Bütün İllerin Bayram Namazı Saatleri

Diyanet İşleri Başkanlığı verilerine göre, illerdeki bayram namazı saatleri şöyle:

'Adana: 06.14, Adıyaman: 06.01, Afyon: 06.30, Ağrı: 05.37, Aksaray: 06.16, Amasya: 06.04, Ankara: 06.18, Antalya: 06.33, Ardahan: 05.35, Artvin: 05.39, Aydın: 06.42, Balıkesir: 06.38, Bartın: 06.16, Batman: 05.49, Bayburt: 05.47, Bilecik: 06.29, Bingöl: 05.49, Bitlis: 05.44, Bolu: 06.21, Burdur: 06.33, Bursa 06.32, Çanakkale: 06.43, Çankırı: 06.13, Çorum: 06.08, Denizli: 06.38, Diyarbakır: 05.53, Düzce: 06.22, Edirne: 06.39, Elazığ: 05.55, Erzincan: 05.52, Erzurum: 05.44, Eskişehir: 06.27, Gaziantep: 06.06, Giresun: 05.53, Gümüşhane: 05.50, Hakkari: 05.39, Hatay: 06.13, Iğdır: 05.33, Isparta: 06.32, İstanbul: 06.31, İzmir: 06.44, Kahramanmaraş 06.07, Karaman 06.22, Kastamonu: 06.11, Kayseri: 06.10, Kırklareli: 06.36, Kırşehir: 06.14, Kocaeli: 06.27, Konya: 06.24, Kütahya: 06.30, Malatya: 05.59, Manisa: 06.42, Mardin: 05.52, Mersin: 06.17, Muğla: 06.42, Muş: 05.46, Nevşehir: 06.13, Niğde: 06.15, Ordu: 05.55, Osmaniye: 06.10, Rize: 05.44, Sakarya: 06.25, Samsun: 06.01, Siirt: 05.46, Sinop: 06.04, Şanlıurfa: 06.00, Şırnak: 05.45, Tokat: 06.02, Trabzon: 05.48, Tunceli: 05.53, Uşak: 06.34, Van: 05.39, Yalova: 06.30, Yozgat: 06.10, Zonguldak: 06.18'

Bayram namazı nasıl kılınır? Bayram namazı kaç rekattır?

Bayram namazı nasıl kılınır? Ramazan bayramı sabahında bayram namazına gidecek olanlar bayram namazının nasıl kılındığını merak etmeye başladı. Bayram namazı ile vakit namazları arasında farklar vardır. Bayram Namazı 2 rekat kılınır 9 tekbir yapılır 5 tanesi 1. rekatta 4 tanesi 2. rekatta yapılır. Bayram namazı sabah namazından 50 dakika sonra kılınan namazdır. 

Bayram namazına gidecek olan milyonlarca Müslüman Bayram namazının nasıl kılındığını ve kaç rekattan oluştuğunu merak ediyor. Ramazan bayramının ilk günü güneş doğduktan 50 dakika sonra kılınan bayram namazı ile vakit namazları arasında büyük fark vardır. Bayram namazı, Ramazan Bayramı veya Kurban Bayramı'nın ilk günü Güneş'in doğmasından yaklaşık 50 dakika geçtikten sonra cemaatle birlikte kılınan namazdır.

Kılınışı

Bayram namazına, allahuekber 'Niyet ettim Allah rızâsı için vâcib olan (Ramazan veya Kurban) Bayramı namazını kılmaya. Uydum imama.' denip niyet edilir.

İmam, ellerini kulaklarına kaldırıp 'Allâhu Ekber' diyerek tekbîr alıp ellerini göbek altında bağlar. Cemaat de aynısını yapar ve 'Sübhaneke' duasını okunur . Sonra, imam ellerini kulaklarına kaldırıp 'Allahu Ekber' (1) diyerek tekbîr alır ve ellerini yana bırakır. Cemaat de aynısını yapar. Sonra, imam, ellerini kulaklarına kadar kaldırıp 'Allâhu Ekber' (2) diyerek tekbîr alır ve ellerini yana bırakır. Cemaat de aynısını yapar. Sonra, imam, ellerini kulaklarına kadar kaldırıp 'Allâhu Ekber' (3) diyerek tekbîr alır ve ellerini göbek altında bağlar. Cemaat de aynısını yapar ve imamın okuduğu sûre ve âyetleri dinler. Sonra, imamla birlikte rükû ve secde yapılır.

