Bütün Kâbuslarınızın Gerçek Olduğu, Çaresizliği Dibine Kadar Yaşadığınız Bir Durum: Anestezik Farkındalık

Ameliyat olmak başlı başına insanı korkutan bir durumken bir de ameliyat sırasında uyanmak ve o anlara şahit olmak ne denli korkunç olacaktır tahmin edebiliyor musunuz? İlk duyduğunuzda kulağa bir film senaryosu gibi gelse de bu olayı bizzat yaşamış ve bu yüzden psikolojisi yerle bir olmuş pek çok kişi var maalesef. Bugün sizlere sıradan bir gününüzü kabusa çevirebilecek ve cehenneme düşmüşsünüz gibi hissettirecek bu durumdan bahsedeceğiz: 'Anestezik Farkındalık'

Tıpta her geçen gün yeni gelişmeler yaşanıyor ve her çeşit hastalığa karşı yeni tedavi yöntemleri geliştiriliyor.

Yaklaşık 20 yıldır ameliyat esnasında kullanılan anestetik maddeler de hastaların rahatlığı ve güvenliği için değişmeye ve geliştirilmeye devam ediyor. Ancak nadir de olsa bu maddelerin işe yaramadığı durumlar söz konusu. İşte bu duruma maruz kalan hasta, hayatının belki de en acı ve en travmatik tecrübesiyle karşı karşıya kalıyor.

"Anestezik Farkındalık" ya da "Anestezik Bilinçlilik" olarak adlandırılan bu durum, hastanın ameliyat esnasında bilincini yeniden kazanması olarak tanımlanıyor.

Anestezik farkındalık yaşayan hasta genellikle doktorların konuşmalarına şahit oluyor ve çoğunlukla acı hissetmese de yapılan işlemlerin farkında oluyor. Ancak hareket edemediği ve konuşamadığı için durumundan kimseyi haberdar edemiyor. Belirttiğimiz gibi, bu oldukça nadir rastlanan bir durum. Anestetik ilaçların düşük dozlarda kullanılması ya da kişinin uyuşturucu madde geçmişine sahip olması sebebiyle anestezik farkındalık yaşanabiliyor.

Okurken bize adeta bir şehir efsanesi gibi gelen bu durum, ne yazık ki bazıları için inanılmaz derecede acı verici bir deneyim olmuş.

Anestezik farkındalık sonucu ameliyat sırasında bilincini kazanan ve yaşadığı şok yüzünden kalp krizi geçiren ya da ameliyat sonrası psikolojik sorunlar yaşayıp intihar eden kişiler var. Bakalım, onlar bu süreç sırasında neler yaşamışlar?

Carol Weiher, 1998 yılında sağ gözünden bir operasyon geçirmiş. Ameliyat sırasında disko müzikleri duyup uyanan Carol’ın duyduğu ikinci şey ise “Daha derinden kes, sertçe çek!” olmuş.

Paniğe kapılan kadın, önce çığlık atmak istemiş, beceremeyince parmaklarını oynatıp doktorları uyarmaya çalışmış. Ne yazık ki, bu çabaları bir sonuç vermemiş. Yaşadığı bu korkunç deneyimle ilgili, “Aynı anda hem dua ediyor, hem küfür savuruyor hem de hareket edebilmek için uğraşıyordum. Ama bunun işe yaramayacağını anlamıştım.” diyor Carol. İlaçlar sayesinde herhangi bir acı duymasa da basıncı hissetmiş ve bir an cehennemde olduğunu düşünmüş. Ameliyat tam beş buçuk saat sürmüş ve bu süre boyunca bilinci zaman zaman gidip gelmiş. Anestezinin etkisinden kurtulduktan sonra ise tüm gücüyle çığlık atmaya başlamış.

Diane Parr, basit bir diş ameliyatı geçireceğini düşünüyormuş ancak işler hiç de umduğu gibi gitmemiş...

Başlangıçta anestezinin etkisiyle rahatladığını ve uykuya daldığını sanmış, dakikalar sonra ise bilinci yerine gelmiş. Yaşadığı bu olayın kendisinde ağır bir travma yarattığını söyleyen Diane, o anları şöyle anlatıyor: 

“Doktorun üzerime doğru eğildiğini ve bedenimi aşağı doğru bastırdığını hissediyordum. Dişimi sanki ağzımdan değil de ayağımdan çekiyor gibiydi. Zorlu diş dediğini duydum. Acıdan ve korkudan öleceğimi sandım. Hatta bir an kalp krizi geçireceğimi düşündüm.”

June Carson, ameliyat sırasında uyanan bir başka hasta. Onun yaşadığı travma ise kolay kolay atlatılabilecek türden değil.

Anestezi uzmanının dozu yanlış ayarlaması yüzünden tam karnını kesmeye başlayacakları sırada uyanan June, doktorların konuşmalarını duyduğu an bir terslik olduğunu anlamış. June, o korkunç anları şöyle anlatıyor: 

“Bunu tarif etmem imkansız. Karnımı keseceklerini biliyordum ve zihnimden o anda bir sürü düşünce geçti. İlk eksiği attıkları zaman çektiğim acıyı size tarif edemem. Adeta bir işkenceydi...”

Ameliyat başladıktan 15 dakika sonra şok yüzünden kalbi duran June’u hayata döndürmeyi başarmışlar. Birkaç saat sonra anestezinin etkisinden kurtulan zavallı kadın, yaşadığı kabusun her saniyesini bütün detaylarıyla anımsıyormuş.

Sherman Sizemore ise anestezik farkındalık yüzünden en ağır bedeli ödeyen kişilerden biri...

2006 yılında geçirdiği ağır ameliyat esnasında bilinci açılan Sherman, 16 dakika boyunca şiddetli acılar çekmiş ve ameliyat sonrasında da ağır bir depresyona girmiş. Ailesinin söylediğine göre Sherman'ın ameliyattan önce herhangi bir psikolojik rahatsızlığı yokmuş, ancak sonrasında geceleri uyuyamamaya ve yalnız kalmaktan korkmaya başlamış. Bir süre sonra ise bu travmayı atlatamayarak intihar etmiş.

Popüler İçerikler

Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
YORUMLAR
06.07.2018

Yapılan işlemi hissetmek, acıyı duymak ama tepki verememek.. En kötü kabustan daha beter yeminle.

07.07.2018

Haftaya ameliyat olacağım ve keşke başlığa tıklamasaydım demeye başladım.

08.07.2018

gg izi bro

:( ulan sünnet olurken bizim zamanımızda lazer yoktu eski usul ya makas yada neşterle kesiliyordu :( local anestezi olmasına rağmen o makasın keserken ki hıyırtısını hala hissediyorum konu açıldıkca :((

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