Büyük İhtimalle Gerçek Olduğuna İnandığınız 13 Bilimsel Şehir Efsanesi

1. Lavaboda Su Kuzey Yarımkürede Saat Yönünün Tersine, Güney Yarım Kürede ise Saat Yönünde Akar

Tabiki de böyle bir şey söz konusu değil. Evet Coriolis efekti, siklonların farklı yarım kürelerde farklı yönlerde dönmesini sağlar ama bir lavabo genişliğindeki bir şeyde herhangi bir etkisi olmaz. Eğer suyun farklı yönde dönmesini istiyorsanız farklı taraftan dökün :)

Kanıt: http://www.slate.com/blogs/bad_astronomy/2012/03/27/flushing_out_an_equatorial_fraud.html

2. Uluslararası Uzay İstasyonu'nda Yerçekimi Yoktur

Dünya'nın yerçekim etkisi Uluslararası Uzay İstasyonu'nda, yerde olan yerçekimi etkisinden sadece biraz daha azdır. Astronotlara hafiflik etkisini sağlayan şey, istasyonun yerleştiği yörüngedeki serbest süzülüşüdür.

3. İnsanlar Doğal Seleksiyonla Evrilmeyi Bıraktı

Sir David Attenborough Radio Times'daki röportajında : ''Bizim için doğal seleksiyon olayı, yeni doğan çocuklarımızın %95-99'unu yetiştirebildiğimizde sona erdi.'' dedi. Bu olay tam anlamıyla net değil. İnsan evrimi geçtiğimiz binlerce yılda daha da hızlanmış olabilir.

işte röportaj: http://www.radiotimes.com/news/2013-09-09/david-attenborough-i-dont-ever-want-to-stop-work

4. Yıldırım Aynı Yere İki Kere Düşmez

Eğer kanıta ihtiyacınız varsa, Empire State binasına yıldırımın tam 3 kez düştüğünü gösteren videoyu izlemek için buraya tıklayınız.

5. Su Elektriği İletir.

Su elektriği kendi başına iletmez. Bu tamamen onun saf olmamasıyla alakalı. Tuzlu olması bunu sağlar. Ama karşılaşabileceğiniz hiçbir su tam anlamıyla saf olmayacaktır dolayısıyla saç kurutma makinenizi banyoda sizden uzak güvenli bir yerde tutun.

6. Yaban Arısının Uçabilmesi Fizik Kanunlarına Aykırı

Eğer yaban arılarını bir uçak olarak varsayarsanız, elbette uçamaz.  Ama zaten farketmiş olmalısınız ki yaban arıları birer mini uçak değiller. Dolayısıyla farklı bir fiziksel etkiyle havalanırlar. Yaban arıları kanatlarını her bir çırpışında küçük bir girdap yaratırlar, bu olanların kanatlarını yukarı çekmesinde ve havada kalmalarında yardımcı olur.

Kanıt: http://www.physics.org/featuredetail.asp?id=32

7. Yunuslar Diğer Hayvanlardan Daha Akıllıdırlar

Tam tersine yunuslar sandığımız kadar akıllı olmayabilirler. Bilim adamları bir yunus dili bulabilmek için çok zaman harcıyorlar ama henüz bulamadılar. Ayrıca diğer pek çok hayvan, yunusları zeka testinde geçmiştir. Gerçekten üzgünüz minik Flipper.

Kanıt: http://www.lastwordonnothing.com/2013/08/23/dolphins-largely-unexceptional/

8. Dilinizi Yuvarlayabilmeniz Tamamen Genlerinizle Alakalı

1940'ta yapılan bir araştırma da bazı çocuklar dil yuvarlama becerisini elde etmişlerdi. 11 yıl sonra bazı bilim adamları Japonya'daki 6-7 ve 12 yaşlarındaki dilini yuvarlayabilen çocukların yüzde 20 oranında arttığını belirtmişlerdir. Dolayısıyla dil yuvarlayabilmek tam anlamıyla genlerle alakalı değil.

Kanıt: http://udel.edu/~mcdonald/mythtongueroll.html

9. Astronotlar Uzay Kıyafetleri Olmasaydı Patlardı

Uzayda, uzay giysiniz olmadan uzun süre yaşayamazsınız ama patlamazsınız da. Vakum etkisi kanınızı kaynatır, ateşinizi düşürür sonunda da donarak ölürsünüz. İyi yönünden bakın en azından oksijen kaybı yüzünden bilincinizi kaybedeceğinizden bütün bunları yaşadığınızın farkında olmayacaksınız.

Kanıt: http://science.howstuffworks.com/question540.htm

10. Okyanusların Yüzde 95'i Hala Keşfeldilmedi

Aslında bu olay kime göre neye göre keşfedilmemiş ile alakalı. Eğer insan gözüyle görülmemiş alanları kastediyorsanız evet teknik olarak bu doğru, ama hala orda neler olduğu hakkında bir şeyler biliyoruz.

Kanıt: http://blogs.discovermagazine.com/science-sushi/2013/08/23/16-things-buzzfeed-doesnt-know-about-the-ocean/#.VKiKDiusUvl

11. Kahvaltıyı Atlamak Kilo Almanızı Sağlar

Sadece bir avuç araştırma bu düşünceyi derinlemesine test etmiştir. Sonuç olarak da kahvaltıyı atlamanın kilo almanızda çok az ya da hiçbir etkisi olmadığını ortaya çıkarmıştır

Kanıt: http://well.blogs.nytimes.com/2013/09/10/myths-surround-breakfast-and-weight/?_r=1

12. Beynimizin Sadece Yüzde 10'unu Kullanırız

Hiçbir şey yapmadığınız, boş boş oturduğunuz zamanlarda, beyninizin sadece küçük bir kısmını kullandığınızı doğrudur ama 24 saatlik zaman diliminde beyninizin pek çoğunu kullanırsınız.

Kanıt: http://www.scientificamerican.com/article/do-people-only-use-10-percent-of-their-brains/

13. Dünya, Güneş'e Yaz Aylarında Daha Yakındır

Dünya aslında Ocak ayında Güneş'e daha yakındır. Gezegenimizin kendi ekseni üzerindeki eğimi, mevsimleri oluşturur. Yaz aylarında Güneş'e açı olarak daha fazla eğimli oluruz.

Kanıt: http://www.space.com/3304-earth-closest-sun-dead-winter.html

Popüler İçerikler

"Bana Bilmediğim Bir Şey Söyle" Akımına Gelen Tıkanan Muhabbeti Açmalık Bilgiler
Fernando Muslera, Jose Mourinho'yu Hedef Aldı: "İstemiyorsa Gidebilir"
İzmir'de 5 Küçük Kardeşin Öldüğü Yangın Faciası: Bakanlık, Aileyi 18 Kez Ziyaret Etmiş!