Ardından 2. rek'âta kalkılıp, eller göbek altında bağlanır. İmam, sûre ve âyetleri okur, cemaat dinler. Sonra, imam ellerini kulaklarına kaldırıp 'Allahu Ekber' (1) diyerek tekbîr alır ve ellerini yana bırakır. Cemaat de aynısını yapar. Sonra, imam ellerini kulaklarına kaldırıp 'Allahu Ekber' (2) diyerek tekbîr alır ve ellerini yana bırakır. Cemaat de aynısını yapar. Sonra, imam ellerini kulaklarına kaldırıp 'Allahu Ekber' (3) diyerek tekbîr alır ve ellerini yana bırakır. Cemaat de aynısını yapar. Sonra, imamla birlikte rükû ve secde yapılırak namaz bitirilir.

Sonra, imam minber'e çıkarak 'Bayram hutbesi' ni okur. Sonra, dua edilir.

Bayram sevinç günü demektir. Topluca kılınan bayram namazları; Müslümanlar arasındaki birlik ve beraberliğin güzel bir göstergesidir. Bayramlar Müslümanları birbirine yaklaştıran, dargınlıkları ortadan kaldıran, kardeşlik duygularını kuvvetlendiren önemli günlerdir. Bayramlar, Allah'ın mü'min kullarına birer ziyafet günleridir.

Bayram sabahı erkenden kalkmalı, yıkanıp temizlenmeli, en iyi ve temiz elbiseleri giyerek güzel kokular sürünmelidir.

Yılda iki dini bayramımız vardır:

1) Ramazan Bayramı.

2) Kurban Bayramı,

Cuma namazı farz olan kimselere, bayram namazlarını kılmak vaciptir. Bayram namazı iki rekattır. Cemaatle kılınır. Bayram namazlarında ezan okumak, ikamet getirmek yoktur. Bayram hutbesi sünnettir ve namazdan sonra okunur. Cuma hutbesi ise farzdır, namazdan önce okunur.

Diğer namazlardan farklı olarak bayram namazlarının birinci rek'atında üç, ikinci rek'atında da üç kere olmak üzere fazladan altı tekbir alınır. Bunlara 'Zevaid' tekbirleri denir.

Bayram Namazının Kılınışı Birinci Rek'at:

1) Cemaat düzgün sıralar halinde imamın arkasında yer alır ve 'Niyet ettim Allah rızası için Ramazan yada Kurban Bayramı namazını kılmaya, uydum imama' diye niyet eder.

2) imam 'Allahu Ekber' deyip ellerini yukarıya kaldırınca. Cemaat de 'Allahu Ekber' diyerek ellerini yukarıya kaldırıp göbeği altına bağlar.

3) Hem imam, hem de cemaat gizlice 'Sübhaneke'yi okur. Bundan sonra üç kere tekbir alınır. Tekbirlerin alınışı şöyledir:

Birinci Tekbir: imam yüksek sesle, cemaat da onun peşinden gizlice 'Allahu Ekber' diyerek (iftitah tekbirinde oldugu gibi) ellerini yukarıya kaldırıp sonra aşağıya salıverirler. Burada kısa bir süre durulur.

ikinci Tekbir: ikinci defa 'Allahu Ekber' denilerek eller yukarıya kaldırılıp yine aşağıya salıverilir ve burada da birincide oldugu kadar durulur.

Üçüncü Tekbir: Sonra yine 'Allahu Ekber' denilerek eller yukarıya kaldırılır ve aşağıya salıverilmeden bağlanır.

4) Bundan sonra imam, gizlice 'Euzü Besmele', açıktan Fatiha ve bir sure okur .(Cemaat bir şey okumaz, imamı dinler)

5) Rüku ve secdeler yapılarak ayağa (ikinci rek'ata) kalkılır ve eller bağlanır.

