzerine yaklaşık 2 aydır Beykoz'da bekletiliyor. Hayvanların uzun süredir güneşin altında bekletilmesi ve bakımsız kalmasına hayvanseverler tepkili. Yük Hayvanlarını Koruma ve Kurtarma Derneği Başkanı Okan Oflaz, atların günden güne ölerek azaldığını söyledi... 

Büyükada'da faytonlarda çalıştırılmak üzere İstanbul'a getirilen 220 at, Beykoz'daki Cumhuriyet mahallesinde yaklaşık 2 aydır güneş altında bekletiliyor. 2017 Temmuz'unda görülen 'Ruam' hastalığı edeniyle adayı karantinaya alan İstanbul İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü atların girişlerine izin vermiyor. Hayvanseverler ise bir an evvel yetkililerin duruma çözüm bulmasını istiyor.

Bakımsız kalan atlara şırıngayla vitamin enjekte ediliyor

Adaya gidişleri  engellenen atlar,  yazın sıcak günlerinde ayakta durmakta zorlanıyor. Bir çok at, bakımsızlıktan zayıf düşmüş halde.  Cumhuriyet mahallesinde atlar ile birlikte kalan at sahipleri bakımsızlıktan yorgun düşen atlara şırınga ile vitamin enjekte ediyor.  Atlarla birlikte yaklaşık 2 aydır beklediklerini söyleyen at sahipleri de durumdan şikayetçi.

"Bizi başı boş bıraktılar"

Onlardan biri olan Gökhan Ceylan, durumun içler acısı olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

“Faytonlarda kullanmak için bunları getirdik. Ama yasak dediler, karantina var dediler. Madem karantina var sarı bayrağı çekin rahat edelim. Ben 35 yaşındayım sürekli bu hayvanların içindeyim daha bugüne kadar birşey bulaşmadı bana. Bize 'hayvanlara eziyet ediyorlar' diyorlar. Biz madem hayvanlara eziyet ediyoruz. Siz de elinizi taşın altına koyun bize bir veteriner gönderin ve devlet olarak bizimle ilgilenin. Bizi başı boş bıraktılar. Ne ilgileniyorsunuz ne de sahip çıkıyorsunuz. Bizce faytonsuz bir ada olmaz. O bir kültürdür. Ben bir seneden beri bu hayvanlara bakıyorum.  Atlarımız gayet sağlıklı ama sağlıksız bir şekilde bekletiyorlar burada.'

"Karantina olmasına rağmen birileri '500 küsur atı getirin' demiş"

Hayvan hakları savunucuları ise  duruma tepkili. Yük Hayvanlarını Koruma ve Kurtarma Derneği Başkanı Okan Oflaz, şunları söyledi:

“2 aydır bu işin üstündeyiz. Bunlar ilk değil.  14 tane Kartal'da bulundu. 209 tane de formula pistinde bulundu. Onlar adaya girdi. Aslında İstanbul'un çeşitli yerlerinden fayton için getirilen atlar çıkıyor. Bundan 2 ay önce getirilmişti. Yaklaşık 270 at vardı. Ruam karantinası sebebiyle sokamamışlar adaya. Burada şimdi atlar günden güne ölerek sayısı azalıyor ve çok kötü haldeler. Yanlarındaki insanların da hali ortada. Bu işin sorumlusu kimse cezalandırılması gerekiyor. Karantina olmasına rağmen, hiçbir sevk belgesi olmadığı halde '500 küsur atı getirin' demiş birileri ve getirmişler. Sonuç işte ortada. Seçim öncesi Cumhurbaşkanımız 'Artık atları fayton zulmünden kurtaracağız' demişti. Bu açıklama içimize sur serpmişti. Biz şimdi bir an önce bu açıklamanın yerine getirilmesini ve bu zulmün bitmesini bekliyoruz.'

Hayvan Hakları Kazandı: Adalarda Fayton Yerine Elektrikli Araçlar Kullanılacak

Ruam hastalığı nedir?

Ruam, halk arasında 'mankafa' olarak da adlandırılan, genellikle tek tırnaklı hayvanlarda görülen bulaşıcı bir hastalıktır. En çok atlarda görülürse de eşek ve katırlar da bu hastalığa yakalanırlar. Kısa sürede öldürücüdür. Hastalıklı hayvanlarla temasta bulunan insanlara da geçebilir.

Popüler İçerikler

"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
YORUMLAR
23.07.2018

Heybeliadalı biri olarak şunu söyleyebilirim ki elektrikli otobüs-araç vs fasa fiso, 1 hafta içinde getirilecek dendi ortalıkta otobüs falan yok faytonlar fırıl fırıl dolanıyor. Seçim vaadiyle chpli kedisever yaşlı teyzelerden oy koparmak için ağızdan kaçırılan bir vaatti. Her neyse olan canım atlara oluyor!

Madem izin vermeyeceksiniz atları getirtip de ne mağdur ediyorsunuz! Faytonda çalışsalar bir dert bu yaşadıkları ayrı bir dert. Yapacağınız işe fıslıyım hıyarlar!!!

23.07.2018

Atları getirten izin veren makam değil. Sorumluluk hayvan sahiplerinin.

23.07.2018

bu haberi yaklaşık 20 gün önce de gördüm ama hastalık karantina falan değil adalarda elektrikli faytonlara döndükleri için at kullanmayacaklar diye atların sahipleri geri götürdüklerine değmiyor diye orada bekletiyorlarmış. günde en az 3 kere su içmeleri gerekirken bi kere su bi kere yemek veriyorlarmış. hangisi doğru bilemedim

TÜM YORUMLARI OKU (19)