Bütün Yaşam Standartlarımızı Etkileyen Para İcat Edilmemiş Olsaydı Günlük Hayatımızda Neler Değişirdi?

Hayatımızı büyük ölçüde kontrol eden bu kağıt parçasının yok olması, dünyamızı nasıl değiştirirdi?

1. Çiftler arasında daha az ayrılık ve boşanma yaşanırdı.

Yapılan araştırmalar, ayrılıkların ve boşanmanın en büyük nedeninin parayla ilgili meseleler olduğunu ortaya koydu. Eğer hayatımızda para diye bir şey olmasaydı, parayla ilgili bütün problemler de (geçim sıkıntısı ve buna bağlı hayat kalitesi vs.) ortadan kalkmış olurdu. Etrafta beraberken daha mutlu çiftler görebilirdik ve ayrılıkların sayısı da epey azalırdı.

2. Dünya'da daha az savaş, daha çok barış hakim olurdu.

Tarihteki en bilindik savaşların çoğunun nedeninin altında aslında para yatıyordu. Yüzyıllardır ülkeler kaynaklar ve yollar üzerinde kontrol sahibi olmak istedikleri için birbirleriyle mücadele etmekte... Eğer hayatımızda para diye bir şey olmasaydı, Dünya üzerinde savaş çıkmasına neden olacak faktörler de epey azalmış olurdu. Mesela bir daha Amerikan devrimci savaşı görmeyebilirdik.

3. Zengin ve yoksul ülkeler arasında fark olmazdı.

Eğer hayatımızda para diye bir şey olmasaydı, ekonomik farklılıklar da ortadan kalkacaktı. Ülkeler, sahip oldukları miktar bakımından eşit olurken, belki de itibar bakımından da eşit olacaktı...

4. Materyalizm azalırdı.

Birçok insan materyalizmin para sevdası ile eşdeğer olduğuna inanıyor. Bu düşünce biçimine göre eğer hayatımızda para diye bir şey olmasaydı, paraya karşı duyulan istek ve sevdi de olmayacağı için materyalizm sona ererdi.

5. Lüks ve şatafat isteği var olmazdı.

Eğer hayatımızda para diye bir şey olmasaydı, en son teknoloji ürünler ya da çeşitli seyahatler ve aktiviteler herkes tarafından ulaşılabilir olabileceği için lüks kavramı varlığını sürdüremeyeceği gibi irrasyonel tüketiciler ve ayarsız tüketim çılgınlığı da var olmayacaktı.

6. Eşya ticareti için belirsiz yollar ortaya çıkardı.

Paranın yok olması, doğrudan takas sisteminin geri dönüşü anlamına gelmektedir. İnsanların ellerindeki malları, başka mallarla değişmesi üzerine dayalı bu sistemin en büyük eksiği, ticaretin neye göre adil olacağı olurdu. Ve bu da tabii ki bir ticaret krizine neden olurdu.

7. Çalışma düzeni tamamen değişirdi.

Eğer hayatımızda para diye bir şey olmasaydı, istihdamda olası 2 senaryo hakkında tartışabiliriz: Ya insanlar para kazanma kaygısı olmadığı için işe giderken daha mutlu olurlardı, ya da parayla ilgili bir hedef söz konusu olmadığı için çalışmanın hiçbir anlamı olmayacaktı ve bu yüzden işe gitmeyeceklerdi.

8. Kaynaklar daha hızlı tükenirdi.

Eğer bir şeyler satın almak için paraya ihtiyaç duyulmasaydı, herkes ihtiyaçlarına kolayca ulaşabileceğinden dolayı önemli ve hayati kaynaklar daha hızlı tükenecekti.

9. Online alışveriş tarihe karışırdı.

Günümüzde epey popüler ola online alışveriş gün geçtikçe yaygınlaşmakta. büyümektedir. Eğer hayatımızda para diye bir şey olmasaydı, insanların internet üzerinden ticaret yapması imkansız olacağı için online alışveriş de sona erecekti.

10. Dünya çapındaki bağlantı azalırdı.

Eğer hayatımızda para diye bir şey olmasaydı, ülkeler arasında ticaret anlaşmaları ve küresel ekonomi var olmayacaktı. Avrupa Birliği gibi kuruluşlar bundan oldukça etkilenirken, ülkeler muhtemelen sınırlarını sıkılaştırırdı ve bu yüzden vatandaşların diğer ülkelere seyahat etmeleri de zorlaşırdı.

11. İnsanlar evsiz kalmamış olurdu.

Bazı insanlar konut sahibi olmanın evrensel bir hak olması gerektiğini savunmaktadır. Toplumumuz bu kavramı gerçeğe dönüştürmekten uzak olmasıyla birlikte ev ve kira fiyatlarının artması da bunu pek olası kılmıyor. Eğer hayatımızda para diye bir şey olmasaydı, ev satın almak veya kiralamak için paraya ihtiyaç duymacağımızdan herkesin rahatça yaşayabileceği bir yuvası olabilirdi.

12. Sömürme ve yolsuzluk azalırdı.

Paranın ortadan kalkması, yolsuzluk ve işçi sömürgesini yüksek ölçüde azaltırdı. Ödeme için para kullanılmayacağından dolayı, zenginler artık eskisi gibi zengin olarak nitelendirilmeyeceki ve işçiler de bu kadar kolay sömürülmelerine izin vermeyecekti. Bu olgu aynı zamanda siyaset dünyasını da derinden etkileyecekti ve kara para aklama gibi yolsuzluk vakalarına da tanık olmayacaktık.

Popüler İçerikler

İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı
Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı
Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı
YORUMLAR
26.11.2019

zannediyoruz ki dünyadaki tüm savaşlar para yüzünden çıkıyor. tüm savaşlar insanların hırsları yüzünden çıkıyor. para olmasa başka şey olurdu. unutmayalım ilk cinayet yine bir insanın hırsı yüzünden işlendi. kabil kardeşini kıskandığı için işlendi ilk cinayet. kendisine evlenmesi için emredilen kızı değil de diğer kızı istediği için, ve o kızı kardeşine verdikleri için kardeşine kinlendi. Zaten Allah'ın ve babasının kardeşini daha çok sevdiğini düşünüyordu. Kısacası bütün kötülük paradan vs den gelmiyor insanların hırsından geliyor. Para körüklüyordur elbet ama sebep para değil.

26.11.2019

Paranın bir suçu yok, ayrıca paradan önce takas sistemi vardı.. Zamanımıza uyarlarsak, Antalya'da portakal üreten bir çiftçi konut almak isteseydi, bir konut karşılığı kaç ton portakal verecekti? Konuta karşılık portakal alan adam portakalları götüne mi sokucaktı.. Ki bir de bunun bozulma/çürüme olayı var.. Para bu sebeple mükemmel bir araçtır. Paranın anasını siken Bankacılık sistemidir. Yani suç para da değil, banka sisteminde...

26.11.2019

Aptallar, para yokken de tüm bu yukarıdaki saydığınız şeyler oluyordu. Para yokken de insanlar takas usulü ile alışverişlerini yapıyor ve ekonomi bu biçimde işliyordu. Yine savaşlar ve yağmalar oluyordu. Burada konu para değil, "bedel". Bu geçmişte altındı, ilkel kabileler domuz kullanıyordu, şimdi ise Kripto paralara geçiyor. "Para kalksın her gün bayram olsun yeaaa" tarzı Hippi zihniyeti kadar lümpen, boş, ve tiksindirici bir kafa daha olamaz. Bu kafa ile yaşasaydık hala taş devrinde olurduk.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