Bayram Namazının Kılınışı İkinci Rek'at:

6) imam gizlice Besmele, açıktan da Fatiha ve bir sure okur. Sure bitince imam yüksek sesle, cemaat da içinden

(birinci rek'atta oldugu gibi) üç kere daha tekbir alır, üçüncü tekbirden sonra eller bağlanmadan, dördüncü tekbir ile rükua varılır,.sonra da secdeler yapılarak oturulur.

7) Oturuşta. İmam ve cemaat, Ettehiyyatü. Allahumme salli, Allahumme barik ve Rabbena atina... duasını okuyarak önce sağa, sonra sola selam verip namazı bitirirler. Namazdan sonra hutbe okunur. Kurban bayramı namazının kılınışı da bunun gibidir. Sadece niyeti değişiktir.

Toplum Barısı Açısından Bayramın Önemi

Bayram; Allah'ı bir, Peygamberi bir, Kitabı bir, aynı kıbleye yönelen, aynı heyecanı taşıyan Müslümanların sevinçlerini paylaştığı mukaddes bir gündür.

Mü'minler; Allah'ın emrini yerine getirmek maksadıyla, bir ay boyunca imsak vaktinden aksama kadar en tabii hakları olan yemeyi, içmeyi terk ederek insani adeta melekleştiren oruç ibadetinin manevi zevkini duyarlar.

'Düşmanla savaşın küçük cihat, nefisle savasın büyük cihat' olarak kabul edildiği bu mücadelede mü'minler büyük bir zafer kazanarak kulluk imtihanında gösterdikleri basarının sevincini taşırlar.

Çok mübarek bir gün olan bayramda, kutsal mekânlar olan camilerde topluca ibadet etmenin suruna eren Müslümanların arsa yükselen tekbir sesleri, kalbilerimizdeki imanın açık bir delili, yan yana gelerek. Omuz omuza vererek cemaat halinde kılınan bayram namazları Müslümanlar arasındaki birlik ve beraberliğin en güzel göstergesidir.

Yüce Allah Kur'an-i Kerim'de:

'Şüphesiz mü'minler birbiri ile kardeştirler; öyle ise dargın olan kardeşlerinizin arasını düzeltin...' (53) buyurarak bütün Müslümanların kardeş oldugunu bildirmiş, birbiri ile dargın olanlar varsa, bunların aralarının düzeltilmesini diğer Müslümanlara görev olarak vermiştir.

Müslümanların birlik ve beraberliği üzerine titreyen Sevgili Peygamberimiz de, din kardeşliğine gölge düşüren davranışlardan sakınmanın gereğine dikkatimizi çekerek söyle buyurmuştur:

'Bir müslümanın din kardeş ile üç günden fazla dargın durması helal olmaz.' (54)

Dargınlığın uzun süre devam etmesinin, çok büyük bir günah oldugunu da su sözleri ile ifade etmiştir:

'Bir kimse Müslüman kardeşi ile bir sene küs durursa, onun kanını dökmüş gibi günaha girmiş olur.' (55)

Müslümanların arasının açılmasına ve toplumda birlik ruhunun zayıflamasına sebep olan kin, haset ve düşmanlık duygularını kalplerimizden söküp atarak bunların yerine insan sevgisini ve kardeşlik duygularını yerleştirip, dargınlıklara son verdiğimiz takdirde, bayram iste o zaman gayesine ulaşmış olacaktır.

Dinimiz bütün Müslümanları tek bir vücut olarak kabul eder, insan vücudunun bir tarafında meydana gelen rahatsızlığı vücudun diğer kısımları hissettiği gibi, dünyanın neresinde olursa olsun herhangi bir müslümanın karsılaştığı sıkıntıyı da diğer Müslümanların yüreklerinde hissetmesi gerekir. Bugün en çok muhtaç oldugumuz şey bu sura sahip olmaktır.

(53) Hucurat. 10

(54) Riyazü's-Salihiii, c.3, s.l70

(55) A.g.e., c.3, s. 170

Popüler İçerikler

Bakanlık Bir Süt Markasını Daha İfşa Etti, Ürünler Toplatılıyor
Antalya'da Tedavi Gören Ferdi Tayfur'dan Acı Haber: Hayatını Kaybetti!
Memur ve Emeklinin 2025 Maaş Zammı Belli Oldu!